d
Follow us
AvoAlcool.ro ✔️ Avocat Alcoolemie la Volan | București, Ploiești, Constanța, Brașov

Am recunoscut tot după ce am fost prins sub influența alcoolului la volan. La ce să mă aștept?

Bună ziua! Am fost surprins conducând sub influența băuturilor alcoolice. Acum dosarul a ajuns la judecător. La poliție nu am fost, fiind plecat în străinatate. În atare context, am dat o declarație pe propria răspundere, autentificată, în care am recunoscut săvârșirea faptei, am solicitat recunoașterea învinuirii și am fost de acord să prestez o muncă neremunerată în folosul comunității. Atașez acestui e-mail toate documentele pe care le am cu privire la dosar.

La ce să mă aștept mai departe? Cum pot stabili o întâlnire cu un avocat specializat pe alcoolemie la volan de la dumneavoastră?

Întrebare adresată de A. Bungiu

 

Bună ziua, domnule Bungiu! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în infracțiuni rutiere, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În legătură cu întrebarea adresată, și anume la ce să vă așteptați cât timp ați fost surprins conducând sub influența alcoolului, ați dat o declarație pe propria răspundere, autentificată, în care ați recunoscut săvârșirea faptei, ați solicitat aplicarea procedurii simplificate privind recunoașterea învinuirii și ați fost de acord să prestați o muncă în folosul comunității, arătăm după cum urmează:

Faptul de a da o declarație pe propria răspundere, în care recunoașteți faptele, solicitați judecarea în procedura simplificată și sunteți de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității nu reprezintă un mijloc de probă în sensul Codului de procedură penală, adică un element de fapt care servește la constatarea existenței sau inexistenței unei infracțiuni, la identificarea persoanei care a săvârșit-o și la cunoașterea împrejurărilor pentru justa soluționare a cauzei și care contribuie la aflarea adevărului în procesul penal. Ea reprezintă, mai degrabă, acordul dvs. pentru procedura de urmat și efectuarea unei munci neremunerate.

Pentru ca declarația în discuție să constituie mijloc de probă, trebuie să fie avute în vedere procedurile de la art. 107-110 din Codul de procedură penală (o audiere în care sunt incidente întrebări cu privire la persoana dvs., comunicarea de către autorități a drepturilor și a obligaților de care dispuneți, ascultarea și punerea de întrebări, respectiv consemnarea declaraților). Or, în această situație despre care discutăm, un simplu proces-verbal de sesizare din oficiu, pe care îl vedem atașat e-mail-ului, nu constituie mijloc de probă, ci un act de sesizare a organelor de urmărire penală, după cum stipulează și art. 61 din Codul de procedură penală.

Astfel, acuzația trebuie să fie dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă pentru a se dispune condamnarea, iar această acuzație trebuie să fie acompaniată de probe care să constate, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracțiune și a fost săvârșită de dumneavoastră. Dacă există vreun dubiu în ceea ce privește o anumită probă, aceasta va fi interpretată în favoarea dvs. (dându-se prioritate principiului in dubio pro reo). Cu alte cuvinte, după administrarea probatoriului, orice îndoială în formarea convingerilor organelor judiciare se interpretează în favoarea dumneavoastră.

Astfel, dacă ulterior declarației dvs. deveniți suspect, iar mai apoi inculpat în aceeași cauză, vor fi incidente dispozițiile art. 118 din Codul de procedură penală, care interzic folosirea acestei declarații împotriva dvs.

Astfel, dacă nu există probe care să dovedească faptul că ați condus autovehiculul pe drumurile publice, având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, declarația dată, chiar în formă autentică, nu prezintă relevanță juridică. Având acestea în vedere, nu se poate analiza nici culpabilitatea, respectiv vinovăția față de fapta comisă, atât timp cât elemente de factură obiectivă lipsesc.

Prin urmare, dacă veți avea o strategie de apărare potrivită, soluția înspre care se va orienta instanța ar trebui să fie una de achitare, în temeiul art. 16 alin (1) lit. a) – fapta nu există, cheltuielile judiciare rămânând în sarcina statului.

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.