d
Follow us

Am accidentat o persoană cât conduceam băut

Bună ziua!

Am accidentat o persoană în timp de am condus, după am băut 2 beri, nivelul de alcool în sânge neatingând pragul de 0.8. În urma accidentului, victima a avut nevoie de peste 90 de zile de îngrijiri medicale.

Aș dori, dacă se poate, să mă ajutați cu câteva informații/sfaturi la birou în cadrul unei întâlniri. Voi fi acuzat de vătămare corporală, indiferent de nivelul de alcool?

Va mulțumesc !

 

Întrebare adresată de nume anonimizat de către platformă

 

Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

În ceea ce privește stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați pe infracțiuni rutiere, în partea de sus a website-ului vă stă la dispoziție un număr de telefon pe care îl puteți apela. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În urma discuțiilor cu un avocat veți vedea ce este de făcut și la ce să vă așteptați.

Până la întâlnirea ce urmează, arătăm:

Una dintre formele infracțiunii de vătămare corporală din culpă presupune o faptă săvârșită de către o persoană care se află, la momentul săvârșirii infracțiunii, sub influența băuturilor alcoolice. Tot ce trebuie să cunoașteți sub acest aspect este faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că existența vătămării corporale din culpă, când ea are ca factor fapte comise sub influența băuturilor alcoolice, nu e afectată de nivelul de alcoolemie prezent în sânge. Astfel, nivelul de 0,80 g/l, pe care-l găsim deseori în Codul penal (ex. la infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe psihoactive – art. 336 Cod penal), nu prezintă relevanță în această situație. 

Astfel, Instanța Supremă a stabilit că „în interpretarea dispoziţiilor art.196 alin.(1) teza I din Codul penal, care incriminează fapta prevăzută în art.193 alin.(2) din Codul penal (fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile – n.red.) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, existenţa infracţiunii de vătămare corporală din culpă nu este condiţionată de o anumită limită a îmbibaţiei alcoolice”.  Prin urmare, indiferent de nivelul de alcoolemie prezent în sânge la momentul accidentului, va putea fi incidentă infracțiunea de vătămare corporală din culpă. 

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „În ce țări este tolerat consumul de alcool?”, am vorbit despre limitele în care, în străinătate, te poți urca băut la volan. Mai mult decât atât, în articolul „Ți-a fost recoltată o singură probă de sânge?” am arătat care sunt soluțiile în condițiile în care nu ai refuzat tu a doua probă.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.