Ai fost prins beat la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!
Într-o țară în care a fi beat la volan este pedepsit din ce în ce mai aspru, legislația modificându-se continuu, este bine să știi la ce trebuie să te aștepți atunci când ești prins conducând sub influența băuturilor alcoolice ori a altor substanțe.
Codul penal nu face distincție în reglementarea infracțiunii în funcție de gradul de îmbibație alcoolică depistat, ceea ce înseamnă că fiecare caz își găsește propriile particularități. Astfel, un șofer prins beat la volan poate beneficia de aplicarea unor măsuri favorabile dacă strategia de apărare este conturată de către un avocat specializat în materia dreptului penal.
Primul lucru care se întâmplă după ce ai fost oprit de lucrătorii de poliție este testarea cu aparatul etilotest. În funcție de rezultat, putem vorbi de mai multe ipoteze.
Cu titlu prealabil, precizăm că diferența dintre amendă și infracțiune o face nivelul de îmbibație alcoolică în sânge – iar nu rezultatul din aparatul etilotest –. Nivelul de îmbibație alcoolică în sânge se stabilește în cadrul instituțiilor medico-legale autorizate, în urma recoltării de probe biologice (sânge).
În municipiul București, ca regulă, recoltarea se face în cadrul Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici”. În alte orașe din țară, în spitalele de stat.
Revenind, dacă rezultatul în aparatul etilotest arată o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, ești obligat să te supui recoltării de probe biologice pentru a se stabili nivelul de alcool în sânge. În acest caz, vei fi încunoștințat despre obligația pe care o ai, iar dacă refuzi recoltarea de mostre biologice în cadrul instituțiilor medico-legale autorizate, săvârșești infracțiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, context în care se deschide dosar penal în cadrul căruia vei fi cercetat pentru această din urmă infracțiune.
Dacă rezultatul la sânge, cum deseori auzim în practică, este de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracțiune.
Deseori, problema principală constă în întârzierea nejustificată în aflarea rezultatului. Fără o strategie de apărare conturată de către un avocat, dosarul poate sta în cadrul instituțiilor medico-legale autorizate chiar și 8 luni de zile, iar abia la expirarea acestui termen încep cercetările cu privire la săvârșirea faptei, cercetări care, actualmente, fără ajutor juridic de specialitate, durează, în majoritatea cazurilor, peste 2 ani.
Important de menționat este că, în orice situație, indiferent de nivelul de îmbibație alcoolică depistat în sânge, se deschide dosar penal în cadrul căruia vei fi cercetat pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 336 Cod penal, respectiv conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Astfel, până la aflarea nivelului de îmbibație alcoolică în sânge, dreptul de a conduce îți este restricționat.
Dacă se stabilește în cadrul instituțiilor medico-legale autorizate că îmbibația alcoolică este de sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, cauza se clasează.
Dacă nivelul de îmbibație alcoolică depistat în sânge se situează peste pragul menționat anterior, dosarul își continuă cursul – se administrează probe, vei fi citat în vederea participării la audieri, vor fi citate persoanele pe care le-ai avut alături în autoturism, se vor face expertize – și de aici începe să se resimtă o mai mare nevoie de a beneficia de ajutor de specialitate din partea unui avocat specializat în materia dreptului penal, respectiv alcoolemie la volan.
Soarta dosarului depinde de particularitățile ce țin de împrejurările în care te-ai aflat în momentul săvârșirii faptei, de persoana ta, de caracterizările pe care urmează să le depui la dosar, de declarația pe care urmează să o dai, de memoriile depuse de avocatul care te reprezintă și alte asemenea.
Poate prezenta importanță faptul că ești la prima abatere de acest fel, iar pentru că am primit multe întrebări în legătură prima abatere, am decis să scriem un articol în care explicăm pe larg cum se derulează urmărirea penală și ce aspecte poți fructifica pentru a maximiza șansele de a primi un avertisment și a păstra permisul de conducere. Articolul îl găsești pe site-ul avoalcool.ro sub titlul „Prima abatere cu alcool la volan. Ce se întâmplă și ce beneficii ai?”
În fine, avocatul tău poate contura o strategie de apărare în urma căreia să obții una dintre soluțiile favorabile, și anume renunțarea la urmărire penală, renunțarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei. Aceste trei soluții alternative nu au ca rezultat o hotărâre de condamnare, ceea ce este favorabil, întrucât nu vei avea nici o pedeapsă de executat, iar permisul de conducere nu va fi anulat.
Pentru toate acestea este esențial să beneficiezi de ajutor de specialitate, întrucât legea prevede o serie de condiții care se impun a fi îndeplinite pentru a fi incidentă o asemenea soluție și doar cunoscând foarte bine fiecare cerință în parte și detaliile cauzei se poate obține rezultatul cel mai avantajos.
În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Alcool la volan 2022. Pedeapsa în funcție de alcoolemie”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și care este pedeapsa în funcție de alcoolemie. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.
Laurentiu Maciuca
Buna ziua! Anul trecut în ziua de paste am fost depistat în trafic cu o alcolemie de 2,56 la sânge. Știu ca este foarte mare, dar pot scapa cu o anulare a pedepsei eu fiind șofer de tir din care îmi câștigam existența pentru familie. Este prima oară când am problema asta și nu am cazier neavând nicio infracțiune la activ. Vreau să programez o întâlnire cu un avocat de la dumneavoastră. Adresa mea de e-mail laurentiumaciuca5@gmail.com.
