d
Follow us
Avocat Conducere Fara Permis, Avocat Conducere Permis Suspendat, Am condus Fara Permis Ce Se Intampla, Avocat Conducere Cu Permisul Suspendat

Ești acuzat că ai condus fără permis? Află ce se întâmplă și cum îți poate fi un avocat de ajutor

În practica judiciară, cea mai des întâlnită categorie de infracțiuni o reprezintă infracțiunile rutiere, iar din perspectiva faptelor efectiv săvârșite, enumerăm conducerea sub influența băuturilor alcoolice, conducerea sub influența drogurilor și conducerea fără permis – condus fără permis sau cu permisul suspendat. Prin urmare, considerăm ca fiind un subiect de interes atât pentru șoferi, cât și pentru persoanele care doresc să dobândească permisul de conducere, și nu numai, analizarea consecințelor infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 335 din Codul penal.

Astfel, afli astăzi ce se întâmplă și cum îți poate fi un avocat de ajutor în situația în care ai condus fără permis de conducere un vehicul ori ai condus cu permisul suspendat, precum și ipoteza conducerii cât timp permisul de conducere este necorespunzător categoriei/subcategoriei vehiculului.

În primul rând, conform art. 335 Cod penal, „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.”.

Totodată, „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Mai mult, „Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive”.

Ceea ce se impune a ști, în contextul în care ai fost surprins că ai condus fără permis, este faptul că, după cum textul incriminator sugerează, nu este prevăzută alternativ cu închisoarea și pedeapsa amenzii, legiuitorul statuând că va fi incidentă pedeapsa cu închisoarea cuprinsă între unu și 5 ani, dacă vei fi prins conducând fără a poseda un permis de conducere. În mod evident, va fi incidentă infracțiunea analizată atunci când persoana în cauză nu are, din punct de vedere legal, dreptul de a conduce respectivul vehicul.

În acest context, se impun anumite mențiuni. Astfel, dacă ești în situația în care, deși ai dobândit dreptul de a conduce, și nu ai la tine documentele necesare conducerii vehiculului la volanul căruia ai fost surprins de către autorități (carte de identitate, permis de conducere), nu vei săvârși infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis. În același registru, dacă ai promovat examenul auto, însă nu ai primit încă permisul de conducere, iar organele de poliție rutieră te opresc pentru efectuarea unui control, nu vei săvârși infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis.

Cu toate acestea, așa cum prevede art. 101 din cuprinsul O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, fapte precum cele discutate mai sus constituie contravenții, prin urmare, aplicarea sancțiunii amenzii nu este exclusă.

În al doilea rând, o altă ipoteză incriminată este situația conducerii de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei/subcategoriei vehiculului, al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România. În practică, sunt multe astfel de cazuri, iar pentru a citi sau ajunge la ele, este suficient să cauți pe Google fraze precum „Ai condus cu permisul suspendat?” sau „Conducere cu permisul suspendat”, iar pentru că situația este încă neclar expusă, vom aborda noi, cu acest prilej, subiectul, explicându-ți în detaliu ce se întâmplă dacă ai fost depistat conducând cu permisul suspendat și ce poți face pentru a obține cea mai bună soluție.

Prin urmare, pentru a evita un dosar penal, trebuie întotdeauna să respecți categoria/subcategoria de vehicule pentru care ți s-a acordat dreptul de a conduce. Să ne imaginăm că deții un permis de conducere categoria B, și conduci un autovehicul de transport marfă (categoria C, CE). Dacă vei proceda astfel, vei răspunde penal.

În continuare, vom analiza ipotezele în care ai condus un vehicul, deși permisul de conducere ți-a fost suspendat.

În ceea ce privește suspendarea permisului auto, aceasta este o sancțiune contravențională ce, în mod evident, se aplică pentru încălcările unor reguli de circulație. Dacă se dispune suspendarea permisului pe o perioadă de la 30 până la 90 de zile, polițistul rutier poate emite o dovadă înlocuitoare cu drept de conducere pentru 15 zile. Ulterior acestui moment, dacă vei conduce un vehicul, vei săvârși infracțiunea de la art. 335 alin. (2) Cod penal.

Este de domeniul evidenței că împrejurările în care ai comis fapta pot fi diverse. Astfel, orice persoană are dreptul la un avocat care să o asiste și să o reprezinte atât în faza de urmărire penală, cât și în faza de judecată. Dreptul penal este un domeniu complex, iar pentru conturarea unei strategii de apărare eficiente, este nevoie de multă experiență și competență substanțiale.

În același registru, după cum am semnalat și într-un articol asemănător, infracțiunea analizată este o infracțiune de pericol, ceea ce înseamnă că nu trebuie demonstrată producerea vreunei urmări materiale. În cursul urmăririi penale, un avocat ales va putea negocia cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției, caz în care va trebui să recunoști faptul că ai condus un vehicul vără a poseda un permis de conducere, și să accepți încadrarea juridică a faptei. Totodată, consensul trebuie să vizeze și felul și cuantumul pedepsei, precum și forma de executare a acesteia.

