Dosar penal vătămare corporală din culpă în București. În căutare avocat
Bună ziua! În data de 16.11.2021, aproximativ la ora 15.00, mă întorceam spre casă la volanul mașinii, frecventând același traseu, și anume Virtuții-Uverturii-Estacadei, această din urmă stradă reprezentând și adresa de domiciliu.
Fiind pe Șoseaua Virtuții, în sensul de mers spre Plaza România, am schimbat banda de circulație în mod regulamentar și am schimbat sensul de mers, ajungând pe Bulevardul Uverturii.
Din cunoștințele pe care le am, erau trei bicicliști pe o bandă sau pe carosabil, deplasându-se pe Soșeaua Virtuții, înspre Plaza România.
Nu am atins pentru niciun moment vreun biciclist și nici nu am impiedicat deplasarea acestora. Nu mi s-a adus la cunoștință personală vreo reclamație din partea acestora și nici nu am creat un eveniment rutier în care să fiu implicat.
În data de 26.11.2021, mi-a fost înmânată o citație pentru data de 29.11.2021, orele 08.30, în vederea unei audieri la Brigada Rutieră – Udriște. Odată cu înmânarea citației, mi s-a adus la cunoștință că aș fi accidentat o persoană ce se afla pe bicicletă sau trotinetă.
Am dat curs solicitării și m-am prezentat în data de 29 noiembrie, la ora indicată, în vederea audierii, context în care am declarat că nu am cunoștință de niciun accident.
În aceleași împrejurări, s-a constatat inclusiv faptul că nu am absolut nicio urmă de accident pe caroseria mașinii.
Cu toate acestea, mi s-a transmis că a fost deschis dosar penal vătămare corporală din culpă, având ca fundament săvârșirea faptelor prevăzute de art. 196 alin. (2) și (3) Cod penal, respectiv art. 338 alin. (1) din același Cod, raportate la art. 54 alin. (1) și art. 111 alin. (1) lit. b) din OUG 195/2002, sens în care mi se reține permisul de conducere.
Am preluat majoritatea informațiilor dintr-un document obținut în data de 29 noiembrie, când am fost audiat. Sper să nu fie greșit cu ceva în relatări.
Mă interesează să avem o discuție în cadrul căreia să îmi spuneți tot ce se poate întâmpla și cum putem închide acest dosar penal vătămare corporală din culpă și să fiu reprezentat de dumneavoastră.
Întrebare adresată de A. Mihalcea
Bună ziua, domnule Mihalcea! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în legislația circulației pe drumurile publice, respectiv vătămare corporală din culpă, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.
În legătură cu cele precizate, până la întâlnirea ce urmează a avea loc, menționăm următoarele:
Înainte de orice alt demers, trebuie să ne asigurăm că persoana ce se pretinde a fi vătămată a depus plângere prealabilă.
Dacă acest lucru s-a întâmplat, propunem efectuarea unei expertize medico-legale privind persoana vătămată. Asta în contextul în care textul legal încriminează vătămarea corporală din culpă a unei persoane numai în anumite împrejurări precum:
Producerea de leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, săvârşită din culpă, de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune.
Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice, din culpă, care au cauzat vreuna dintre următoarele consecințe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Prin urmare, dacă din concluziile raportului de expertiză medico-legală reiese că persoana vătămată a necesitat mai puțin de 90 de zile de îngrijiri medicale și nu s-au produs vreuna dintre consecințele enumerate mai sus, nu veți putea fi acuzat de săvârșirea niciunei infracțiuni.
Cel mult, se pot constata încălcarea anumitor prevederi din Ordonanța de urgență privind circulația pe drumurile publice.
Cele mai întâlnite situații sunt cele în care deși făptuitorul nu a fost prins cu alcoolemie la volan ori sub influența anumitor substanțe, s-a constatat punerea în primejdie a persoanei vătămate, sens în care făptuitorul a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă, dar despre toate aceste lucruri urmează să discutăm în cadrul întâlnirii.