d
Follow us

Autoritățile au indicat greșit ora și data prinderii băut la volan.

Bună ziua!

Îmi doream să ajung la soția mea la muncă pentru a o suprinde, dar am fost prins în trafic conducând sub influența băuturilor alcoolice, însă autoritățile au indicat greșit momentul în care am fost oprit. Ora și data nu au fost corecte. Prima încadrare juridică a faptei s-a schimbat fără un temei.

Aș dori, dacă se poate, să mă ajutați cu câteva informații/sfaturi la birou în cadrul unei întâlniri. Care este remediul?

Va mulțumesc !

 

Întrebare adresată de nume anonimizat de către platformă

 

Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

În ceea ce privește stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați pe infracțiuni rutiere, în partea de sus a website-ului vă stă la dispoziție un număr de telefon pe care îl puteți apela. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În urma discuțiilor cu un avocat veți vedea ce este de făcut și la ce să vă așteptați.

Până la întâlnirea ce urmează, arătăm:

Într-o atare situație, fără îndoială, actele sunt întocmite nelegal. Indiferent de natura actului în cauză, fie că vorbim de un referat cu propunerea de punere în mișcare a acțiunii penale, ordonanța de începere a urmăririi penale in rem, ori ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale, o descriere greșită care nu este conformă realității va duce la categorisirea actului respectiv ca fiind nelegal. Dacă, de pildă, este vorba de o altă infracțiune decât cea care e menționată în ordonanța de începere a urmării penale in rem, și ți se impută cea din urmă, sunt încălcate art. 305 alin. (2) rap. la art. 286 alin. (2) lit. c) Cod de procedură penală, care statuează că Ordonanța trebuie să cuprindă fapta care face obiectul urmăririi penale, încadrarea juridică a acesteia și, după caz, datele privitoare la persoana suspectului sau a inculpatului.Dacă actul respectiv conține anumite ștersături sau anumite modificări pe care nu vi le-ați însușit prin semnătură, concluzia va fi aceeași, conducând la nelegalitate. Asemenea abuzuri conduc la afectarea dreptului dvs. la apărare, care este un drept consacrat constituțional. Această încălcare rezultă cu prisosință din faptul că, în esență, nu v-a fost comunicată în mod corect învinuirea, și astfel nu ați avut ocazia să vă construiți o apărare efectivă în ceea ce privește acuzarea care vi se aduce. 

Alin. (3) al art. 10 din Codul de procedură penală menționează că suspectul are dreptul de a fi informat de îndată şi înainte de a fi ascultat despre fapta pentru care se efectuează urmărirea penală şi încadrarea juridică a acesteia. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol statuează că organele judiciare au obligaţia de a asigura exercitarea deplină şi efectivă a dreptului la apărare de către părţi şi subiecţii procesuali principali în tot cursul procesului penal. Or, în situația în care vi se impută o altă infracțiune decât cea comisă, discutăm de o atingere adusă dreptului la apărare. Dacă vă regăsiți în această situație, vă recomandăm cu tărie contactarea unui avocat specializat din cadrul echipei noastre, care va analiza împrejurările și va stabili dacă a existat un abuz și v-a fost încălcat dreptul la apărare, formulând în același timp cereri și excepții, dacă va fi cazul. Dacă se constată de către judecător că a existat o încălcare a drepturilor dvs. fundamentale, se va dispune anularea urmăririi penale în ansamblul său. 

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, „Legea Anastasia?”, dar și „Toate procesele pentru alcoolemie la volan vor putea fi redeschise”.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.