Multitudinea de situații din viața cotidiană pot conduce la întocmirea unui dosar penal chiar dacă, în esență, fapta nu se încadrează în configurația clasică a infracțiunii care constituie obiectul respectivului dosar penal. Un exemplu este situația în care ai fost surprins dormind la volan și testat cu aparatul etilotest.
Afli astăzi ce se întâmplă dacă ți se întocmește dosar penal pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, chiar dacă, în esență, nu a existat o conducere efectivă, iar prezența poliției s-a datorat unui denunț făcut de o terță persoană.
Pentru început, ar trebui să știi că, în ipoteza în care nu denunți o infracțiune contra vieții (de pildă, un omor) sau o infracțiune care a avut ca urmare moartea victimei (spre exemplu, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte), atunci când ai cunoștință despre o astfel de infracțiune, vei săvârși infracțiunea de nedenunțare (art. 266 Cod penal), pedepsită cu închisoarea cuprinsă între 6 luni sau 2 ani sau amendă.
Revenind la ipoteza de lucru a prezentului articol, pentru o abordare mult mai practică, să presupunem că inculpatul a fost la ziua de naștere a unui prieten, context în care a consumat băuturi alcoolice. Ulterior, realizează că este băut și nu dorește să pornească spre casă, ci se urcă la volanul autovehiculului având în gând să se odihnească și să doarmă la volanul mașinii în noaptea respectivă. Un trecător oarecare observă și, crezând că inculpatul a fost victima unui accident, apelează numărul unic de urgență 112, motiv pentru care se prezintă organele de poliție la fața locului, testează inculpatul cu aparatul etilotest, și ulterior îl conduc la INML pentru o prelevare de mostre biologice, context în care i se deschide dosar penal.
Într-o atare situație, și anume dacă ai fost surprins dormind la volan, iar mai apoi testat cu aparatul etilotest, sunt câteva aspecte pe care ar trebui să le știi.
În primul rând, în această împrejurare, apreciem că se impune o soluție de clasare, întrucât fapta de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe nu există. Codul de procedură penală prevede că acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare, iar când a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată dacă, printre altele, fapta nu există. Astfel, într-o atare situație precum cea de mai sus, nu a existat o conducere efectivă, cu atât mai mult cu cât se poate constata de către un avocat ales că nu sunt îndeplinite condițiile necesare pentru ca o persoană să răspundă pentru infracțiunea conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Spunem că nu există o conducere efectivă având în vedere că inculpatul s-a urcat la volan ca să doarmă, și nu ca să conducă autovehiculul, pe un drum public, având o îmbibație alcoolică în organism. Astfel, fiind surprins dormind la volan, fapta de a conduce un vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe nu există în materialitatea ei.
Mai mult, pentru a se reține infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, conducerea trebuie să fie efectivă, aptă în sine să producă o stare de pericol pentru siguranța traficului rutier. După cum am semnalat și într-un alt articol dedicat infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, este necesar să se constate că respectivele substanțe consumate au fost active, adică au afectat sistemul nervos central al inculpatului, conducerea vehiculului pe un drum public de către inculpat reprezentând o reală amenințare pentru siguranța circulației. Or, în situația analizată de noi, inculpatul se afla în stare de somnolență, mașina nu se deplasa. Într-adevăr, dacă vehiculul ar fi fost în deplasare, având motorul oprit, fapta de conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe ar fi fost tipică, dacă, bineînțeles, condițiile ar fi fost îndeplinite.
În al doilea rând, în ipoteza de mai sus, și anume situația în care ai fost surprins dormind la volan, fapta nu este comisă cu vinovăția prevăzută de lege. Infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe se poate comite, sub aspect subiectiv, cu intenție directă sau cu intenție indirectă. Ne vom afla în prezența unei intenții directe atunci când suspectul sau inculpatul, după o zi de naștere la care a consumat o cantitate semnificativă de alcool, se urcă la volanul mașinii dorind să ajungă în orașul vecin, pentru a achiziționa mai multă băutură, context în care este surprins de organele de poliție. Pe de altă parte, ne vom afla în prezența unei intenții indirecte atunci când suspectul sau inculpatul se urcă la volanul unui vehicul, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, crezând că va ajunge în satul alăturat luând ruta unui drum forestier, dar se dovedește că drumul forestier este conectat la cel public, aspect necunoscut de acesta din cauza întunericului. În acest caz, cu toate că inculpatul nu a urmărit să conducă un vehicul pe un drum public aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, a acceptat că se poate ca ruta să includă și o porțiune de drum public, pentru a ajunge la satul vecin. Or, după cum se poate observa, în situația analizată de noi, suspectul se află într-o stare de somn, intenția lui de a conduce sub influența băuturilor alcoolice fiind, evident, absentă.
