d
Follow us
Dosar penal conducere cu numere expirate. Numere provizorii expirate infractiune avocat

Conducerea unui vehicul cu numere expirate și alcool la volan

În urma numeroaselor întrebări legate de pedeapsa pe care o riscă cel ce circulă cu o mașină neînmatriculată ori cu numere expirate sau false, iar în plus față de asta, se află și sub influența alcoolului la volan, am pregătit un articol în care am expus pe larg tot ce trebuie să știi despre conducerea unui autoturism neînmatriculat ori cu numere expirate sau false, începând de la noțiune, modalități în care poate fi săvârșită infracțiunea și consecințe juridice, atât in ipoteza infracțiunii simple, cât în ipoteza concursului dintre numere expirate ori false sau mașină neînregistrată și alcool la volan.

Legat de alcool la volan, astfel cum am explicat în alte materiale publicate, conducerea sub influența alcoolului poate duce fie la sancțiuni contravenționale, fie la dosar penal, iar limita dintre acestea două este stabilită de nivelul alcoolemiei din sânge. Pentru o prezentare mai amplă a acestor sancțiuni, te invit să parcurgi Alcool la volan 2023. Pedeapsa în funcție de alcoolemie. Ce se întâmplă însă în cazul infracțiunii constând în conducerea unui vehicul cu numere expirate ori false sau în cazul conducerii unei mașini neînmatriculate?

În primul rând, prin  această infracțiune sunt sancționate faptele persoanelor care pun în circulație pe drumurile publice, vehicule sau tramvaie care nu corespund condițiilor legale cu privire la regimul înmatriculării.

Cine poate săvârși această infracțiune?
Potrivit textului legal – art. 334 din Cod penal –, făptuitorul nu este circumstanțiat, ceea ce înseamnă că infracțiunea aceasta poate fi săvârșită de orice persoană, inclusiv persoana juridică, adică o firmă. Textul de lege nu sancționează doar persoanele care conduc un autovehicul care nu corespunde rigorilor prevăzute în materia înmatriculării, ci pedepsește și acțiunea de punere în circulație.

Spre exemplu, o societate de construcții care îi încredințează unui inginer o mașină, pentru a se deplasa în scop de serviciu între furnizori, autorități și șantier, care are numărul de pe plăcuțele de înmatriculare provizorii expirat, iar șoferul nu știa și nici nu avea de unde să afle acest fapt. În aceste condiții firma de curierat va fi autorul infracțiunii de punere în circulație a unui vehicul neînmatriculat.

Cum poate fi săvârșită această infracțiune?
Legiuitorul român a prevăzut 2 ipoteze când această infracțiune poate fi săvârșită:

– punerea în circulație a unui vehicul – anume prin această ipoteză se sancționează persoana care acordă sau încuviințează acordarea mașinii unei persoane, deși aceasta nu corespunde rigorilor legale;

– conducerea – prin această ipoteză este sancționată persoana care conduce în sensul propriu o mașină, care o dirijează în sensul dorit de aceasta.

De asemenea, pe lângă aceste ipoteze, legiuitorul român a prevăzut mai multe modalități în care se poate comite infracțiunea:

– prin punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat;

– prin punerea în circulație sau conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare;

– prin tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare;

– prin conducerea unui vehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau înregistrare au fost retrase;

– prin conducerea unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulație în România;

Care este diferența între un vehicul neînmatriculat/neînregistrat și un vehicul cu numere de înmatriculare/înregistrare false?
Prin noțiunea de vehicule neînmatriculate sau neînregistrate înțelegem că sunt acele vehicule care nu prezintă certificat de înmatriculare sau înregistrare și nici număr de înmatriculare sau înregistrare. Practic, pentru aceste vehicule nu a fost parcursă operațiunea administrativă prin care se atestă că un vehicul poate circula pe drumurile publice.

Prin noțiunea de vehicule care au număr fals de înmatriculare sau înregistrare înțelegem că sunt acele numere asupra cărora s-a intervenit într-un fel, fie prin confecționarea unui număr sau imitarea unui număr autentic, fie prin modificarea aspectului sau mențiunilor unui asemenea număr etc.

În cazul în care este pus în circulație sau este condus un vehicul care are numere provizorii de înmatriculare sau înregistrare expirate va fi reținută infracțiunea din prima modalitate, și anume conducerea sau punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat.

Cerința esențială pentru existența infracțiunii este ca vehiculele care nu corespund regulilor prevăzute de lege în materia înmatriculării/înregistrării, sa fie puse în circulație sau conduse pe drumurile publice. Dacă drumul pe care merge nu este public atunci nu se va reține această infracțiune.

O altă cerință pentru existența infracțiunii este dată de intenția făptuitorului, anume acesta trebuie să cunoască faptul că mașina nu corespunde regulilor prevăzute de lege în materia înmatriculării/înregistrării.

Sancțiuni
Pentru fiecare modalitate prevăzută de art. 334 din Codul penal, legiuitorul român a prevăzut sancțiuni diferite. Astfel pentru varianta prevăzută la alin. (1), persoana care săvârșește infracțiunea va fi sancționată cu pedeapsa închisorii de la unu la 3 ani alternativ cu amenda penală.

Pentru varianta de la alin. (2), de punere în circulație a vehicul cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare, texul prevede pedeapsa închisorii de la unu la 5 ani alternativ cu pedeapsa amenzii penale.

Pentru varianta în care se tractează o remorcă neînmatriculată sau neînregistrată ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare, alin. (3) prevede pedeapsa închisorii de la 3 luni la 2 ani alternativ cu pedeapsa amenzii penale.

În cazul ultimelor 2 modalități, alin. (4) al art. 334 Cod civil prevede pentru persoana care săvârșește infracțiunea pedeapsa închisorii 6 luni la 2 ani alternativ cu pedeapsa amenzii.

Concurs cu infracțiunea de alcool la volan
În cazul în care în timpul conducerii mașinii cu numerele de înmatriculare expirate ori false sau fără numere de înmatriculare ai fost depistat și cu alcool la volan, la pedeapsa cea mai mare dintre infracțiuni se adaugă o treime din pedeapsa mai mică. Deci pedepsele nu se adună, ci la cea mai mare pedeapsă se adaugă o treime din pedeapsa mai mică stabilită de către instanța de judecată.

Îți recomandăm ca în situația în care ai fost în una dintre situațiile prezentate în acest articol, să apelezi cu încredere la un avocat specializat în astfel de infracțiuni, cunoscut drept avocat penal, iar în acest sens echipa noastră de avocați îți stă la dispoziție.

Te invităm să citești din rubrica articole explicațiile noastre privind legislația, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

În cazul în care ești la prima abatere de acest fel, îți va fi util articolul „Prima abatere alcool la volan. Ce beneficii ai?” aflând cu ajutorul lui cum se desfășoară urmărirea penală și ce aspecte poți fructifica pentru a maximiza șansele de a primi un avertisment și a păstra permisul de conducere. În articolul „Ai fost depistat cu alcool la volan? Află de ce avocatul este esențial!” am arătat cele mai importante aspecte privind rolul unui avocat în cazul în care ai dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.