Vă mulțumesc,
Laurențiu Măciucă
Doina Melina
Buna ziua,
Am cateva nelamuriri si va rog sa ma ajutati cu o intalnire de consultanta juridica cu un avocat de la dumneavoastra. Anul trecut am divortat de fostul meu sot dupa 31 de ani de casatorie, cauza fiind bautura si scandalurile.
Ca urmarea a conducerii in stare de ebrietate, are doua dosare penale, unul pentru alcool la volan, peste 0,40 in aerul expirat si celalalt pentru conducere fara permis si in stare de ebrietate. Va rog sa-mi spuneti ce pedeapsa se aplica. Mentionez ca in anul 2000 a primit o pedeapsa de 2 ani de inchisoare, (din care a facut 1 an si jumatate pentru ca a intervenit o amnistie), tot pentru conducere in stare de ebrietate.
A fost reabilitat cred ca in 2004, dupa ce a introdus actiune de reabilitare.
Echipa Avoalcool.ro
Bună ziua,
Vă ajutăm cu plăcere cu privire la orice informație. Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în infracțiuni rutiere, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat. Urmează să discutăm pe larg în cadrul întâlnirii întrebările adresate.
Tina Andrei
Buna ziua. In data de 19.06.2015 am fost oprit de lucratorii de la politia rutiera Bucuresti si am fost supus testului cu fiola din care a rezultat o alcoolemie de 0.68. Dupa aceea, am fost dus la INML pentru sange.
Intrebarea mea este care poate fi cel mai bun caz in aceasta situatie (dar cea mai rea?), tinand cont ca nu am mai avut nici o abatere nici o amenda de cand am luat permisul (3 ani si ceva) si as dori sa mai stiu daca imi va aparea pe cazier ceva.
Multumesc anticipat.
Echipa Avoalcool.ro
Bună ziua,
Am scris despre asta. Vă invităm să citiți articolul https://avoalcool.ro/prima-abatere-cu-alcool-la-volan-ce-se-intampla-si-ce-beneficii-ai/
Manaila Ionut
Buna ziua, ma numesc Manaila Ionut și am nevoie de o informație. Am făcut analize toxocologice la IML și domni mi au spus ca pot sa le plătesc eu ca sa iasă rezultatul mai repede dar nu știu unde. Ma puteți ajuta
EUGEN
Vă salut. Sunt din București și în concediu la munte am fost testat de Poliție. După rezultatul etilotest de 0,03 mg/l, la solicitarea mea am dat 2 probe biologice de sânge la Spitalul Județean-UPU(12 august a.c.), probele au fost depuse la S.M.L.județean de către polițiști în 16 august, apoi am plătit 80 lei pt. analize în 26 august( polițiștii mi-au comunicat că Poliția trebuia să achite analizele) și astăzi am fost informat de S.M.L. județean că probele biologice se lucrează joi, 01 septembrie a.c., apoi se trimite rezultatul la Poliție. Dvs. cum apreciați situația și dacă analizele mai au forță probatorie în dovedirea nevinovăției mele după 20 zile de la recoltare?!
admin
Bună ziua, domnule Eugen!
Vă mulțumim pentru întrebare. Când timpul vă permite, vă rugăm să apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să vă răspundă la orice întrebare.
Echipa AvoAlcool
Raul Alexandru
In octombrie 2020 mi sa intocmit dosar penal pentru conducere fara permis, intre timp am luat permisul de conducere pe data de 15.09.2021 anul acesta in ianuarie 2022 am aflat decizia, am primit 2 ani de supraveghere, c restrictii usoare, sa anunt orice desplasare de la domiciliu mai mare de 5 zile, sa anunt schimbarea domiciliului.
Problemele au inceput in decembrie 2021 (inainte cu o luna sa primesc decizia la dosarul pentru conducere fara permis) am fost depistat in trafic cu o alcoolemie de 0.54 in aerul expirat si 2 in sange, mi a fost retinut permisul de conducere.
In ianuarie 2022 dupa ce am primit decizia la primul dosar, am fost oprit pe autostrada pentru viteza( 151 km/h ) si mi sa intocmit dosar pentru conducere cu permisul suspendat.
In Martie 2022, am fost oprit tot pe autostrada pentru ca aveam rcs si itp expirat la masina ( am fost verificat din mers) si mi sa intocmit alt dosar pentru conducere cu permisul suspendat.
Vreau sa stabilesc o intalnire cu un avocat de la dumneavoastra.
admin
Bună ziua, domnule Raul!
Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice. Vă ajutăm cu drag. Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în infracțiuni rutiere, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.
Echipa AvoAlcool
Budeanu Marius Adrian
La 1.75 aer respirat ce pedeapsă se primește?
admin
Bună ziua,
Soluția instanței depinde de strategia de apărare a avocatului – de cererea de probatorii formulată, de probele administrate și de nuanța dată probelor pe care a reușit să le administreze. Am avut clienți care au venit la noi cu alcoolemie de 0.8 și cu pedeapsa aplicată constând în închisoare a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere (dar prea târziu) și avem clienți în portofoliu care au avut îmbibație alcoolică de peste 2.70g/l alcool pur în sânge și au primit avertisment, fiindu-le amânată aplicarea pedepsei.
Echipa AvoAlcool