În al treilea rând, dacă persoana care a sunat la 112 pentru a anunța un accident eronat dă dovadă de rea-credință, știind că un astfel de accident nu este real, aglomerând și încurcând activitatea organelor judiciare, va putea răspunde pentru infracțiunea de inducere în eroare a organelor judiciare (art. 268 Cod penal). Dacă, însă, persoana care a anunțat autoritățile a fost de bună-credință, nu i se va putea imputa vreo infracțiune în sarcina acesteia.
În penultimul rând, am dori să staționăm și asupra unei ipoteze concrete, în care inculpatul a condus sub influența băuturilor alcoolice, iar înainte de a ajunge la magazin și-a dat seama că nu este apt să circule în parcare, cu atât mai mult să parcheze, context în care a întors mașina spre casă. După aproximativ 100 de metri parcurși, a conștientizat că nu mai este apt de a conduce și a urcat mașina pe decor – între acostament și trotuar, după care a adormit.
În mod cert, în această situație trebuie ca apărătorul inculpatului să scoată la lumină circumstanțele care conturează o periculozitate redusă a acestuia. Într-adevăr, fapta de a conduce sub influența băuturilor alcoolice conturează o stare de pericol pentru traficul rutier, însă circumstanțele personale prezente în speță trebuie accentuate.
Mai mult, starea de pericol a fost diminuată de faptul că inculpatul, chiar aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, a oprit să se odihnească, iar astfel nu s-a produs vreo tragedie, în contextul în care, statistic vorbind, majoritatea tragediilor rutiere se produc din cauza oboselii la volan.
Contează foarte mult, sub această ipoteză, să se determine atent distanța dinspre locul în care inculpatul a întors mașina și locuința acestuia, întrucât dacă este vorba despre o distanță mică, inaptă în sine să producă vreo tragedie, acest fapt va fi avut în vedere de către instanță.
Astfel, având aproape un avocat specializat în materia infracțiunilor rutiere, se poate negocia eficient un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul, încă din faza de urmărire penală, acord care să cuprindă chiar și soluția unei renunțări la aplicarea pedepsei, ținând seama de faptul că inculpatul nu are antecedente penale, are o atitudine sinceră și recunoaște faptele de care este învinuit.
O atare soluție nu este imposibil de atins, având în vedere o Decizie a Curții de Apel București, care a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei, soluție cuprinsă într-un acord de recunoaștere a vinovăției, încheiat între inculpat și procuror în faza de urmărire penală, inculpat care a fost prins conducând sub influența băuturilor alcoolice.
Astfel, atitudinea cooperativă a inculpatului, sinceritatea acestuia (care se afla într-o situație similară, deplasându-se sub influența băuturilor alcoolice la volan până la farmacie pentru a cumpăra medicamente), poate conduce chiar și la o renunțare la aplicarea pedepsei.
În acest sens, de o importanță semnificativă este ca, prin intermediul avocatului ales, să se demonstreze în faza urmăririi penale că este în interesul acesteia încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, având în vedere recunoașterea faptei și necontestarea încadrării, scopul procesului penal putând fi atins prin renunțarea la aplicarea pedepsei, relevante fiind modul de comitere a infracțiunii, urmările produse, scopul și natura infracțiunilor care constituie antecedente penale etc.
Finalmente, dacă te afli într-o atare situație precum cea analizată în prezentul articol și ți s-a întocmit dosar penal, vei avea nevoie de o apărare eficientă. Cât se poate de justificat, în contextul în care fiecare împrejurare trebuie cristalizată atent, sub atenția unui avocat specializat în materia infracțiunilor rutiere, sens în care îți stăm la dispoziție!
În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Prima abatere cu alcool la volan. Ce se întâmplă și ce beneficii ai”, am arătat ce deferențiază fapta unei persoane fără antecedente penale de una cu antecedente și cum poate fi pusă în valoare prima abatere pentru obținerea celei mai bune soluții. Mai mult decât atât, în articolul „Ai fost depistat cu alcool la volan? Află de ce avocatul este esențial” am arătat cele mai importante aspecte privind rolul unui avocat în cazul în care ai dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.