Astfel cum am evidențiat și în articolele „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!” și „Prima abatere cu alcool la volan. Ce se întâmplă și ce beneficii ai?” , deși ai fost surprins cu alcool la volan, iar alcoolemia depășește 0,80 g/l alcool pur în sânge, soluția nu va fi întotdeauna aceea de condamnare. Acest lucru poate fi evitat cu ajutorul unei apărări temeinice, iar una dintre soluțiile favorabile care ar putea fi dispuse de instanță este amânarea pedepsei.
Pentru început, menționăm că deși persoanele căutând pe Google află de această soluție sub denumirea „amânarea pedepsei alcool la volan”, terminologia corectă și regăsită în lege este „amânarea aplicării pedepsei alcool la volan pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”. Totuși, în curpinsul articolului vom folosi denumirea „ amânarea pedepsei alcool la volan” doar pentru o parcurgere mai ușoară a acestuia.
Soluția amânării pedepsei este prevăzută în capitolul „Individualizarea pedepselor” din Codul Penal. Instanța, atunci când dispune această soluție sau când se orientează între anumite limite speciale prevăzute pentru infracțiuni, se raportează la diverse particularități ale cauzei și ale persoanei, denumite criterii de individualizare.
Aceste particularități sunt redate de art. 74 al Codului Penal: „(1) Stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii:
a) împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;
b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;
c) natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii;
d) motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit;
e) natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;
f) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal;
g) nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.
(2) Când pentru infracţiunea săvârşită legea prevede pedepse alternative, se ţine seama de criteriile prevăzute în alin. (1) şi pentru alegerea uneia dintre acestea.”
Acestea sunt denumite „Criterii generale de individualizare a pedepsei” și sunt avute în vedere de judecător când acesta dorește să stabilească o pedeapsă și durata/cuantumul acesteia.
Astfel, în concret, următoarele situații ar putea să ducă la obținerea unei soluții favorabile: nu ai mai comis infracțiuni în trecut, ești o persoană educată, ai urmat studii superioare, nu ai depășit viteza maximă legală, alcoolemia era una destul de scăzută (de exemplu: 0,90 g/l alcool pur în sânge), ai un loc de muncă stabil și ești o persoană familistă etc.
Dacă te afli într-una din situațiile enumerate, instanța ar putea să se orienteze spre o soluție blândă, dacă toate împrejurările au fost fructificate și aduse în atenția ei. Un avocat va putea cere administrarea probelor necesare și va face tot posibilul pentru ca acestea să fie interpretate în favoarea ta.
Spre exemplu, un avocat te-ar putea ajuta să dovedești că deși ai fost prins cu alcool la volan, te întorceai de la petrecerea de Crăciun a unei respectabile societăți și doreai doar să o conduci acasă pe o colegă care nu a găsit niciun alt mijloc de transport disponibil și care locuia într-o zonă mai periculoasă a orașului. Ai considerat că simțurile nu îți sunt alterate, întrucât nu ai consumat foarte mult alcool și trecuseră câteva ore de la ultimul pahar. Într-adevăr ai respectat limita legală de 50 km/h, iar cantitatea de alcool ingerată nu a depășit 0,91 g/l alcool pur în sânge.
Instanța stabilește în concret o pedeapsă, dar consideră că aplicarea ei nu e necesară, fiind suficient un termen de supraveghere în liberatate a făptuitorului pentru 2 ani. În acest caz, nu vei fi obligat să execuți pedeapsa amenzii/închisorii, dar timp de 2 ani va trebui să respecți obligațiile și măsurile impuse (acestea sunt prevăzute la art. 85 al Codului Penal). Iar amânarea pedepsei închisorii atrage şi amânarea aplicării amenzii care însoţeşte pedeapsa închisorii.
În privința termenului: „(1) Termenul de supraveghere este de 2 ani şi se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei.
(2) Pe durata termenului de supraveghere, persoana faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei trebuie să respecte măsurile de supraveghere şi să execute obligaţiile ce îi revin, în condiţiile stabilite de instanţă.”
De asemenea, la stabilirea obligațiilor instanța va avea în vedere criteriile de individualizare a pedepsei pe care le-am enunțat deja, iar în funcție de acestea va putea să impună obligații mai puțin aspre sau chiar nicio altă obligație în afara măsurilor obligatorii ( a) să te prezinți la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; b) să primești vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea; c)să anunţi, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunici schimbarea locului de muncă; e) să comunici informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor tale de existenţă.)
Spre deosebire de suspendarea executării sub supraveghere, în acest caz pedeapsa nu e aplicată, doar stabilită, iar soluția nu este una de condamnare.
Important este că, în urma acestei soluții, nu ți se mai aplică pedeapsa, nu ești supus niciunei decăderi, interdicții sau incapacități. De altfel, îți păstrezi dreptul de a conduce, întrucât această soluție nu este una de condamnare, iar permisul de conducere nu va fi anulat.
Condițiile sunt prevăzute în art. 83 Codul Penal: „(1) Instanţa poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
(2) Nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de 7 ani sau mai mare sau dacă infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.”
Și aceste prevederi subliniază cât de importante sunt aspectele referitoare la persoana făptuitorului, la conduita sa, la eforturile depuse de acesta pentru a înlătura consecințele grave pe care infracțiunea le poate avea. Toate aceste împrejurări personale și faptice pot fi puse în lumină prin intermediul asistenței juridice specializate în așa fel încât să îți fie maximizate șansele de a obține o hotărâre cât mai favorabilă ție.
Îți recomandăm ca în situația în care ai fost prins la volan după ce ai consumat alcool să apelezi cu încredere la un avocat specializat pe astfel de infracțiuni, iar în acest sens echipa noastră de avocați îți stă la dispoziție.
În încheiere cu privire la amânarea aplicării pedepsei pentru alcool la volan, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ce se întâmplă dacă nu ți se pot recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei?”, am arătat în ce constă recoltarea de probe biologice, unde se efectuează, prin ce modalități, precum și situații în care aceasta nu poate avea loc și consecințele nerecoltării pentru motive ce nu țin de persoana căreia i se recoltează. Mai mult decât atât, în articolul „Ai fost depistat cu alcool la volan? Află de ce avocatul este esențial” am arătat cele mai importante aspecte privind rolul unui avocat în cazul în care ai dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.
Adrian Borbei
am un prieten ce o fost condamnat și o executat 6 luni cu ani în urmă dar de atunci o mai fost prins de 2 ori odată o luat cu amânare și acuma Lo prins iarăși cu alcoolemie de peste 1 în sânge are șanse să acape
Marius Usurelu
Bună ziua
Am fost prins aseară cu alcoolemie de 0.43 am solicitat probe se sânge am băut doua pahare de vin cu apa minerala la ora 23.00 iar la 00.00 am fost oprit la ora 00.30 a luat prima proba de sânge,Întrebarea este e bosibil sa iasă peste 0.80?
Marius
0 736 929 115
Babaioana Stefan
Citesc cu mare interes,mai ales ca si eu sant implicat intr-un necaz de acesta…dar am discutat cu d-nul Vasile Nester,si ma ajuta el,toata stima