Când pot obține un nou permis în caz de condamnare la amendă penală comparativ cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere?
Bună ziua! Am un proces pe rol, în apel, la Curtea de Apel București. În primă instanță am fost condamnat la pedeapsa închisorii pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe (faptă din data de 04.07.2020).
Sunt în termenul în care trebuie să depun motivele de apel în fața instanței, însă, nu știu cu exactitate dacă să solicit o soluție cu amânarea aplicării pedepsei sau o soluție cu amendă penală.
Am citit la dumneavoastră pe site ce implică o soluție cu amânarea aplicării pedepsei, deci sunt lămurit în această privință, însă nu înțeleg altceva.
Avocatul meu nu știe să îmi spună cu exactitate în cât timp mă pot prezenta la examen în vederea obținerii unui nou permis în cazul în care instanța de apel îmi respinge apelul, cu consecința rămânerii definitive a hotărârii primei instanțe în care am fost condamnat la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, în comparație cu admiterea apelului și condamnarea la amendă penală. El îmi spune să facem apel și să solicităm doar amânarea aplicării pedepsei.
Pot stabili o întâlnire cu unul dintre avocații dumneavoastră pentru a mă lămuri? Doresc doar întâlnire de consultanță juridică, fără reprezentare în instanță, întrucât am deja angajat un avocat.
Întrebare adresată de D. Mihăilă
Bună ziua, domnule Mihăilă! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în infracțiuni rutiere, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.
În legătură cu întrebarea adresată, și anume diferența dintre o soluție de condamnare în care s-a suspendat sub supraveghere executarea pedepsei și amenda penală, sub aspectul termenului în care vă puteți prezenta la examen în vederea obținerii unui nou permis, arătăm după cum urmează:
În cazul în care ați fi condamnat la pedeapsa amenzii penale, conform art. 116 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 195/2002 rep., v-ați putea prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere după trecerea unui termen de 6 luni de la data executării amenzii penale, pe când, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, art. 116 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 195/2002 rep. prevede că vă puteți prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis după trecerea unui termen de 1 an de la data rămânerii definitive a sentinței prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Rezultă că, în ipoteza condamnării la pedeapsa amenzii penale, situația dumneavoastră, analizată din perspectiva posibilității exercitării din nou a dreptului de a conduce, este mai favorabilă în raport de situația existentă, a condamnării la pedeapsa închisorii (a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere)
În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.