Cine îți soluționează dosarul penal pentru alcool la volan, care sunt gradele polițiștilor și cum se obțin acestea?
Prezentul material își propune să răspundă la trei întrebări, și nume în atribuțiile cărei persoane care soluționarea dosarului penal pentru alcoolemie la volan, care sunt gradele polițiștilor și cum se obțin acestea.
Dacă ai dosar penal pentru alcool la volan acesta este repartizat spre instrumentare Parchetului de pe lângă Judecătoria în circumscripția căreia ai fost depistat la volanul mașinii sub influența băuturilor alcoolice, iar parchetul îl repartizează întotdeauna pentru a fi efectuate acte de urmărire penală în cauză secției de poliție în raza căreia ai săvârșit fapta sau, în cazul în care fapta a avut loc în municipiul București, Brigăzii Rutiere București.
Astfel, deși ai domiciliul în municipiul București, dacă ai fost prins în comuna Bărcănești, județul Prahova, la volanul mașinii sub influența băuturilor alcoolice, Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești va fi competent să instrumenteze dosarul, iar poliția comunei Bărcănești va face acte de urmărire penală în dosar, precum declarația de suspect, declarația de inculpat, declarații de martor, referatul cu propunere de clasare sau trimitere în judecată și alte asemenea
De asemenea, deși ai domiciliul în municipiului București, sector 3, dacă ai fost depistat la volanul mașinii sub influența alcoolului în sectorul 1, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 va fi competent să instrumenteze dosarul, iar acesta îl va repartiza spre a fi efectuate acte de urmărire penală Brigăzii Rutiere București.
Dacă știai tot ce am spus mai sus în privința persoanelor în sarcina cărora cade soluționarea dosarului penal, cu siguranță nu știi care sunt gradele polițiștilor în portofoliul cărora s-ar putea afla în lucru dosarul.
Acest aspect este important pentru că știi cum să te adresezi și cum să îți gestionezi cauză din perspectiva apărării, cu atât mai mult cu cât liantul dintre tine și procuror – care dispune în dosarul tău penal –, este polițistul.
Cum pot evolua în grad polițiștii români? Ce prevede legea?
Obținerea gradelor profesionale și încadrarea polițiștilor în categorii sunt stabilite prin Legea 360/2002. Potrivit acestui act normativ, polițiștii pot fi debutanți sau definitivi. Polițiștii debutanți reprezintă acele persoane care ocupă, pe durata perioadei de stagiu, un post în cadrul Poliției Române. Totodată, în lege sunt specificate cele două categorii de oameni ai legii, stabilite în raport cu studiile necesare:
a) categoria A – Corpul ofițerilor de poliție – cuprinde ofițeri de poliție cu studii superioare;
b) categoria B – Corpul agenților de poliție – cuprinde agenți de poliție cu studii liceale sau postliceale cu diplomă.
Care sunt categoriile de polițiști, conform corpurilor și gradelor profesionale
Categoriile de polițiști se împart pe corpuri și grade profesionale, după cum urmează:
Corpul ofițerilor de poliție:
a) chestor-șef de poliție;
b) chestor-șef adjunct de poliție;
c) chestor principal de poliție;
d) chestor de poliție;
e) comisar-șef de poliție;
f) comisar de poliție;
g) subcomisar de poliție;
h) inspector principal de poliție;
i) inspector de poliție;
j) subinspector de poliție.
Corpul agenților de poliție:
a) agent-șef principal de poliție;
b) agent-șef de poliție;
c) agent-șef adjunct de poliție;
d) agent principal de poliție;
Care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite pentru avansare?
Important de menționat este că gradele profesionale de chestor, comisar-șef și comisar pot fi obținute numai de către ofițeri cu studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă. De asemenea, acordarea gradelor profesionale se face cu avizul consultativ al Corpului Național al Polițiștilor.
Niciodată în municipiul București nu face acte de urmărire penală în dosarele cu alcoolemie la volan un chestor. Cât despre comisar și comisar-șef, rareori întâlnim să le fie repartizat un dosar.
Pentru a putea beneficia de gradul profesional superior, polițistul va trebui să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții:
a) să aibă împlinit stagiul minim în gradul profesional deținut sau să îl împlinească în cursul anului calendaristic respectiv;
b) să fi fost apreciat în ultimii doi ani ai stagiului minim în grad cu calificativul „excepțional” sau „foarte bun”, iar în ceilalți ani ai stagiului, cel puțin cu calificativul „bun”. Anii în care polițistului i s-au acordat calificative inferioare acestora nu intră în calculul stagiului minim în grad.
În plus, pentru a obține gradele profesionale de comisar-șef, subcomisar și agent-șef, polițistul este obligat să fi absolvit un curs de capacitate a cărui durată și tematică vor fi stabilite prin ordin al Ministrului de Interne. În cazul gradului profesional de chestor este necesară promovarea examenului organizat în acest scop.
Care este stagiul minim în cazul gradelor profesionale
Corpul ofițerilor de poliție:
a) chestor-șef adjunct de poliție – 2 ani;
b) chestor principal de poliție – 2 ani;
c) chestor de poliție – 2 ani;
d) comisar-șef de poliție – 3 ani;
e) comisar de poliție – 3 ani;
f) subcomisar de poliție – 4 ani;
g) inspector principal de poliție – 3 ani;
h) inspector de poliție – 3 ani;
i) subinspector de poliție – 4 ani.
Corpul agenților de poliție:
a) agent-șef de poliție – 5 ani;
b) agent-șef adjunct de poliție – 5 ani;
c) agent principal de poliție – 5 ani;
d) agent de poliție – 5 ani.
În cazul posturilor de conducere, ordinul ministrului de Interne stabilește ca acestea să se ocupe prin examen sau concurs, în funcție de caz. De asemenea, acordarea gradelor profesionale superioare în cadrul aceleiași categorii se va face în funcție de ordinea ierarhică, în raport cu nevoile și posibilitățile care există, ținându-se cont de limita de posturi cu respectivele grade.
Pe de altă parte, pentru polițiștii care au dobândit titlul științific de doctor, se va face o excepție de la condițiile anterioare. La fel și în cazul polițiștilor care au absolvit cursuri postuniversitare, cu excepția condițiilor care se referă la acordarea gradului de chestor.
În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ce se întâmplă dacă nu ți se pot recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei?”, am arătat în ce constă recoltarea de probe biologice, unde se efectuează, prin ce modalități, precum și situații în care aceasta nu poate avea loc și consecințele nerecoltării pentru motive ce nu țin de persoana căreia i se recoltează. Mai mult decât atât, în articolul „Ai fost depistat cu alcool la volan? Află de ce avocatul este esențial” am arătat cele mai importante aspecte privind rolul unui avocat în cazul în care ai dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.