Ai condus mașina cu permisul suspendat din cauza alcoolemiei? Află ce se întâmplă!
Într-un stat precum România, unde toleranța la alcool este cât mai redusă din cauza situațiilor nefaste care se pot ivi în traficul rutier, am realizat pentru tine un articol care va analiza o situație particulară, și anume consecințele pentru faptul că ai condus mașina cu permisul suspendat din cauza alcoolemiei la volan, scoțând la lumină tot ceea ce trebuie să știi și la ce să te aștepți dacă te afli într-o astfel de situație.
Astfel, să presupunem că ai fost prins conducând sub influența băuturilor alcoolice, ai fost dus de către organele de poliție rutieră la INML sau o unitate spitalicească, după caz, pentru a ți se recolta probe biologice, stabilindu-se prezența alcoolului în organism. Ca urmare a acestui fapt, permisul de conducere îți este luat, iar dreptul de a conduce suspendat, ceea ce înseamnă că nu ai voie să mai conduci autovehicule. Cu toate acestea, te urci la volanul mașinii, moment în care ești surprins de alte organe de poliție, și dus din nou la prelevări.
Afli în cadrul acestui articol ce ți se poate întâmpla într-o astfel de situație și de ce contactarea unui avocat specializat în infracțiuni rutiere îți poate fi de folos.
Pentru început, dacă dorești să afli care sunt condițiile în care vei răspunde penal dacă ai condus sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, îți recomandăm să citești articolul intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți”.
Astfel, în situația de mai sus, va fi întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice (art. 336 Cod penal), iar în același timp, dat fiind că te-ai urcat la volan în aceeași împrejurare, dreptul de a conduce fiindu-ți restricționat, va fi incidentă și infracțiunea de la art. 335 Cod penal, și anume conducerea unui vehicul fără permis de conducere, în concurs.
O.U.G. nr. 195/2002, în cuprinsul art. 111, menționează că la momentul constatării faptelor prevăzute la art. 334 alin. (2) și (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal, polițistul rutier sau polițistul de frontieră reține permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia, eliberând totodată o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Astfel de fapte sunt, cu titlu de exemplu, următoarele: conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, părăsirea locului accidentului, ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia.
Cu toate acestea, există câteva chestiuni pe care trebuie să le cunoști.
În primul rând, soluțiile din practică pot să difere foarte mult, întrucât fiecare caz este particular și fiecare faptă este comisă într-o anumită împrejurare și într-un anumit context. În ipoteza menționată la începutul articolului, vorbim de un concurs de infracțiuni, cu alte cuvinte, este situația în care una și aceeași persoană comite două sau mai multe infracțiuni înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna dintre ele fie prin acțiuni sau inacțiuni distincte, fie prin aceeași acțiune sau inacțiune.
Bineînțeles, se va acorda atenție și faptului că tu ești sau nu recidivist, acest lucru contând în procesul de individualizare a pedepsei. Cu alte cuvinte, antecedentele penale sunt avute în vedere, iar lipsa acestora, printre altele, poate conduce înspre pedeapsa minimă, sau chiar o amânare a aplicării pedepsei.
În acest sens, Curtea de Apel Timișoara, într-o decizie din anul 2017, în baza art. 336 alin. 1 C. pen., a stabilit în sarcina unui inculpat pedeapsa de 1 (un) an închisoare, pentru săvârșirea infracțiuni de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului. Totodată, în baza art. 335 alin. 1 C. pen., a stabilit în sarcina aceluiași inculpat pedeapsa de 1 (un) an închisoare, pentru săvârșirea infracțiuni de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. În baza art. 38 alin. 1 C. pen, art. 39 C. pen., a contopit pedepsele sus menționate, în pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an închisoare, la care a aplicat un spor de 4 luni închisoare, stabilind pedeapsa rezultantă de 1 an și 4 luni închisoare pe seama inculpatului. În temeiul art. 83 alin. 1 C. pen., a amânat aplicarea pedepsei rezultante de 1 an și 4 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii.
Bineînțeles, în situația de mai sus, inculpatul a avut parte de o reprezentare eficientă a unui avocat specializat în materia infracțiunilor rutiere, astfel că îți recomandăm cu tărie contactarea unui apărător, dacă te afli în situația analizată de prezentul articol.
În al doilea rând, într-un astfel de caz, vor putea fi avute în vedere circumstanțele atenuante legate de persoana ta.
Să presupunem că după ce te-ai prezentat la INML în vederea recoltării de probe biologice pentru că ai fost prins conducând sub influența băuturilor alcoolice, permisul ți-a fost suspendat, neavând dreptul să mai conduci, dar, între timp, ai dorit să parchezi mașina mult mai în lateral, pentru că bloca parcarea, timp în care polițiștii rutieri te opresc și te duc din nou la recoltarea de probe biologice, întrucât ai condus, din nou, sub influența băuturilor alcoolice, având și suspendat dreptul de a conduce.
Infracțiunea de conducere a unui autovehicul fără permis și de conducere sub influența băuturilor alcoolice sunt infracțiuni de pericol, ceea ce înseamnă că legiuitorul a avut în vedere, atunci când a incriminat aceste fapte, starea de pericol creată de astfel de fapte. Prin urmare, în exemplul de mai sus, faptul că ai dorit doar să muți mașina mai în lateral, și nu să o conduci pe un drum public, nu reflectă o periculozitate sporită, și deci în procesul de individualizare a pedepsei, această împrejurare va fi avută în vedere, putând înclina balanța în favoarea ta.