Arătăm că, de altfel, împrejurările în care ai comis fapta sunt extrem de relevante, în contextul în care acestea pot constitui chiar o cauză atenuantă judiciară. Mai mult, aceste împrejurări, în unele situații, pot constitui o stare de necesitate, cauza justificativă care face ca fapta să nu mai constituie infracțiune, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege. De pildă, să presupunem că ești medic, iar soției tale i se face rău, sosirea ambulanței presupunând trecerea unui interval de timp îndelungat, subzistând astfel riscul decesului soției tale. În aceasta situație, va fi justificată fapta ta de a te urca la volanul mașinii partenerei tale care deține permis de conducere și de a o conduce la spital, unde există aparatura necesară tratării sale. Vorbim de un pericol și o acțiune de salvare, care, în accepțiunea cunoștințelor tale de medic, nu putea fi înlăturată (starea de pericol) decât prin comiterea faptei prevăzute de legea penală – în cazul acesta, conducerea fără permis. Astfel, vei fi exonerat de răspundere pe temeiul cauzei justificative a stării de necesitate.

În aceeași ordine de idei, având în vedere lipsa antecedentelor penale, instanța va putea concluziona că stabilirea unei pedepse privative de libertate nu este oportună, și astfel, având la bază pledoaria unui avocat specializat în materia infracțiunilor rutiere, vei putea obține o amânare a aplicării pedepsei. Astfel, amânarea aplicării pedepsei este lăsată la aprecierea judecătorului cauzei, care va evalua persoana infractorului, conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, eforturile depuse de tine pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și posibilitățile tale de îndreptare, și va considera că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Dacă vei conduce fără permis de conducere aflându-te sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, se va reține un concurs ideal de infracțiuni, ceea ce înseamnă că vei răspunde pentru două infracțiuni comise în aceiași împrejurare, tratamentul sancționator fiind, astfel, mai sever.

Bineînțeles, în cadrul urmăririi penale, vor fi strânse probe de către organele de urmărire penală atât în favoarea ta, cât și în defavoarea ta. Este important ca aceste probe să fie obținute într-o manieră loială (vezi aici ce înseamnă o probă neloială și de ce asistența unui avocat în procedura de strângere a probelor este crucială), astfel că un avocat îți va oferi certitudinea că probele vor fi administrate legal și corect de către autoritățile penale.

Un avocat ales va ști cum să analizeze fiecare probă, să identifice punctele tari și punctele slabe ale cazului tău, astfel încât soluția să fie una favorabilă ție.

În acest sens, echipa noastră dispune de avocați specializați în materia dreptului penal rutier, și te poate asista și reprezenta în fața organelor de urmărire penală, dar și în faza de judecată, atunci când ai fost surprins de către organele de poliție conducând fără permis. Nu ezita să ne contactezi!

În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat Prima abatere cu alcool la volan. Ce se întâmplă și ce beneficii ai”, am arătat ce deferențiază fapta unei persoane fără antecedente penale de una cu antecedente și cum poate fi pusă în valoare prima abatere pentru obținerea celei mai bune soluții. Mai mult decât atât, în articolul Ai fost depistat cu alcool la volan? Află de ce avocatul este esențial” am arătat cele mai importante aspecte privind rolul unui avocat în cazul în care ai dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

Comments

  • Server Alexandru

    10 decembrie 2022

    Buna ziua,
    Mi-a s-a intocmit dosar penal fara conducere fara permis. La momentul la care am fost prins in trafic, pe una dintre stradutele din langa casa, eram in curs de sustinere a orelor la scoala de soferi si cu o varsa de 18 ani fara trei saptamani. Acum am inteles de la politisti ca imi este periclitat viitorul si posibil sa nu mai pot avea permis de conducere. Mi s-a sugerat sa caut un avocat bun pe infractiuni rutiere. Va rog, ma puteti ajuta? Putem stabili o intalnire pentru discutii? Cu ce documente trebuie sa vin. Va multumesc anticipat!

    Reply
  • Mihăileanu Gabriel

    21 octombrie 2022

    Buna ziua! Am cumpărat o mașină din Germania și am făcut programare la numere roșii și a fost prea din scurt și nu am avut cu ce sa ma duc sa le iau și am pus alte numere pe mașină și m-a oprit politia. Eram cu permisul suspendat de la o depasire de viteza cu o luna înainte. Acum am doua dosare penale am inteles. Am nevoie de ajutorul dvs. Vreau sa programez o întâlnire cu un avocat de la dvs. Numărul meu de telefon este 0767 260 425.
    Cu stima.

    Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.