d
Follow us

Cine răspund pentru ucidere din culpă?

Bună ziua!

Eram la volan în Iași după ce ieșisem cu colegii de muncă după program Am consumat o cantitate mică de alcool, și, considerând că nu voi fi prins m-am urcat la volan. Am condus sub influența alcoolului și am lovit un pieton care s-a angajat într-o traversare neregulamentară, iar acesta a decedat.

Aș dori, dacă se poate, să mă ajutați cu câteva informații/sfaturi la birou în cadrul unei întâlniri. Voi răspunde pentru ucidere din culpă?

Va mulțumesc !

 

Întrebare adresată de nume anonimizat de către platformă

 

Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

În ceea ce privește stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați pe infracțiuni rutiere, în partea de sus a website-ului vă stă la dispoziție un număr de telefon pe care îl puteți apela. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În urma discuțiilor cu un avocat veți vedea ce este de făcut și la ce să vă așteptați.

Până la întâlnirea ce urmează, arătăm:

Potrivit art. 192 alin. (2) C. pen., uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni. În această situație, dacă recurgem la o interpretare gramaticală a textului de lege, vinovăţia conducătorului de autovehicul în cazul unui accident mortal de circulaţie poate fi reţinută numai în cazul în care a încălcat o regulă privind circulaţia pe drumurile publice şi dacă între această încălcare şi moartea victimei se stabileşte existenţa raportului de cauzalitate. Astfel dacă se stabileşte că dvs. ați condus un autovehicul având o îmbibaţie alcoolică în sânge relevantă din perspectivă penală, și nu ați comis nici o greşeală în conducerea autovehiculului care să fi contribuit la producerea accidentului, cauzat din vina persoanei accidentate mortal, nu se poate reţine existenţa raportului de cauzalitate între decesul victimei şi fapta dvs.

Prin urmare, dacă autoturismul a fost condus cu respectarea normelor privind circulaţia pe drumurilor publice, faptul că dvs. în momentul accidentului ați avut în sânge o alcoolemie mai mare de mare de 0,80 g/l alcool pur în sânge nu este relevant pentru existenţa culpei dvs. în producerea accidentului. Aşadar, în sarcina dvs. nu ar trebui reţinut că ați fi încălcat vreo regulă de circulaţie, ci faptul că ați consumat băuturi alcoolice şi că în această stare „probabil”, fiind neatent şi cu reflexele diminuate ați accidentat victima care se deplasa neregulamentar. Deci, devine important în speţă art. 72 alin. (4) din O.U.G. nr. 195/2002, potrivit cărora: pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare … a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Fără permis pe viață”, am expus noile reglementări din propunerea de legea. Mai mult decât atât, în articolul „Răspunzi pentru vătămare corporală din culpă indiferent de nivelul alcoolemiei” am arătat prevederile noii decizii ICCJJ.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.