Am dat declarație de recunoaștere a faptei. La ce să mă aștept?
Bună ziua!
Am fost surprins conducând sub influența băuturilor alcoolice foarte aproape de casă.În același context, a dat o declarație pe propria răspundere, autentificată, în care am recunoscut săvârșirea faptei, am solicitat recunoașterea învinuirii și am fost de acord să prestez bună în folosul comunității.
Aș dori, dacă se poate, să mă ajutați cu câteva informații/sfaturi la birou în cadrul unei întâlniri. La ce să mă aștept?
Va mulțumesc !
Întrebare adresată de nume anonimizat de către platformă
Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
În ceea ce privește stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați pe infracțiuni rutiere, în partea de sus a website-ului vă stă la dispoziție un număr de telefon pe care îl puteți apela. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.
În urma discuțiilor cu un avocat veți vedea ce este de făcut și la ce să vă așteptați.
Până la întâlnirea ce urmează, arătăm:
În acest context, ar trebui să știți că faptul de a da o declarație pe propria răspundere, în care recunoașteți faptele, solicitați judecarea în procedura simplificată și sunteți de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității nu reprezintă un mijloc de probă în sensul Codului de procedură penală, adică un element de fapt care servește la constatarea existenței sau inexistenței unei infracțiuni, la identificarea persoanei care a săvârșit-o și la cunoașterea împrejurărilor pentru justa soluționare a cauzei și care contribuie la aflarea adevărului în procesul penal. Ea reprezintă, mai degrabă, acordul dvs. pentru procedura de urmat și efectuarea unei munci neremunerate. Pentru ca declarația în discuție să constituie mijloc de probă, trebuie să fie avute în vedere procedurile de la art. 107-110 din Codul de procedură penală (o audiere în care sunt incidente întrebări cu privire la persoana dvs., comunicarea de către autorități a drepturilor și a obligaților de care dispuneți, ascultarea și punerea de întrebări, respectiv consemnarea declaraților). Or, în această situație despre care discutăm, un simplu proces verbal de sesizare din oficiu nu constituie mijloc de probă, ci un act de sesizare a organelor de urmărire penală, după cum stipulează și art. 61 din Codul de procedură penală.
Astfel, acuzația trebuie să fie dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă pentru a se dispune condamnarea, iar această acuzație trebuie să fie acompaniată de probe care să constate, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracțiune și a fost săvârșită de inculpat. Dacă există vreun dubiu în ceea ce privește o anumită probă, aceasta va fi interpretată în favoarea dvs. (dându-se prioritate principiului in dubio pro reo). Cu alte cuvinte, după administrarea probatoriului, orice îndoială în formarea convingerilor organelor judiciare se interpretează în favoarea suspectului sau inculpatului. Astfel, dacă ulterior declarației dvs. deveniți suspect, iar mai apoi inculpat în aceeași cauză, vor fi incidente dispozițiile art. 118 din Codul de procedură penală, care interzic folosirea acestei declarații împotriva dvs. Astfel, dacă nu există probe care să dovedească faptul că ați condus autovehiculul pe drumurile publice, faptul că din probe rezultă că nu posedați permis de conducere și că valoarea alcoolemiei, de exemplu, era peste 0,80 g/l nu prezintă relevanță juridică. Având acestea în vedere, nu se poate analiza nici culpabilitatea, respectiv vinovăția față de fapta comisă, atât timp cât elemente de factură obiectivă lipsesc.
Prin urmare, soluția înspre care se va orienta instanța va fi o achitare, în temeiul art. 16 alin (1) lit. a) – fapta nu există, cheltuielile judiciare rămânând în sarcina statului.
În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, „Legea Anastasia?”, dar și „Toate procesele pentru alcoolemie la volan vor putea fi redeschise”.