d
Follow us
AvoAlcool.ro ✔️ Avocat Accident cu Victima Alcool la Volan, Avocat Accident Alcool

Am condus sub influența alcoolului și am lovit un pieton, care în cele din urmă a decedat

Bună ziua! Acum două zile, după o petrecere, m-am urcat la volanul mașinii. Am condus sub influența băuturilor alcoolice și am lovit un pieton care s-a angajat într-o traversare neregulamentară, iar acesta a decedat. Ce se va întâmpla? Voi răspunde pentru ucidere din culpă pentru această situație dramatică? Ce pot face? Pot programa o întâlnire cu dumneavoastră? 

Întrebare adresată de O. Dumitru

Bună ziua, domnule Dumitru! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în drept penal, cu precădere infracțiuni rutiere, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În legătură cu întrebarea adresată, și anume ce se întâmplă dacă ați lovit un pieton, care a decedat, în timp ce conduceați sub influența băuturilor alcoolice, arătăm după cum urmează:

Potrivit art. 192 alin. (2) C. pen., uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exercițiul unei profesii sau meserii ori efectuarea unei anumite activități se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăși o infracțiune, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.

În această situație, dacă recurgem la o interpretare gramaticală a textului de lege, vinovăția conducătorului de autovehicul în cazul unui accident mortal de circulație poate fi reținută numai în cazul în care a încălcat o regulă privind circulația pe drumurile publice și dacă între această încălcare și moartea victimei se stabilește existența raportului de cauzalitate.

Astfel dacă se stabilește că dvs. ați condus un autovehicul având o îmbibație alcoolică în sânge relevantă din perspectivă penală, și nu ați comis nici o greșeală în conducerea autovehiculului care să fi contribuit la producerea accidentului, cauzat din vina persoanei accidentate mortal, nu se poate reține existența raportului de cauzalitate între decesul victimei și fapta dvs.

Prin urmare, dacă autoturismul a fost condus cu respectarea normelor privind circulația pe drumurilor publice, faptul că dvs. în momentul accidentului ați avut în sânge o alcoolemie mai mare de mare de 0,80 g/l alcool pur în sânge nu este relevant pentru existența culpei dvs. în producerea accidentului.

Așadar, în sarcina dvs. nu ar trebui reținut că ați fi încălcat vreo regulă de circulație, ci faptul că ați consumat băuturi alcoolice și că în această stare „probabil”, fiind neatent și cu reflexele diminuate ați accidentat victima care se deplasa neregulamentar. Deci, devine important în speță art. 72 alin. (4) din O.U.G. nr. 195/2002, potrivit cărora: pietonii surprinși și accidentați ca urmare … a nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector.

Rămâne să discutăm pe larg la momentul stabilirii întâlnirii cu privire la cele expuse, întrucât fiecare împrejurare are particularitățile sale, iar conturarea unei strategii de apărare eficiente, adaptate la cadrul legislativ actual, este un pas important spre o soluție foarte bună în instanță.

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat Ai dosar penal? Află cele 5 greșeli pe care trebuie să le eviți”, am arătat, pe rând, cele 5 greșeli care pot schimba cursul urmăririi penale în sens negativ și pe care suspecții le fac într-o mare majoritate. Mai mult decât atât, în articolul Tot ce trebuie să știi despre dosarul penal – când, cum și pentru ce motive” am arătat în ce constă o faptă penală și ce o diferențiază față de infracțiune, care sunt etapele unui proces penal, cum se administrează probele și în ce condiții poți obține o soluție bună.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.