d
Follow us
Depistat cu Alcool la Volan ✔️ Avocat Alcoolemie la Volan | București, Teleorman, Tulcea, Buzau, Galati

Ai fost depistat cu alcool la volan? Află de ce avocatul este esențial

Într-o țară în care a conduce sub influența băuturilor alcoolice este pedepsit din ce în ce mai aspru, legislația modificându-se continuu, și după numeroase întrebări privind necesitatea unui avocat în cazul în care ai fost depistat cu alcool la volan, am realizat, pentru tine, un articol în cadrul căruia am redat cele mai importante aspecte privind rolul unui avocat în cazul în care ai dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

În cadrul a două articole diferite, am abordat două subiecte de actualitate, și anume ce se întâmplă dacă ești prins conducând sub influența băuturilor alcoolice, respectiv ce se întâmplă dacă ești prins conducând sub influența substanțelor psihoactive. Astăzi vei afla cum te poate ajuta un avocat dacă te afli într-una dintre situațiile menționate anterior.

Pentru început, ar trebui să știi că, printre altele, avocatul promovează și apără drepturile, libertățile și interesele legitime ale omului. Prin urmare, datoria unui avocat este de a obține o soluție cât mai favorabilă cauzei tale, în același timp garantându-ți-se că vor fi respectate toate drepturile procesuale de care dispui în temeiul legii.

Bineînțeles, cu excepția cazurilor expres prevăzute de lege, asistența sau reprezentarea unui avocat nu este obligatorie. Cu alte cuvinte, dacă legea nu prevede asistența obligatorie a unui avocat, îți vei putea gestiona dosarul și singur. Însă, acest lucru nu este recomandat, pentru motivele pe care ți le vom prezenta în cele ce urmează:

În primul rând, în momentul în care ai fost depistat cu alcool la volan de către organele de poliție, iar condițiile infracțiunii sunt îndeplinite (poți vedea în ce condiții conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe interzise constituie infracțiune accesând acest link), va fi întocmit un dosar penal. Soluțiile pot fi diverse, în funcție de circumstanțele concrete ale situației tale. Un aspect extrem de important de care ar trebui să ții cont este faptul că, în absența unui avocat care să-ți instrumenteze dosarul, soluționarea acestuia poate dura considerabil de mult (chiar câțiva ani). Or, avocatul ales, care va interacționa cu organele de poliție și cu procurorul, indubitabil va fi preocupat și de desfășurarea cu celeritate a urmăririi penale și atingerea unui rezultat cât mai favorabil ție.

Totodată, există posibilitatea ca organele de poliție să întârzie soluționarea dosarului prin lăsarea lui în nelucrare, situație în care avocatul tău poate formula contestație împotriva duratei procesului penal, un instrument procesual penal care va accelera obligația organului judiciar de a proceda la administrarea probelor ori la efectuarea altor acte de urmărire penală sau a cercetării judecătorești, precum și la soluționarea cauzei într-un termen determinat, stabilit de judecătorul de drepturi și libertăți, ori, după caz, de instanța de judecată.

În al doilea rând, odată deschis dosarul penal, vor fi administrate probe, iar avocatul este cel care va face cereri probatorii (cu alte cuvinte, va solicita administrarea de probe), solicitând administrarea tuturor probelor care, interpretate corespunzător, vor crea un context favorabil pentru situația în care te afli. Evident, fiecare probă este importantă, astfel că ea trebuie analizată și interpretată cu acuratețe. Să presupunem că aparatul etilotest indică eronat prezența alcoolului în organism în concentrație de peste 0,80 g/l alcool pur în aerul expirat, când, de fapt, tu ai consumat în seara respectivă o cantitate redusă de alcool, iar în mod normal ar fi trebuit să indice 0,30 g/l alcool pur în aerul expirat, când fapta constituie contravenție. Într-o astfel de situație, avocatul poate demonstra, bazându-se pe o serie de criterii obiective, că din cantitatea de alcool consumată în seara în care ai fost prins conducând mașina, nu poate rezulta concentrația de 0,80 g/l  alcool pur în aerul expirat, ceea ce rezultă într-o eroare a aparatului etilotest.

În al treilea rând, avocatul întocmește memorii scrise, într-o manieră care să cuprindă toate împrejurările de fapt și de drept care înclină balanța în favoarea ta. E nevoie de o atenție sporită în argumentarea scrisă prezentă într-un memoriu, întrucât, dacă acesta este întocmit de o persoană care nu deține cunoștințe juridice, există un risc sporit în ceea ce privește omisiunea inserării unor date și împrejurări esențiale pentru soluționarea dosarului tău.

Astfel, în fapt avocatul va analiza toate împrejurările obiective în care a fost comisă fapta, și va fructifica fiecare împrejurare, de pildă: faptul că ai condus sub influența alcoolului sau a altor substanțe pe o distanță scurtă de drum ori într-o zonă în care nu se circulă des și pietonii nu traversează; că ai condus cu o viteză redusă; că nu a avut loc niciun accident rutier ori pagube materiale ș.a.m.d.; Astfel de situații conduc la ideea că starea de pericol nu a fost una sporită, ci diminuată de astfel de împrejurări precum cele menționate.

