d
Follow us

Anularea permisului de conducere în urma alcoolului la volan afectează toate categoriile?

După numeroase întrebări primite privind anularea permisului de conducere în urma condamnării pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, prezentăm în detaliu situația permisului de conducere în situația în care ai fost prins la în trafic sub influența băuturilor alcoolice. Afli citind acest articol în ce situații poate fi anulat permisul de conducere, care sunt categoriile de permis care vor fi anulate și care sunt cazurile în care nu se anulează de drept permisul de conducere deși ai fost prins cu alcool la volan.

Astfel cum am explicat în alte materiale publicate, conducerea sub influența alcoolului poate duce fie la sancțiuni contravenționale, fie la dosar penal, iar limita dintre acestea două este stabilită de nivelul alcoolemiei din sânge. Pentru o prezentare mai amplă a acestor sancțiuni, te invit să parcurgi Alcool la volan 2023. Pedeapsa în funcție de alcoolemie.

Cu toate acestea, instanța ori poliția rutieră pot aplica și pedeapsa complementară a anulării sau a suspendării dreptului de a conduce.

SUSPENDAREA permisului de conducere, este o sancțiune luată pe o durată limitată de timp, între 30 și 120 de zile.

ANULAREA permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia fiind lipsit total de dreptul de a mai conduce.

În ce situații poate fi anulat permisul de conducere?
În cuprinsul Codului Rutier (OUG 195/2002) la art. 114 sunt enumerate cazurile în care se poate dispune anularea permisului de conducere.

– Prima situație: „a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporala a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație;”

Pentru a exemplifica: Șoferul a fost condamnat pentru ucidere din culpă ca urmare a neacordării priotății de trecere unui alt autovehicul, el având obligația să respecte indicatorul „STOP”.

– Cea de-a doua situație:b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal;”

Este vorba despre punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat; conducerea unui vehicul fără permis corespunzător categoriei de vehicul pe care o conduce/de o persoană al cărei permis i-a fost retras sau anulat/căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată /care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România; conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe; refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice; părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei; împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice.

– A treia situație: „d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.”

În cazurile amintite anterior, sancțiunea anulării permisului de conducerea se aplică de drept, pe când în această situație instanța are libertate de alegere. Dacă aceasta consideră necesar, în funcție de particularitățile cauzei și de comportamentul de care dai dovadă în săvârșirea faptei și pe parcursul procesului, instanța poate decide să nu dispună interzicerea dreptului de a conduce o anumită categorie de vehicule.

– A patra situație: „e) permisul de conducere a fost obținut cu încălcarea normelor legale, situație constatată de instanța competentă.”

– Litera f) prevede „anularea și în cazul în care permisul de conducere a fost obținut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârșirea uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (1) și (2), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal sau pentru săvârșirea unei infracțiuni care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.”

Care sunt categoriile de permis care vor fi anulate?
Legea nu diferențiază între categoriile de permis deținute. Astfel, sancțiunea aceasta va fi aplicată atât în cazul permisului categoria A, cât și B, C etc. Cel puțin aceasta este regula atunci când sancțiunea anulării permisului de conducerea intervine de drept.

Cu toate acestea, există o situație în care instanța de judecată poate să diferențieze o categorie de vehicule de alta. Acesta este cazul literei d) amintite mai sus. Astfel cum ți-am arătat, instanța poate să îți interzică dreptul de a conduce o anumită categorie de vehicule în cazul în care ești condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni, ca pedeapsă complementară. În acest caz, dreptul de a conduce celelalte categorii de vehicule poate fi păstrat.

Pentru a evita să fii lipsit de dreptul de a mai conduce este necesar ca instanța, cu ocazia individualizării, să nu facă aplicarea pedepsei complementare a interzicerii exercitării dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule, cea prevăzută la articolul 66 din Codul Penal. Conform art 67 Cod Penal: „Pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi poate fi aplicată dacă pedeapsa principală stabilită este închisoarea sau amenda şi instanţa constată că, faţă de natura şi gravitatea infracţiunii, împrejurările cauzei şi persoana infractorului, această pedeapsă este necesară.” Așadar, un rol foarte important îl vor avea circumstanțele cauzei și particularitățile persoanei tale, care trebuie conturate cât mai benefic prin probatoriul administrat, astfel încât instanța să nu considere necesară aplicarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a conduce.

Un bun exemplu în acest caz ar fi: Ești unicul întreținător al familiei, ai 2 copii și îți câștigi traiul din transport rutier de mărfuri.

Care sunt cazurile în care nu se anulează de drept deși am fost prins cu alcool la volan?

Litera b) amintită: „b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal;” subliniază că este necesară o hotărâre judecătorească de condamnare rămasă definitivă.

Așadar, permisul de conducere nu ți se va anula dacă ai fost surprins cu alcool la volan dar lipsește o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. Anularea permisului poate fi evitată chiar în contextul săvârșirii uneia dintre infracțiunile enumerate, iar tu îți vei putea exercita în continuare dreptul de a conduce. Această modalitate este dispunerea de către instanță a soluției amânării aplicării pedepsei sau a soluției renunțării la aplicarea pedepsei. În aceste două situații nu am fi în prezența unei condamnări și nu ar mai fi aplicabilă de drept sancțiunea anulării permisului de conducere.

Totuși, pentru a fi dispuse de către instanță aceste soluții, e necesar să îndeplinești anumite condiții prevăzute de Codul Penal, iar printre acestea se au în vedere și conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, posibilitățile tale de îndreptare, eforturile depuse de tine pentru diminuarea consecințelor infracțiunii săvârșite, toate acestea vor trebui cât mai bine conturate prin probatoriul administrat la dosarul cauzei. În acest sens, te invităm să parcurgi articolul „Amânarea pedepsei alcool la volan” care îți explică efectele pe care le va avea soluția amânării aplicării pedepsei și care sunt condițiile care trebuie îndeplinite.

În concluzie….

Îți recomandăm ca în situația în care ai fost prins la volan după ce ai consumat alcool să apelezi cu încredere la un avocat specializat în astfel de infracțiuni, cunoscut drept avocat penal, iar în acest sens echipa noastră de avocați îți stă la dispoziție.

Te invităm să citești din rubrica articole explicațiile noastre privind legislația, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

În cazul în care ești la prima abatere de acest fel, îți va fi util articolul „Prima abatere alcool la volan. Ce beneficii ai?” aflând cu ajutorul lui cum se desfășoară urmărirea penală și ce aspecte poți fructifica pentru a maximiza șansele de a primi un avertisment și a păstra permisul de conducere. În articolul „Ai fost depistat cu alcool la volan? Află de ce avocatul este esențial!” am arătat cele mai importante aspecte privind rolul unui avocat în cazul în care ai dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Comments

  • Carian Robert

    14 iunie 2023

    Buna ziua,
    Am prins prins aseara in zona ambasadei Chinei, cum ieseam de pe soseaua Nordului. 0,86 in fiola. Am fost condus la INML Mina Minovici, unde s-au recoltat doua probe de sange, am fost tinut de la 1 noaptea pana la ora 07.00, dimineata, cand m-au lasat in fata Brigazii Rutiere Bucuresti. Nu mi-au dat niciun document la mana in afara de o dovada sub forma unei chitante in care scrie ca nu am drept de circulatie. Doresc sa imi preluati dumneavoastra dosarul. Cum procedez sa stabilesc o intalnire cu un avocat de la dumneavoastra?
    Cu respect,
    Carian Robert
    Bucuresti

    Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.