d
Follow us
Cod Rutier 2023. La ce alcoolemie se ia permisul si ce sanctiuni sunt - amenda contraventionala, amenda penala sau condamnare

Alcool la volan 2023. Pedeapsa în funcție de alcoolemie

Datorită numeroaselor întrebări provenite din partea cititorilor avoalcool.ro, ne propunem să abordăm astăzi cel mai de interes subiect pentru cititori, și anume alcool la volan 2023 și pedeapsa alcool la volan 2023.

Din perspectiva multor persoane, alcoolemia la volan în 2023 nu ar mai trebui să fie o chestiune de interes, fiind deja cunoscut că a bea și a conduce pe drumurile publice este o acțiune aspru sancționată de către organele abilitate, cu atât mai mult cu cât în România toleranța pentru alcool la volan este 0. Noi credem însă că este un subiect care trebuie mereu analizat și cu care să fii la curent.

De aceea, afli astăzi pedeapsa care se aplică în funcție de alcoolemia la volan și la ce ar trebui să te aștepți dacă ai fost depistat conducând sub influența băuturilor alcoolice.

Având toleranță 0 pentru alcool la volan în România înseamnă că orice valoare de alcool în aerul expirat de peste 0,00 g/l este sancționată.

Cu toate acestea, sunt prevăzute sancțiuni și măsuri diferite care pot fi luate în funcție de gradul de îmbibație alcoolică depistat și, pentru faptul că fiecare caz în parte are particularitățile sale, un conducător auto prins cu alcoolemie la volan poate beneficia de aplicarea unor măsuri favorabile dacă strategia de apărare este conturată de către un avocat specializat în infracțiuni rutiere cu specific alcoolemie la volan.

Codul rutier 2023 prevede următoarele pedepse pentru cei care sunt depistați cu alcool la volan: amendă contravențională, amendă penală sau închisoarea. Înainte de a intra în amănunte, precizăm că amenda penală reprezintă o condamnare, ceea ce atrage anularea permisului de conducere. Dacă ai mai multe întrebări legate de acest subiect, și anume diferența dintre condamnarea la amenda penală și condamnarea la o pedeapsă cu închisoarea a cărei executare este suspendată sub supraveghere, te rugăm apelează numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să îți ofere orice informație, respectiv să stabilească o întâlnire cu un avocat.

Revenind, primul pas făcut după ce ai fost oprit de către echipajul de poliție este testarea cu aparatul etilotest și, în funcție de rezultat, există mai multe urmări. Diferența dintre contravenție și infracțiune o face cantitatea de alcool pur în sânge, acesta stabilindu-se în cadrul instituțiilor medico-legale autorizate – ca regulă, în București, INML face recoltarea de sânge, iar în alte orașe, spitalele –, în urma recoltării a două probe de sânge.

Ești interesat să afli ce se întâmplă dacă ți-a fost recoltată o singură probă de sânge? Ți-am pregătit un articol intitulat Ți-a fost recoltată o singură probă de sânge fără să refuzi cea de-a doua probă? Află ce se întâmplă!”. Apasă pe titlu și citește-l 🙂

Astfel, potrivit legislației în vigoare în 2023, dacă cantitatea de alcool pur în sânge este de peste 0,80 g/l, fapta constituie infracțiune, fiind prevăzută de art. 336 alin. (1) din Codul penal. Acest prag nu conduce la concluzia potrivit căreia un nivel mai mic al prezenței alcoolului în sânge rămâne fără efecte juridice! Astfel, identificăm următoarele variante:

1. Dacă rezultatul aparatului etilotest arată că ai o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapta constituie contravenție. Există posibilitatea să soliciți recoltarea a două probe de sânge pentru a-ți dovedi nevinovăția, însă este un aspect în legătură cu care trebuie să te consulți cu avocatul tău pentru că poate avea consecințe negative.

2. Dacă rezultatul arată o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, ești obligat să te supui recoltării a două probe de sânge pentru a se stabili cantitatea de alcool pur în sânge.

Amenda se aplică în cazurile unde se constată o alcoolemie la volan de sub 0,8 g/litru. 

Conform art. 102 alin. (3) din O.U.G. 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul a faptei constând în conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

Menționăm faptul că amenda prevăzută în clasa a IV – a de sancțiuni este de la 9 la 20 puncte-amendă, iar punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie și, conform informațiilor oficiale, în anul 2023 valoarea acestuia nu va mai crește, fiind înghețată la 145 de lei pentru sancțiunile rutiere. Astfel, în prezent, amenda este între 1.305 lei și 2.900 de lei.

De asemenea, în cazul constatării acestei contravenții, permisul de conducere se va reține în vederea aplicării măsurii suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. În cazul unui accident rutier, suspendarea este aplicată pentru 120 de zile. Aceasta înseamnă că nu vei mai avea dreptul, pe durată determinată, să conduci vehiculul.

