După pronunțarea hotărârii de anulare a permisului, am condus.
Bună ziua!
Am fost condamnat definitiv pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, iar după pronunțarea hotărârii și până la anularea permisului, m-am urcat la volan.
Aș dori, dacă se poate, să mă ajutați cu câteva informații/sfaturi la birou în cadrul unei întâlniri. Ce mi se poate întâmpla?
Va mulțumesc !
Întrebare adresată de nume anonimizat de către platformă
Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
În ceea ce privește stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați pe infracțiuni rutiere, în partea de sus a website-ului vă stă la dispoziție un număr de telefon pe care îl puteți apela. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.
În urma discuțiilor cu un avocat veți vedea ce este de făcut și la ce să vă așteptați.
Până la întâlnirea ce urmează, arătăm:
Într-o atare situație, ar trebui să știți că șoferii care au fost condamnați pentru că au condus cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge primesc o altă pedeapsă cu închisoarea, de la 6 luni la 3 ani, sau cu amendă penală, dacă sunt surprinși din nou la volan pe drumurile publice, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea primei infracţiuni şi până la anularea permisului de conducere. Astfel, în acord și cu Decizia ÎCCJ nr. 27/2021, deținerea efectivă a permisului de conducere nu conferă titularului acestuia dreptul de a conduce în condițiile în care instanța de judecată a dispus, în mod definitiv, condamnarea sa pentru o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice.
Prin urmare, veți putea fi condamnat, din nou, dacă sunteți surprins într-una dintre situațiile pe care le vom menționa în cele ce urmează după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare şi până la anularea permisului de conducere, dispusă de către şeful poliţiei:
- în cazul în care ați condus, pe drumurile publice, un vehicul pentru care aveți nevoie de permis, însă acesta v-a fost retras sau anulat;
- în cazul în care conduceți, pe drumurile publice, un vehicul pentru care este nevoie de permis, însă v-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce;
- în cazul în care conduceți, pe drumurile publice, un vehicul pentru care aveți nevoie de permis, însă dispuneți de un permis de conducere necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv; sau
- în cazul în care conduceți, pe drumurile publice, un vehicul pentru care aveți nevoie de permis, însă nu are dreptul de a conduce în România.
În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai condus cu permisul suspendat?”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost prinsă conducând cu permisul suspendat dim cauza alcoolemiei. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.