Mai mult, avocatul va analiza în memoriile scrise, pe lângă starea de fapt, și starea de drept. Cu alte cuvinte, va scoate la lumină toate împrejurările legale favorabile ție. Astfel de situații poartă numele de criterii generale de individualizare a pedepsei. Practic, stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se va face în raport cu gravitatea infracțiunii săvârșite și cu periculozitatea autorului infracțiunii, care se evaluează în funcție de: modul de comitere a faptei, starea de pericol creată, natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ș.a.m.d. Pe lângă aceste aspecte, avocatul va eficientiza și circumstanțele atenuante judiciare prezente în speța ta (cum ar fi eforturile pe care le-ai depus pentru a înlătura sau diminua consecințele faptelor tale, respectiv împrejurările legate de fapta comisă de tine, care diminuează gravitatea infracțiunii și periculozitatea ta). Acești factori, bine și atent conturați de către un avocat, pot conduce la o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă.

Să presupunem că te-ai urcat la volan sub influența băuturilor alcoolice sau a unor substanțe psihoactive, iar în drumul tău suni un prieten pentru a veni după tine în locul în care te afli. În această situație, cu toate că ai fost sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise, se conturează o împrejurare care-ți diminuează periculozitatea, nuanță pe care avocatul o va scoate în evidență, atunci când justifică în cadrul memoriului orientarea înspre o pedeapsă minimă. O altă situație care poate fi incidentă este cea în care împrejurarea în care te afli să determine conducerea vehiculului sub influența băuturilor alcoolice. În termeni concreți, să ne imaginăm situația în care sărbătorești alături de soția ta aniversarea a 1 an de căsătorie. În acest context, soției tale i se face rău și starea ei nu pare a se îmbunătăți până la sosirea unei ambulanțe, iar astfel, fiind constrâns de acestă situație, o conduci tu la cea mai apropiată unitate spitalicească, și după ce ai condus-o la spital ești prins de organele de poliție, care constată prezența alcoolului în organism. O astfel de împrejurare poate avea caracter diminuant asupra gravității faptei comise și a periculozității tale infracționale.

În fine, ar trebui să știi că un avocat, datorită experienței dobândite ca urmare a practicării profesiei, poate negocia eficient un acord de recunoaștere a vinovăției în cursul urmăririi penale (poți accesa acest link pentru mai multe detalii privind acordul de recunoaștere a vinovăției). Această procedură specială, dacă este negociată atent și încheiată cu succes, poate conduce la reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii și de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii.

Având în vedere aspectele pe care le-am prezentat anterior, îți recomandăm cu încredere ca în situația în care ai fost depistat cu alcool la volan să apelezi la un avocat specializat, iar în acest sens, echipa noastră îți stă la dispoziție!

În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat Prima abatere cu alcool la volan. Ce se întâmplă și ce beneficii ai”, am arătat ce deferențiază fapta unei persoane fără antecedente penale de una cu antecedente și cum poate fi pusă în valoare prima abatere pentru obținerea celei mai bune soluții. Mai mult decât atât, în articolul Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.

Comments

  • Petrea Damian

    3 decembrie 2022

    Bună ziua și scuzați-mă ca va deranjez. Numele meu este Petrea Damian și am o problema am fost prins baut în noiembrie 2021 dosarul meu nu a fost trimis nici acum de la politia Odobești am fost recent și am fost deacord sa cad la un acord cu procurorul de aceea am nevoie de un avocat care sa facă o cerere și sa ma însoțească la procuratura pentru a încheia acest acord de invinovatire sau nu depinde ce pedeapsa primesc aștept un răspuns de la dumneavoastră și îmi cer scuze ca v-am deranjat. În ce condiții pot discuta cu un avocat de la dumneavoastră care se ocupa de alcoolrmie la volan.
    Va mulțumesc!

    Reply
  • Laurențiu Petrea

    30 octombrie 2022

    Bună ziua. Am nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru reprezentare într-un dosar cu alcool la volan. Cum să procedez pentru a stabili o întâlnire cu un avocat de la dumneavoastră în București?
    Am fost prins în trafic în Prelungirea Ghencea cu 0.78 alcool în aerul expirat. Am fost la INML pe Vitan-Bârzești și acolo după mai multe încercări nu au reușit să îmi recolteze probe. Medicul de acolo a mai chemat pe cineva și spuneau că nu este vena vizibilă. Le-a spus polițiștilor că nu îmi poate recolta și ei au vorbit între ei dacă să mă ducă sau nu la spital. După foarte scurt timp m-au pus să semnez niște acte și mi-au spus că nu mai merge la spital pentru recoltare. M-am trezit că acum am dosar penal pentru refuz de probe. Ca să aflu am mers la Brigada Rutieră să întreb ce s-a întâmplat cu permisul meu și dacă pot să obțin dovadă să mai conduc și doamna de acolo mi-a spus că am dosar penal pe rol și că urmează să mă contacteze cineva de la cercetări penale.
    Eu nu am refuzat să dau sânge nicio clipă.

    Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.