d
Follow us

Dacă eram și băut și drogat la volan, pentru ce răspund?

Bună ziua!

Vara trecută am plecat de la o petrecere de la mare, dorind să ajung înapoi la București. Am fost prins conducând atât sub influența băuturilor alcoolice, cât și sub influența substanțelor psihoactive.

Aș dori, dacă se poate, să mă ajutați cu câteva informații/sfaturi la birou în cadrul unei întâlniri. Voi răspunde pentru două fapte?

Va mulțumesc !

 

Întrebare adresată de nume anonimizat de către platformă

 

Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

În ceea ce privește stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați pe infracțiuni rutiere, în partea de sus a website-ului vă stă la dispoziție un număr de telefon pe care îl puteți apela. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În urma discuțiilor cu un avocat veți vedea ce este de făcut și la ce să vă așteptați.

Până la întâlnirea ce urmează, arătăm:

Dacă ați fost surprins de poliția rutieră conducând un vehicul sub influența băuturilor alcoolice și se constată, pe lângă prezența alcoolului în organism, și prezența substanțelor psihoactive, nu veți răspunde pentru două  infracțiuni distincte, ci pentru o singură infracțiune, anume cea de la art. 336 din Codul penal – conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.  Astfel, în luna februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că șoferii depistați conducând pe drumurile publice în timp ce se află și sub influența băuturilor alcoolice și a drogurilor vor fi acuzați de o singură infracțiune, nu de două, aflate în concurs (ideal). Cât se poate de corect, în contextul în care, așa cum am reiterat cu numeroase ocazii, infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe psihoactive este o infracțiune de pericol, iar într-o atare ipoteză precum cea analizată de noi, starea de pericol creată a fost doar una, pe fondul incapacității psihofizice a persoanei aflate în cele două situații incriminate de a conduce vehicule pe drumurile publice în condiții de siguranță.

Hotărârea Înaltei Curți de Casație a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că aceasta este obligatorie pentru toate instanțele de judecată atunci când acestea se confruntă cu situații similare, iar fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi aflându-se sub influenţa unor substanţe psihoactive, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) şi (2) din Codul penal, infracțiune unică. Pentru mai multe informații, nu ezitați să ne contactați, întrucât fiecare împrejurare are particularitățile sale, și conturarea unei strategii de apărare eficiente, adaptate la cadrul legislativ actual, reprezintă succesul!

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Răspunzi pentru o singură infracțiune”, am arătat, pas cu pas, cum se răspunde în cazul comiterii infracțiunilor de alcool și droguri la volan. Mai mult decât atât, în articolul „Toate procesele penale pentru alcoolemie la volan pot fi deschise” am arătat care sunt noile reglementări și ce riscă șoferii care au fost prinși băuți la volan.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.