d
Follow us
AvoAlcool.ro ✔️ Prima Abatere Alcool la Volan, Am condus in stare de ebrietate, Avocat Bauturi Alcoolice la Volan, Dosar penal pentru bauturi alcoolice la volan

Am urcat la volanul mașinii fără permis pentru a transporta un prieten de urgență la spital

Bună ziua! Vă cer ajutorul într-o anumită privință. În acest moment, am dosar penal pentru că am urcat la volanul mașinii fără permis și în stare de ebrietate.

Mai exact, am consumat împreună cu un prieten 4 beri, iar acestuia i s-a făcut rău după prima sticlă de bere, fiind totuși conștient. Neavând permis de conducere, am urcat la volanul mașinii acestuia pentru a-l transporta la spital, cu consimțământul lui.

Am citit pe internet, m-am consultat cu mai multe persoane și am ajuns la o idee pe care doresc să o discut și cu dumneavoastră în cadrul unei întâlniri, dacă se poate. Ideea este dacă mă pot prevala în această situație de o stare de necesitate și să obțin achitare.

Întrebare adresată de C. Andrei

 

Bună ziua, domnule Andrei! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în infracțiuni rutiere, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În legătură cu întrebarea adresată, și anume dacă vă puteți prevala de starea de necesitate în contextul indicat, arătăm după cum urmează:

Starea de necesitate este o cauză justificativă, prevăzută de art. 20 Cod penal, care prevede că „este în stare de necesitate persoana care săvârșește fapta pentru a salva de la un pericol imediat și care nu putea fi înlăturat altfel viața, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane sau un bun important al său ori al altei persoane sau un interes general, dacă urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlătura”. Un exemplu de școală îl constituie pompierul care, pentru a salva o persoană dintr-un incediu izbucnit într-un apartament, sparge ușa imobilului respectiv.

În ipoteza lansată de dvs., nu este vorba de o stare de necesitate. Acțiunea de salvare prin săvârșirea faptei prevăzute de legea penală trebuie să fi constituit singurul mijloc de înlăturare a pericolului. Or, în situația expusă de dvs., urcarea la volanul autoturismului prietenului dvs., fără permis și aflat sub influența unor băuturi alcoolice (chiar dacă concentrația de alcool din ele nu a fost mare), nu era singurul mod de a evita un pericol concretizat în starea de rău a prietenului dvs. Nu este realizată condiția potrivit căreia pericolul iminent să nu poată fi înlăturat altfel, câtă vreme existau și alte posibilități de salvare a persoanei aflate în pretinsa stare de pericol iminent. O astfel de posibilitate ar ar fi putut reprezenta apelul la numărul unic de urgență 112, cu atât mai mult cu cât prietenul dvs. era încă conștient și viața lui nu era într-un pericol iminent.

Astfel, cel mai probabil, încadrarea juridică a faptelor dvs. va fi în infracțiunile de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe (art. 336 Cod penal), respectiv conducere a unui vehicul fără permis de conducere (art. 335 Cod penal).

În orice caz, rămâne să discutăm pe larg la momentul stabilirii întâlnirii, pentru că strategia de apărare va trebui să fie conturată altfel pentru obținerea unui rezultat bun. A merge pe stare de necesitate, în cazul indicat mai sus, este un obiectiv iluzoriu și poate pericita orice șansă de a obține o soluție favorabilă la final.

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.

Comments

  • Alexandru Oprin

    17 octombrie 2022

    Bună ziua,

    Am fost oprit în trafic în Ghencea pentru alcoolemie la volan. Mi-au găsit 0.57 în aerul expirat. Am fost condus la inml pentru recoltare probe de sânge și m-au lăsat în fața Brigăzii Rutiere după 5 ore de stat la inml și politie, cumulat. Am chemat un taxi care sa ma ducă la locul unde am lăsat masina și m-am urcat la volan fiind la 3 minute de casa. Cum am pornit de pe loc a apărut un echipaj de politie care i-ar mi-a pus fiola și mi-au spus ca îmi fac dosar penal pentru conducere fără permis, asta pe lângă dosarul penal pentru alcoolemie la volan. Am nevoie urgent de un avocat în București. Vă rog mult sa ma ajutați. Când pot veni birou la dvs.?

    Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.