d
Follow us
Află nivelurile permise de alcool în sânge pentru șoferi în funcție de țară

Am condus sub influența băuturilor alcoolice, însă sub limita prevăzută de art. 336 Cod penal. Ce mi se poate întâmpla?

 

Te întrebi ce ți se poate întâmpla dacă ai condus sub influența băuturilor alcoolice, însă rezultatul testării indică o îmbibație alcoolică mai mică de 0,80 g/l alcool pur în sânge/aerul expirat? De această dată am pregătit, pentru tine, un articol care să-ți arate, punctual, posibilele sancțiuni ce-ți vor putea fi aplicate, în situația expusă anterior.

Pentru început, conform art. 336 alin. 1 Cod penal, „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”. Ceea ce se observă aici este că, pentru a constitui infracțiunea de Conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, fapta de a urca beat la volan trebuie să releve, atunci când ești oprit de organele de poliție și testat, o alcoolemie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Dacă însă, atunci când ești testat, nu se stabilește că alcoolemia este de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, ci de 0,80 g/l sau o cantitate mai redusă, fapta ta va constitui o simplă contravenție. 

Care este diferența dintre o infracțiune și o contravenție? Ei bine, pe lângă diferența constând în aceea că infracțiunea e prevăzută în Codul penal, iar contravenția într-o lege specială, sau, de cele mai multe ori, în Codul rutier, infracțiunea reflectă o periculozitate sporită, ce necesită a fi pedepsită (și) cu închisoarea, pe când contravenția reflectă o periculozitate mai scăzută, și astfel sancțiunile aplicabile pentru cea din urmă sunt mult mai relaxate. 

Ce mi se poate întâmpla dacă consum alcool, și ulterior conduc un vehicul pe drumurile publice? Când e contravenție, și când e infracțiune?

Dacă ai condus sub influența băuturilor alcoolice, trebuie să știi, în primul rând, că riști o amendă semnificativă, dar și un dosar penal pentru Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, faptă pedepsită cu închisoarea de la unu la 5 ani sau amendă. Delimitarea între infracțiune și contravenție o face chiar OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. 

Așadar, dacă alcoolemia depistată este cuprinsă între 0.1 și 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, discutăm, evident, despre o contravenție. În această situație, persoana vinovată este sancționată cu 9 – 20 de puncte amendă, ceea ce înseamnă că vorbim despre o sancțiune contravențională cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, se va suspenda dreptul de a conduce pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

Conform aceluiași act normativ, în cazul în care avem o alcoolemie mai mare de 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, vorbim despre o infracțiune. În această situație, șoferul vinovat va fi dus la spital pentru prelevarea unor probe biologice. După cum am subliniat și anterior,  acest caz se dovedește a fi mult mai grav, implicând în plus și deschiderea unui dosar penal. Daca șoferul refuză prelevarea probelor biologice, el riscă o amendă penală sau o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani, acestea fiind valabile și pentru acele cazuri în care nivelul alcoolemiei trece pragul de 0.80 mg/litru. Dacă ți-a fost recoltată o singură probă de sânge, fără să refuzi ce-a de-a doua probă, află ce se poate întâmpla accesând acest link.

Am condus sub influența băuturilor alcoolice, și am vătămat corporal pe cineva. Ce grad de alcoolemie îmi atrage răspunderea penală?

Dacă ai vătămat corporal pe cineva, în timp ce conduceai sub influența băuturilor alcoolice, și s-au produs urmările prevăzute de legea penală (de pildă, ai produs cuiva o infirmitate, o vătămare corporală ce a necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale), fapta ta va constitui infracțiunea de vătămare corporală din culpă, prevăzută de art. 196 Cod penal. În plus, trebuie să ne raportăm la cele statuate de Instanța Supremă, în această materie. Astfel, Instanța Supremă a subliniat, prin Decizia 23/2018, limita îmbibaţiei alcoolice stabilite de legiuitor în dispoziţiile art. 336 alin. (1) din Codul penal, adică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, nu poate fi preluată în cazul art. 196 Cod penal. Limita îmbibaţiei alcoolice stabilite de legiuitor în dispoziţiile art. 336 alin. (1) din Codul penal are rolul de a delimita răspunderea penală a conducătorilor de autovehicule de răspunderea contravenţională a acestora, exact cum am menționat mai sus, în analiza distincției dintre contravenție și infracțiune.

Prin urmare, în interpretarea dispoziţiilor art. 196 alin. (1) teza I din Codul penal, care incriminează fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) din Codul penal săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, existenţa infracţiunii de vătămare corporală din culpă nu este condiţionată de o anumită limită a îmbibaţiei alcoolice. Cu alte cuvinte, dacă, de exemplu, consumi alcool, și ulterior urci la volan și accidentezi un pieton, vei răspunde pentru vătămare corporală din culpă indiferent de nivelul de alcoolemie prezent în organism (bineînțeles, asumând că s-au produs urmările prevăzute de lege în cazul infracțiunii de vătămare corporală din culpă – de pildă, ca urmare a accidentării pietonului, cel din urmă are nevoie de peste 90 de zile de îngrijiri medicale). 

Multitudinea de situații prezente în practică poate reflecta, uneori, erori dintre cele mai diverse. Este esențial ca întreg cadrul procesual să fie vegheat de un avocat ales, care știe să dirijeze probele în sensul obținerii unei soluții fiabile pentru clientul său. Un avocat specializat în infracțiuni rutiere, din cadrul echipei noastre, îți stă la dispoziție pentru orice lămurire, asistență și/sau reprezentare în orice fază a procesului penal, inclusiv în căile de atac. 

În continuare, te invităm să lecturezi și alte materiale utile de pe acest site. De pildă, știai în ce țări este tolerat consumul de alcool la volan, și în ce cantitate? De asemenea, dacă dorești să știi cine îți soluționează dosarul penal pentru alcool la volan, care sunt gradele polițiștilor și cum se obțin acestea, poți accesa următorul link

 

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.