d
Follow us
Avocat Brigada Rutieră București ✔️ Alcool la volan. Pedeapsă cu executare sau suspendare?

Alcool la volan. Pedeapsă cu executare sau suspendare?

Bună ziua! Am fost depistat conducând mașina după ce am consumat băuturi alcoolice. Aparatul etilotest a arătat o concentrație de 0.67 mg/l alcool pur în aerul expirat. Am primit recomandarea dumneavoastră din partea unui coleg care s-a confruntat cu o problemă similară. Nu știe însă să îmi răspundă la o întrebare, și anume dacă primesc pedeapsă cu executare sau suspendare.

Nu am produs niciun accident și nici nu au existat pagube materiale de niciun fel. Tot se pedepsește?

Există posibilitatea să stabilesc o întâlnire cu unul dintre avocații dumneavoastră specializați în infracțiuni cu specific alcoolemie la volan?

Întrebare adresată de D. Enache

Bună ziua, domnule Enache! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în infracțiuni cu specific alcoolemie la volan, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În legătură cu cele precizate, până întâlnirea ce urmează a avea loc, menționăm următoarele:

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului face parte din categoria infracțiunilor care au ca obiect juridic siguranța circulației pe drumurile publice. Infracțiunea este reglementată de art. 336 din Codul penal, care, la alin. (1), o definește astfel:

„(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”.

Cu privire la întrebarea adresată, și anume dacă se pedepsește fapta cât timp nu au existat pagube materiale de niciun fel, precizăm că infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului este o infracțiune de pericol și nu una de rezultat, astfel încât nu contează dacă, în urma conducerii, s-a produs un rezultat sau nu. Persoana în cauză va răspunde penal indiferent.

Motivul pentru care fapta este sancționată penal, din perspectiva legiuitorului, este dat de faptul că se aduce atingere siguranței traficului pe drumurile publice.

Cât privește pedeapsa aplicată, cu executare sau suspendare, arătăm după cum urmează:

Cu toate că limitele de pedeapsă în caz de conducere fără permis nu sunt mici, fiind cuprinse între 1 și 5 ani, în situația în care sunteți la prima abatere, cu alte cuvinte dacă nu ați mai fost condamnat anterior pentru vreo infracțiune, sancțiunile aplicabile sunt, în general, orientate spre pedeapsa închisorii, cu suspendare, sau, în unele cazuri, putem obține chiar cu amânarea aplicării pedepsei ori renunțarea la aplicarea pedepsei.

Experiența numeroaselor astfel de cazuri soluționate favorabil ne creează convingerea că putem obține o soluție bună pentru dumneavoastră, cât timp stabilim împreună strategia de apărare potrivită.

De exemplu, în funcție de situația concretă în care s-a petrecut fapta, astfel cum am precizat anterior, se poate aplica chiar și o sancțiune privind renunțarea la aplicarea unei pedepse penale ori amânarea aplicării pedepsei, fiind aplicat un avertisment.

Totodată, fiecare dintre avocații noștri, în faza de urmărire penală, pentru client, atunci când consideră că aceasta este strategia potrivită, depune toate eforturile pentru încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției și negociază cea mai bună pedeapsă.

În această situație practic nu se mai întocmește rechizitoriu de către procuror, ci se trimite acordul de recunoaștere a vinovăției către instanța de judecată pentru a valida acest act, sancțiunea rămânând cea stabilită între avocat pentru client și procuror.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre dosarul penal. Cum, cât și pentru ce motive este întocmit

Menționăm, cu acest prilej, fatul că permisul de conducere se anulează dacă ați fost condamnat definitiv pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe! Există însă anumite situații în care puteți păstra permisul de conducere.

Astfel, esențial este să evitați, în mod legal, o soluție de condamnare, pentru a putea păstra permisul de conducere. În acest sens, rolul avocatului este cel mai important, întrucât poate obține o soluție de renunțare la aplicarea pedepsei ori de amânare a aplicării pedepsei. Acest lucru poate avea loc dacă strategia de apărare este cea potrivită, chiar în faza de urmărire penală prin încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul, acord ce va fi examinat de către un judecător, care îl poate admite, dispunând o soluție ce nu implică condamnarea. Mai mult decât atât, procurorul poate chiar să renunțe la urmărirea penală.

Renunțarea la aplicarea pedepsei – judecătorul nu stabilește, în fapt, o pedeapsă, ci aplică făptuitorului un avertisment, prin care îi prezintă motivele de fapt care au determinat renunțarea la aplicarea pedepsei și îl atenționează asupra conduitei sale viitoare și a consecințelor la care se expune dacă va mai comite infracțiuni.

Amânarea aplicării pedepsei – judecătorul stabilește, în acest caz, o pedeapsă, dar nu o aplică efectiv, în sensul că făptuitorul nu va fi obligat să execute pedeapsa cu închisoarea ori să plătească amenda penală, ci va stabili un termen de supraveghere în care va observa comportamentul făptuitorului, dacă acesta va respecta obligațiile impuse, măsurile, dacă va mai comite infracțiuni, iar după expirarea acestui termen sau chiar înainte, dacă nu s-a conformat hotărârii instanței, se va stabili situația sa juridică exactă.

Aceste din urmă soluții sunt favorabile, întrucât permisul de conducere nu se va anula și veți avea posibilitatea să demonstrați că nu este oportun să vi se mai stabilească ori să vi se aplice efectiv pedeapsa.

Astfel, răspunsul la întrebarea cu executare sau suspendare este nuanțat. Ca regulă, se aplică pedeapsa cu închisoarea, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Însă, așa cum am arătat, experiența numeroaselor astfel de cazuri soluționate favorabil ne creează convingerea că putem obține o soluție bună pentru dumneavoastră, cât timp stabilim împreună strategia de apărare potrivită și o urmăm cu strictețe.

Rămâne să discutăm pe larg cu privire la acest subiect în cadrul întâlnirii, inclusiv din perspectiva circumstanțelor în care fapta a fost săvârșită, precum și cu privire la strategia de apărare și cum vom proceda pentru a nu fi anulat permisul de conducere.

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.

Comments

  • Buzaianu Laurentiu

    21 iulie 2022

    Acum 2 luni am fost oprit in Giurgiu si mi au gasit o alcoolemie de 0.67 in aerul expirat. Consumasem alcool cu 8 ore inainte …. Nu am refuzat recoltarea , nu m am certat nu am facut accident. De atunci nu mai stiu nimic de situatia mea. Ma puteti ajuta si in ce conditii. Multumesc frumos!

    Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.