d
Follow us

Am condus doar din frână, dar băut

Bună ziua!

M-am îmbătat cu prietenii și am împins mașina pe o stradă aflată în pantă, după care m-am urcat la volan și am condus folosindu-mă doar de frână și volan.

Aș dori, dacă se poate, să mă ajutați cu câteva informații/sfaturi la birou în cadrul unei întâlniri. Voi răspunde penal?

Va mulțumesc !

 

Întrebare adresată de nume anonimizat de către platformă

 

Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

În ceea ce privește stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați pe infracțiuni rutiere, în partea de sus a website-ului vă stă la dispoziție un număr de telefon pe care îl puteți apela. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În urma discuțiilor cu un avocat veți vedea ce este de făcut și la ce să vă așteptați.

Până la întâlnirea ce urmează, arătăm:

Răspunsul este DA. Într-o atare situație, puteți ajunge la închisoare pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, chiar dacă nu ați pornit efectiv motorul mașinii. Practic, nu veți putea scăpa de pedeapsa penală pentru această faptă doar dacă se argumentează că mașina n-a avut motorul pornit, întrucât pericolul faptei nu este micșorat de nepornirea motorului mașinii.  Însă, această circumstanță reprezintă un aspect de luat în considerare în operațiunea de individualizare judiciară a răspunderii penale (implicit, a sancțiunii penale). Cu alte cuvinte, pedeapsa efectiv aplicată ar putea fi mai mică decât s-ar aplica, în mod normal, dacă motorul e pornit. O astfel de soluție are la bază o pledoarie bine și atent conturată a unui avocat de drept penal, specializat în infracțiuni rutiere. 

Aceste aspecte au fost stabilite de Înalta Curte de Casație și Justiție în Decizia ICCJ nr. 6/2019, care a fost dată de Completul care dezleagă chestiuni de drept penal, obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial. 

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Pot rămâne fără permis 10 ani?”, am arătat modul de aplicare a noii legi în materia conducerii sub influența drogurilor sau a alcoolului.. Mai mult decât atât, în articolul „Ai fost depistat cu alcool la volan?” am arătat de ce un avocat este esențial.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.