d
Follow us

Am dat mașina cuiva băut. Răspund penal?

Bună ziua!

Eram cu colegii de la muncă la un bar din Constanța. Doar ce mi-am achiziționat mașina, iar un prieten era curios cum se simte să o conduci. Știind că a consumat alcool, i-am permis să îmi conducă mașina.

Aș dori, dacă se poate, să mă ajutați cu câteva informații/sfaturi la birou în cadrul unei întâlniri. Voi răspunde penal?

Va mulțumesc !

 

Întrebare adresată de nume anonimizat de către platformă

 

Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

În ceea ce privește stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați pe infracțiuni rutiere, în partea de sus a website-ului vă stă la dispoziție un număr de telefon pe care îl puteți apela. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În urma discuțiilor cu un avocat veți vedea ce este de făcut și la ce să vă așteptați.

Până la întâlnirea ce urmează, arătăm:

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că cei care își încredințează mașinile, pentru a fi conduse pe drumurile publice, unor persoane care au consumat alcool vor răspunde penal doar dacă cele din urmă au un anumit grad de alcoolemie în sânge – peste 0,80 g/l de alcool pur în sânge. Conform Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru a răspunde pentru fapta de încredințare a unui vehicul -pentru a fi condus pe drumurile publice – unei persoane care a consumat alcool, deținătorul mașinii trebuie să fi știut că acea persoană a consumat alcool, iar gradul de alcoolemie al persoanei căreia i s-a încredințat vehiculul să fie de peste 0,80g/l de alcool pur în sânge. Astfel, ceea ce trebuie să rețineți în situația aceasta este faptul că dacă încredințați mașina unei persoane despre care nu ați știut că a consumat alcool, nu veți răspunde penal. Mai mult, chiar dacă dvs. ați știut că persoana căreia i-ați încredințat mașina a consumat alcool, nu veți răspunde penal, dacă cea din urmă nu a avut nivelul minim de alcoolemie la care ne-am referit mai sus. 

Cât se poate de logic, în contextul în care dacă ar fi sancționat cineva care i-a împrumutat altcuiva mașina, iar această din urmă persoană a consumat alcool, dar nivelul de îmbibație nu atinge minimul de 0,8 g/l alcool, în sânge, s-ar ajunge la situații absurde. De ce? Pentru că și fapta de a conduce o mașină de cineva care a consumat alcool e infracțiune, iar, în cazul acesta, există prevederea expresă că îmbibația șoferului trebuie să fie de peste 0,8 g/l alcool, în sânge. 

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Legea Anastasia”, am arătat, pas cu pas, care sunt prevederile acestei legi. Mai mult decât atât, în articolul „Anularea permisului afectează toate categoriile?” am ilustrat cum se aplică anularea permisului de conducere.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.