d
Follow us

Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!

Este important să cunoști faptul că, dacă ai fost depistat că ai condus un vehicul având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta ta constituie infracțiune conform art. 336 din Codul penal și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.

De asemenea, dacă te afli în situația descrisă mai sus și efectuezi transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori ești instructor auto și te afli la momentul săvârșirii faptei în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau ai calitatea de examinator și te afli în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, fapta ta este mai gravă și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. De observat că în această din urmă situație nu mai există posibilitatea aplicării unei amenzi penale, în ipoteza în care procesul se finalizează cu o hotărâre de condamnare, ci singura variantă este închisoarea cu executare sau cu suspendare – dacă sunt îndeplinite condițiile.

Așadar, riști să fii condamnat, iar una dintre consecințele acestei soluții este anularea permisului de conducere, potrivit art. 114, alin. (1), lit. b) din O.U.G 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Permisul de conducere se anulează dacă titularul permisului de conducere a fost condamnat definitiv pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe! Există însă anumite situații în care poți păstra permisul de conducere.

Astfel, esențial este să eviți, în mod legal, o soluție de condamnare, pentru a putea păstra permisul de conducere. În acest sens, rolul avocatului este cel mai important, întrucât poate obține pentru tine o soluție de renunțare la aplicarea pedepsei ori de amânare a aplicării pedepsei. Acest lucru poate avea loc dacă strategia de apărare este cea potrivită, chiar în faza de urmărire penală prin încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul, acord ce va fi examinat de către un judecător, care îl poate admite, dispunând o soluție ce nu implică condamnarea. Mai mult decât atât, procurorul poate chiar să renunțe la urmărirea penală.

Renunțarea la aplicarea pedepsei – judecătorul nu stabilește, în fapt, o pedeapsă, ci aplică făptuitorului un avertisment, prin care îi prezintă motivele de fapt care au determinat renunțarea la aplicarea pedepsei și îl atenționează asupra conduitei sale viitoare și a consecințelor la care se expune dacă va mai comite infracțiuni.

Amânarea aplicării pedepsei – judecătorul stabilește, în acest caz, o pedeapsă, dar nu o aplică efectiv, în sensul că făptuitorul nu va fi obligat să execute pedeapsa cu închisoarea ori să plătească amenda penală, ci va stabili un termen de supraveghere în care va observa comportamentul făptuitorului, dacă acesta va respecta obligațiile impuse, măsurile, dacă va mai comite infracțiuni, iar după expirarea acestui termen sau chiar înainte, dacă nu s-a conformat hotărârii instanței, se va stabili situația sa juridică exactă.

Aceste din urmă soluții sunt favorabile, întrucât permisul de conducere nu se va anula și vei avea posibilitatea să demonstrezi că nu este oportun să ți se mai stabilească ori să ți se aplice efectiv pedeapsa.

Reiterăm faptul că, pentru a beneficia de asemenea soluții avantajoase, în cazul în care ai deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 336 Cod penal – conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe ori alcoolemie la volan, cum mai este cunoscută în practică –, este absolut necesar să apelezi la serviciile unui avocat specializat în material dreptului penal, pentru a beneficia de o strategie potrivită în acord cu particularitățile situației în care te afli.

Comments

  • Alexandru Popa

    11 mai 2022

    Bună ziua,
    Numele meu este Alexandru Popa. Am nevoie de sprijinul dumneavoastră.
    Am fost depistat în trafic ieri, 10 mai 2022, pe șoseaua Nicolae Caramfil din București cu o 0.78 în aerul expirat. Am acceptat probele, am fost la inml și de acum nu știu ce sa mai fac. Am văzut onorariul avocatial afișat pe site-ul dumneavoastră. Cum procedez pentru a stabili o întâlnire cu un avocat?
    Va mulțumesc!

    Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.