Mai mult, dacă, în ipoteza de mai sus, te-ai urcat din nou la volan dorind să conduci pe un drum care nu este public (de exemplu, ai dorit să conduci pe un drum forestier), fapta de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice nu va fi tipică. Iar dacă ai condus pe un drum public, atunci, evident, vor fi avute în vedere o serie de împrejurări (poți afla mai multe accesând acest link – condițiile răspunderii pentru infracțiunea de conducere sub influența băuturilor alcoolice), precum zona, ora la care ai condus, dacă drumul a fost aglomerat sau nu ș.a.m.d.
Acești factori, după cum am reiterat cu numeroase ocazii, trebuie valorificați cu atenție sporită, de aceea, nu ezita să consulți un avocat din echipa noastră care-ți stă la dispoziție pentru orice informație.
În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Prima abatere cu alcool la volan. Ce se întâmplă și ce beneficii ai”, am arătat ce deferențiază fapta unei persoane fără antecedente penale de una cu antecedente și cum poate fi pusă în valoare prima abatere pentru obținerea celei mai bune soluții. Mai mult decât atât, în articolul „Ai fost depistat cu alcool la volan? Află de ce avocatul este esențial” am arătat cele mai importante aspecte privind rolul unui avocat în cazul în care ai dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.
Andrei Covaci
Am fost oprit in trafic in Valcea pentru 0,1 alcool in aerul expirat. Mi-au luat permisul. Sotia mea era insarcinata in 30 de saptamani. Avut o urgenta cand sarcina a evoluat la 37 de saptamani, imprejurare in care am fost nevoit sa merg de urgenta cu sotia la spital. Atunci am fost oprit de catre un echipaj de politie. Era noapte. Mi s-a adus la cunostinta ca mi s-a intocmit dosar penal pentru conducere cu permisul suspendat si ca este posibil sa intru la inchisoare. Tot ei mi-au spus sa imi caut un avocat bun. Va rog sa imi preluati si mie cazul. Ce documente sunt necesare si in ce masura pot intra in legatura cu un avocat de la dumneavoastra?
Echipa Avoalcool.ro
Bună ziua, domnule Covaci! Vă ajutăm cu plăcere! Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri, fie că aceasta are loc la biroul nostru, online ori prin telefon, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să vă ofere orice informație, respectiv să stabilească o întâlnire cu un avocat.
Crăiniceanu Ilie
Bună ziua! Am coduc cu permisul suspendat fără să îmi dau seama. Menționez că nu am avut cunoștință că era suspendat și nu aș fi condus niciodată în astfel de condiții.
Situația mea, pe larg, este următoarea: Am fost sancționat contravențional anul trecut. Am făcut plângere contravențională printr-un avocat. Am tot ținut legătura cu avocatul și el mi-a spus că nu a fost redactată hotărârea și nu i-a fost comunicată. Se pare că de fapt hotărârea era dată și soluția era de respingere a plângerii contravenționale, context în care permisul meu mi s-a suspendat. De curând, am fost oprit în trafic pentru neacordare de prioritate. Mi s-a întocmit iar sancțiune contravențională, doar că la interval de trei zile a venit un echipaj de polție acasă și mi-a spus ca de fapt, după ce au introdus datele mele în sistem, au văzut că nu am drept de conducere, împrejurare în care amenda nu mai e valabilă și mi s-a întocmit dosar penal și că mă vor chema pentru declarație. Vreau sa iau legătura cu un avocat de la dumneavoastră să vă ocupați de cazul meu, vă rog. Cum ar fi posibil acest lucru și ce documente sunt necesare?
Echipa Avoalcool.ro
Bună seara, domnule Crăiniceanu! Vă ajutăm cu plăcere! Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri, fie că aceasta are loc la biroul nostru, online ori prin telefon, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să vă ofere orice informație, respectiv să stabilească o întâlnire cu un avocat.
Pătrașcu Teodor
Am fost oprit în trafic și depistat cu alcoolemie 0.2 în aerul expirat. Polițistul nu mi-a comunicat ca pot solicita recoltare de mostre biologice, iar cu atât mai puțin ca îmi suspenda dreptul de a conduce. Mi-a întocmit proces verbal, mi-a aplicat amenda, dar nu mi-a spus vreo secunda ca nu mai am voie sa conduc. Bineînțeles, mi-am continuat drumul spre București și la nici 10 secunde de cum am plecat de pe loc m-a oprit și mi-a întocmit dosar penal pentru conducere fără permis. Acum am dosar penal pentru conducere fără permis. Pentru mine permisul este esențial – am o activitate care își poate continua cursul doar în aceasta maniera. Vreau sa discut cu un avocat de la dumneavoastră sa ma sfătuiască și sa îmi preluați cazul. Cum sa procedez? Mulțumesc mult! Fapta a avut loc ieri, 12 octombrie.
Echipa Avoalcool.ro
Bună ziua, domnule Pătrașcu! Vă ajutăm cu plăcere. Când timpul vă permite, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să vă ofere orice informație, respectiv să stabilească o întâlnire cu un avocat.