d
Follow us
Avocat Conducere Sub Influenta Bauturilor Alcoolice ✔️ Avocat Urmarire Penala Ilegala Pentru Alcool la Volan

Am lăsat un prieten să-mi conducă mașina deși băuse. Răspund penal?

Bună ziua! Am fost la o petrecere aseară și am consumat băuturi alcoolice. Știind că nu mai pot conduce, i-am dat cheile de la mașină unui prieten să meargă cu ea și să mă lase și pe mine acasă. La nici 200 de metri de local am fost opriți de către un echipaj de poliție, iar el a fost testat cu aparatul etilotest și dus după aceea la recoltare de sânge. Nu ne-au mai lăsat nici măcar să mutăm mașina să o parcăm. Mi s-a spus să merg acasă, nefiindu-mi permis să îl însoțesc.

Întrebarea mea este, dacă am lăsat pe cineva care se află sub influența băuturilor alcoolice să-mi conducă mașina, voi răspunde penal? Aș putea veni cu la dumneavoastră să discutăm și să vă ocupați de caz?

Întrebare adresată de Dobre R.

 

Bună ziua, domnule Dobre! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în infracțiuni cu specific alcoolemie la volan, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În legătură cu întrebarea adresată, și anume dacă răspundeți penal în situația în care ați lăsat pe cineva care se afla sub influența băuturilor alcoolice să vă conducă mașina, arătăm după cum urmează:

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că cei care își încredințează mașinile, pentru a fi conduse pe drumurile publice, unor persoane care au consumat alcool vor răspunde penal doar dacă cele din urmă au un anumit grad de alcoolemie în sânge – peste 0,80 g/l de alcool pur în sânge.

Conform Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru a răspunde pentru fapta de încredințare a unui vehicul – pentru a fi condus pe drumurile publice – unei persoane care a consumat alcool, deținătorul mașinii trebuie să fi știut că acea persoană a consumat alcool, iar gradul de alcoolemie al persoanei căreia i s-a încredințat vehiculul să fie de peste 0,80g/l de alcool pur în sânge.

Astfel, ceea ce trebuie să rețineți în situația aceasta este faptul că dacă încredințați mașina unei persoane despre care nu ați știut că a consumat alcool, nu veți răspunde penal. Mai mult, chiar dacă dvs. ați știut că persoana căreia i-ați încredințat mașina a consumat alcool, nu veți răspunde penal, dacă cea din urmă nu a avut nivelul minim de alcoolemie la care ne-am referit mai sus.

Cât se poate de logic, în contextul în care dacă ar fi sancționat cineva care i-a împrumutat altcuiva mașina, iar această din urmă persoană a consumat alcool, dar nivelul de îmbibație nu atinge minimul de 0,8 g/l alcool, în sânge, s-ar ajunge la situații absurde. De ce? Pentru că și fapta de a conduce o mașină de cineva care a consumat alcool e infracțiune, iar, în cazul acesta, există prevederea expresă că îmbibația șoferului trebuie să fie de peste 0,8 g/l alcool, în sânge.

Nu ezitați să accesați și articolul în care am discutat despre importanța unui avocat în astfel de proceduri.

Rămâne să discutăm pe larg la momentul stabilirii întâlnirii.

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.