Cum pot redobândi permisul?
Bună ziua!
Am condus după ce am consumat alcool și am avut ghinionul de a foi oprit la doar câțiva metrii de la locul din care am plecat. Mi-a fost anulat permisul deoarece aveam alcoolemie destul de mare.
Aș dori, dacă se poate, să mă ajutați cu câteva informații/sfaturi la birou în cadrul unei întâlniri. În ce condiții îmi pot redobândi permisul ?
Va mulțumesc !
Întrebare adresată de nume anonimizat de către platformă
Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
În ceea ce privește stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați pe infracțiuni rutiere, în partea de sus a website-ului vă stă la dispoziție un număr de telefon pe care îl puteți apela. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.
În urma discuțiilor cu un avocat veți vedea ce este de făcut și la ce să vă așteptați.
Până la întâlnirea ce urmează, arătăm:
Dacă ați fost prins conducând sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, anularea permisului de conducere se poate dispune atunci când ați fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, sau instanța v-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal. Dacă discutăm de o amânare a aplicării pedepsei, permisul de conducere vă va fi restituit, afară de cazul în care instanța menține pedeapsa complementară amintită anterior.
Dacă permisul de conducere v-a fost anulat în condițiile de mai sus, vă veți putea prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere dacă e incidentă una din aceste împrejurări: (1) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă, (2) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal a expirat sau a fost revocată, (3) a trecut un an de la data grațierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, (4) a intervenit amnistia – act de clemenţă, acordat prin lege organică, în temeiul unor considerente social politice şi de politică penală, prin care se înlătură răspunderea penală, executarea pedepsei şi alte consecinţe ale condamnării, pentru infracţiuni comise până la data apariţiei legii de aministie. Dacă te afli într-o astfel de situație, poți oricând apela un avocat specializat din cadrul echipei noastre, care îți va oferi o consultanță gratuită.
În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Amânarea pedepsei pentru alcool la volan”, am expus raționamentul din spatele aceste posibile decizii. Mai mult decât atât, în articolul „Ai fost depistat cu alcool la volan?” am arătat de ce este esențial un avocat n acest proces.