d
Follow us
Pedeapsa pentru Alcool la Volan in 2025 si Dosar Penal la Brigada Rutiera pentru Alcool la Volan in 2025

Care este pedeapsa pentru alcool la volan în 2025?

Datorită numeroaselor întrebări provenite din partea cititorilor avoalcool.ro, ne propunem să abordăm astăzi cel mai de interes subiect pentru cititori, și anume alcool la volan în 2025 și pedeapsa alcool la volan în 2025.

Afli astăzi pedeapsa care se aplică în funcție de alcoolemia la volan și la ce ar trebui să te aștepți dacă ai fost depistat conducând sub influența băuturilor alcoolice.

Având toleranță 0 pentru alcool la volan în România înseamnă că orice valoare de alcool în aerul expirat de peste 0,00 g/l este sancționată.

Cu toate acestea, sunt prevăzute sancțiuni și măsuri diferite care pot fi luate în funcție de gradul de îmbibație alcoolică depistat și, pentru faptul că fiecare caz în parte are particularitățile sale, un conducător auto prins cu alcoolemie la volan poate beneficia de aplicarea unor măsuri favorabile dacă strategia de apărare este conturată de către un avocat specializat în infracțiuni rutiere cu specific alcoolemie la volan.

Codul rutier 2025 prevede următoarele pedepse pentru cei care sunt depistați cu alcool la volan: amendă contravențională și închisoarea.

Primul pas făcut după ce ai fost oprit de către echipajul de poliție este testarea cu aparatul etilotest și, în funcție de rezultat, există mai multe urmări. Diferența dintre contravenție și infracțiune o face cantitatea de alcool pur în sânge, acesta stabilindu-se în cadrul instituțiilor medico-legale autorizate – ca regulă, în București, INML face recoltarea de sânge, iar în alte orașe, spitalele –, în urma recoltării a două probe de sânge.

Ești interesat să afli ce se întâmplă dacă ți-a fost recoltată o singură probă de sânge? Ți-am pregătit un articol intitulat Ți-a fost recoltată o singură probă de sânge fără să refuzi cea de-a doua probă? Află ce se întâmplă!”. Apasă pe titlu și citește-l.

Astfel, potrivit legislației în vigoare în 2025, dacă cantitatea de alcool pur în sânge este de peste 0,80 g/l, fapta constituie infracțiune, fiind prevăzută de art. 336 alin. (1) din Codul penal. Acest prag nu conduce la concluzia potrivit căreia un nivel mai mic al prezenței alcoolului în sânge rămâne fără efecte juridice! Astfel, identificăm următoarele variante:

1. Dacă rezultatul aparatului etilotest arată că ai o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapta constituie contravenție. Există posibilitatea să soliciți recoltarea a două probe de sânge pentru a-ți dovedi nevinovăția, însă este un aspect în legătură cu care trebuie să te consulți cu avocatul tău pentru că poate avea consecințe negative.

2. Dacă rezultatul arată o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, ești obligat să te supui recoltării a două probe de sânge pentru a se stabili cantitatea de alcool pur în sânge.

Amenda se aplică în cazurile unde se constată o alcoolemie la volan de sub 0,8 g/litru. 

Conform art. 102 alin. (3) din O.U.G. 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul a faptei constând în conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

Menționăm faptul că amenda prevăzută în clasa a IV – a de sancțiuni este de la 9 la 20 puncte-amendă.

De asemenea, în cazul constatării acestei contravenții, permisul de conducere se va reține în vederea aplicării măsurii suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. În cazul unui accident rutier, suspendarea este aplicată pentru 120 de zile. Aceasta înseamnă că nu vei mai avea dreptul, pe durată determinată, să conduci vehiculul.

Închisoarea de la 1 până la 5 ani plus reținerea permisului de conducere și posibilitatea interzicerii dreptului de a conduce de la 1 la 10 ani se dispun atunci când valoarea de 0,8 g/litru este depășită. Colegii noștri au scris un articol în care au arătat, pas cu pas, ce trebuie să faci pentru a păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan, valabil doar dacă fapta a avut loc înainte de 3 iunie 2024. Regăsești link-ul la finalul acestui articol.

Este de reținut că, în situația în care rezultatul aparatului etilotest arată o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se deschide dosar penal în cadrul căruia vei fi cercetat pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 336 Cod penal, respectiv conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Dacă atunci când vine rezultatul de la INML ori spital, după caz, se stabilește că îmbibația alcoolică este de sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, cauza se clasează. Între data depistării în trafic și venirea rezultatelor (presupunând că acestea sunt sub 0,80 g/l alcool pur în sânge), dreptul de a conduce vehicule este suspendat.

Dacă rezultatul aflat pe buletinul de analize este peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, dosarul își continuă cursul – se administrează probe, vei fi citat în vederea participării la audieri, vor fi citate persoanele pe care le-ai avut alături în autoturism – și de aici începe să se resimtă o mai mare nevoie de a beneficia de ajutor de specialitate din partea unui avocat specializat în alcoolemie la volan.

Prin urmare, dacă ai fost prins cu alcool la volan în 2025 peste limita de 0,80 g/l, fapta constituie infracțiune, caz în care amânarea aplicării pedepsei și amenda penală pentru această faptă devin istorie, de unde rezultă că anularea permisului de conducere a devenit o certitudine.

În data de 31 mai 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 172/2024, care modifică Codul penal în ceea ce privește infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, precum și pedepsele complementare, cele care se aplică pe lângă condamnarea stabilită de instanță. Astfel, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi în caz de infracțiune se va aplica, în cazul dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță, pentru o perioadă cuprinsă între unu și zece ani.

Așadar, cei depistați în 2025 cu alcool la volan peste limita de 0,80 g/l  vor putea rămâne fără permis timp de până la zece ani, durată la care se adaugă perioada cercetărilor penale, timp în care soferul nu are dreptul să conducă.

Amendă sau închisoare pentru alcool la volan 2025. Niveluri permise de alcool în sânge

Spre exemplu, de obicei, o sticlă de bere, un pahar de vin sau 200 de ml de țuică vor duce la amendă contravențională și pierderea permisului timp de trei luni, iar un pahar de coniac sau 400 ml de țuică poate conduce la o pedeapsă cu închisoare.

Statele din vestul Uniunii Europene au o legislație mai permisivă în ceea ce privește băuturile alcoolice și condusul. În multe state occidentale ai voie să consumi o bere sau un pahar de vin înainte de a conduce mașina. Se consideră că procentul de alcool este mult prea slab pentru a afecta reacțiile și buna judecată a unui șofer. Marea Britanie, Grecia, Spania, Estonia și SUA se numără printre statele cele mai permisive. În Marea Britanie este permisă o alcoolemie de 0,8‰, la fel ca în multe state americane. În Grecia, Spania și Portugalia se admite o alcoolemie de 0,5‰, dar dacă șoferul care a băut provoacă un accident grav, el va răspunde penal și va rămâne fără permis.

În încheiere cu privire la articolul intitulat alcool la volan în 2025 și pedeapsa pentru alcool la volan în 2025, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

Spre exemplu, în cazul în care ai curiozități legate de Legea Anastasia – în ce condiții nu (mai) poți primi o pedeapsă suspendată sub supraveghere, în contextul în care am fost prins băut sau sub influența substanțelor interzise la volan, îți va fi util articolul „Legea Anastasia”. Mai mult decât atât, în articolul Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.

Ai nevoie de informații suplimentare?

Comments

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.