Amenda penală ori închisoarea de la 1 până la 5 ani plus reținerea permisului de conducere se dispun atunci când valoarea de 0,8 g/litru este depășită. Colegii noștri au scris un articol în care au arătat, pas cu pas, ce trebuie să faci pentru a păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan. Regăsești link-ul la finalul acestui articol.

Este de reținut că, în situația în care rezultatul aparatului etilotest arată o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se deschide dosar penal în cadrul căruia vei fi cercetat pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 336 Cod penal, respectiv conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Dacă atunci când vine rezultatul de la INML ori spital, după caz, se stabilește că îmbibația alcoolică este de sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, cauza se clasează. Între data depistării în trafic și venirea rezultatelor (presupunând că acestea sunt sub 0,80 g/l alcool pur în sânge), dreptul de a conduce vehicule este suspendat. Este o anomalie legislativă și trebuie să o iei ca atare.

Dacă rezultatul aflat pe buletinul de analize este peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, dosarul își continuă cursul – se administrează probe, vei fi citat în vederea participării la audieri, vor fi citate persoanele pe care le-ai avut alături în autoturism – și de aici începe să se resimtă o mai mare nevoie de a beneficia de ajutor de specialitate din partea unui avocat specializat în alcoolemie la volan.

Amendă sau închisoare pentru alcool la volan 2023. Exemple
Spre exemplu, de obicei, o sticlă de bere, un pahar de vin sau 200 de ml de țuică vor duce la amendă contravențională și pierderea permisului timp de trei luni, iar un pahar de coniac sau 400 ml de țuică poate conduce la o pedeapsă cu închisoare.

Statele din vestul Uniunii Europene au o legislație mai permisivă în ceea ce privește băuturile alcoolice și condusul. În multe state occidentale ai voie să consumi o bere sau un pahar de vin înainte de a conduce mașina. Se consideră că procentul de alcool este mult prea slab pentru a afecta reacțiile și buna judecată a unui șofer. Marea Britanie, Grecia, Spania, Estonia și SUA se numără printre statele cele mai permisive. În Marea Britanie este permisă o alcoolemie de 0,8‰, la fel ca în multe state americane. În Grecia, Spania și Portugalia se admite o alcoolemie de 0,5‰, dar dacă șoferul care a băut provoacă un accident grav, el va răspunde penal și va rămâne fără permis.

În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, în articolul Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.

Comments

 • Micu Andrei

  28 august 2023

  Buna, am condus cu permisul suspendat,din data de 06 01 2023 nu mai am permis acesta fiind predat politiei.In data de 26 05 2023 am dat declaratie la politie, si am inteles ca din data de 10 06 2023 este la procurorul de caz dosarul .Care sant pasii urmatori si ce pedeapsa as putea lua

  Reply
 • Teodorof Gheorghe

  2 mai 2023

  Buna ziua….alcolemie 0,46 la etilotest….am dat probe la INML Mina Minovici …doua probe…inca nu a venit raspunsul….pe data de 05 aprilie 2023 s-a intamplat in Bucuresti sector 2. va multumesc.
  Cu stima,
  Teodorof Gheorghe
  0767425483

  Reply
 • Bârfă Andrei

  20 februarie 2023

  Buba ziua! Am nevoie de ajutorul dumneavoastră. M-a prins în comună la mine politia. Eu nici nu mă aflam la volan. Eram jos și cei de la poliție m-au pus să suflu în fiolă. Eu nu m-am supus. Am făcut tot ce mi s-a cerut. Când m-au chemat pe data de 5 martie 2022 la secția de politie am recunoscut totul ca și cum ar fi fost adevărat. Acum m-am trezit pentru alcoolemie de 1.03 în sânge la prima proba și 0.91 la a doua proba cu închisoare 2 ani cu suspendare. Am avut avocat de aici de la noi în instanta. Va rog mult sa îmi stabiliți o întâlnire cu un avocat de la dumneavoastră și sa îmi preluați dumneavoastră dosarul. Am înțeles ca pot face apel când primesc acasă hotararea.

  Reply
 • Adrian Mitache

  20 februarie 2023

  Buna ziua. Am un dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului de anul trecut după data de 3 februarie 2022. Am fost chemat în luna noiembrie am recunoscut totul nu am făcut altceva decât am recunoscut și de atunci nu am mai primit absolut nimic e posibil să se amâne pedeapsa? În aerul expirat am avut 0,84 apoi la prima probă de sânge 2,10 după care la aproximativ de o oră a doua 1,70. E la prima abatere nu am mai avut antecedente asemănătoare. Întâlnirea de consultanta juridica poate avea loc prin telefon? Am văzut ca preluati dosare din toată țara.
  0791 627 388

  Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.