d
Follow us
Avocat Minor Alcool ✔️ Avocat Alcool la Volan Minor

Am 15 ani și am condus mașina bunicii sub influența băuturilor alcoolice

Bună ziua! Am 15 ani și am condus consumând în prealabil 3 beri, după ce am sustras din curte, cu gândul de a o aduce înapoi într-o oră, mașina bunicii mele, nefiind în posesia unui permis de conducere. Ce infracțiuni am săvârșit? Ce pot face? Vreau să stabilesc în cel mai scurt timp posibil o întâlnire cu un avocat de la dumneavoastră.

Întrebare adresată de I. Matei

Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în infracțiuni rutiere, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În legătură cu întrebarea adresată, și anume ce se întâmplă dacă ați condus consumând în prealabil 3 beri, după ce ați sustras din curte, cu gândul de a o aduce înapoi într-o oră, mașina bunicii, nefiind în posesia unui permis de conducere, prin raportare la vârsta de 15 ani, arătăm după cum urmează:

Pentru început, ar trebui să știți că, potrivit art. 27 Cod penal, nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârșită de un minor, care, la data comiterii acesteia, nu îndeplinea condițiile legale pentru a răspunde penal.

Astfel, conform art. 113 din Codul penal, capacitatea penală a minorului se determină diferit, în funcție de vârsta acestuia, prin urmare:

– Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal (în acest caz subzistând o prezumție absolută în sensul lipsei discernământului, indiferent de cât de dezvoltat e minorul din punct de vedere fizic sau psihic și indiferent de natura infracțiunii comise).

– Minorul cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani răspunde penal dacă se dovedește că a acționat cu discernământ. În acest caz, va fi incidentă aceeași prezumție a lipsei discernământului care, însă, spre deosebire de prima (care este absolută), este una relativă. Cu alte cuvinte, printr-o expertiză de specialitate se va putea constata că ați comis fapta cu discernământ, și astfel veți răspunde penal. Nu este exclusă situația în care ați comis mai multe infracțiuni, iar prin expertiza de specialitate să se constate că, în ceea ce privește o infracțiune, aceasta a fost comisă cu discernământ, iar în ceea ce privește cealaltă infracțiune, să fie comisă fără discernământ.

– În fine, minorul care a împlinit 16 ani va răspunde penal, iar în acest sens va opera o prezumție relativă a existenței discernământului, care de altfel poate fi răsturnată.

În situația dumneavoastră, ne aflăm în ipoteza a doua, în care legea prezumă relativ lipsa discernământului la comiterea faptelor. În ceea ce privește faptele penale săvârșite, având în vedere că ați sustras pentru o oră mașina bunicii dvs., având scopul de a o folosi, ați săvârșit infracțiunea de furt în scop de folosință, prevăzută de art. 230 Cod penal, care este o variantă atenuantă a furtului și este pedepsită mai ușor. Totodată, ați săvârșit și infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe (art. 336 Cod penal) și infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere (art. 335 Cod penal), toate trei infracțiunile aflându-se în concurs.

Într-o astfel de situație, recomandăm cu tărie contactarea unui avocat specializat, întrucât dacă se dovedește că nu ați avut discernământ atunci când ați săvârșit faptele, veți beneficia de cauza de neimputabilitate a minorității, care va înlătura responsabilitatea.

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, în articolul Ai dosar penal? Află cele 5 greșeli pe care trebuie să le eviți”, am arătat, pe rând, cele 5 greșeli care pot schimba cursul urmăririi penale în sens negativ și pe care suspecții le fac într-o mare majoritate.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.