d
Follow us

Cum mă pot prevala de starea de necesitate?

Bună ziua!

Am băut cu un prieten 4 beri, iar acestuia i s-a făcut rău, fiind totuși conștient. Neavând permis de conducere, am urcat la volanul mașinii lui pentru a-l duce la spital, cu consimțământul lui.

Aș dori, dacă se poate, să mă ajutați cu câteva informații/sfaturi la birou în cadrul unei întâlniri. Mă pot prevala de o stare de necesitate?

Va mulțumesc !

 

Întrebare adresată de nume anonimizat de către platformă

 

Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

În ceea ce privește stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați pe infracțiuni rutiere, în partea de sus a website-ului vă stă la dispoziție un număr de telefon pe care îl puteți apela. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În urma discuțiilor cu un avocat veți vedea ce este de făcut și la ce să vă așteptați.

Până la întâlnirea ce urmează, arătăm:

Starea de necesitate este o cauză justificativă, prevăzută de art. 20 Cod penal, care prevede că „este în stare de necesitate persoana care săvârşeşte fapta pentru a salva de la un pericol imediat şi care nu putea fi înlăturat altfel viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane sau un bun important al său ori al altei persoane sau un interes general, dacă urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlătura”. Un exemplu de școală îl constituie pompierul care, pentru a salva o persoană dintr-un incediu izbucnit într-un apartament, sparge ușa imobilului respectiv. În ipoteza lansată de dvs., nu este vorba de o stare de necesitate. Acţiunea de salvare prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală trebuie să fi constituit singurul mijloc de înlăturare a pericolului. Or, în situația expusă de dvs., urcarea la volanul autoturismului prietenului dvs., fără permis și aflat sub influența unor băuturi alcoolice (chiar dacă concentrația de alcool din ele nu a fost mare), nu era singurul mod de a evita un pericol concretizat în starea de rău a prietenului dvs. Nu este realizată condiţia potrivit căreia pericolul iminent să nu poată fi înlăturat altfel, câtă vreme existau şi alte posibilităţi de salvare a persoanei aflate în pretinsa stare de pericol iminent. O astfel de posibilitate ar ar fi putut reprezenta apelul la numărul unic de urgență 112, cu atât mai mult cu cât prietenul dvs. era încă conștient și viața lui nu era într-un pericol iminent. 

 

Astfel, cel mai probabil, încadrarea juridică a faptelor dvs. va fi în infracțiunile de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe (art. 336 Cod penal), respectiv conducere a unui vehicul fără permis de conducere (art. 335 Cod penal).  În orice caz, recomandăm contactarea unui avocat specializat în drept penal pentru o lămurire aprofundată, sens în care echipa noastră vă stă la dispoziție!

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Alcool la volan 2023”, am explicat cum se aplică noua reglementare pentru alcool la volan. Mai mult decât atât, în articolul „ICCJ: Răspunzi pentru o singură infracțiune chiar dacă ai consumat atât băuturi alcoolice, cât și droguri” am arătat care sunt soluțiile ce pot fi primite de o persoană care a săvârșit două infracțiuni și pentru care dintre ele va răspunde.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.