Fără permis pe viață este sancțiunea care poate interveni în cazul șoferilor băuți sau drogați care provoacă un accident mortal
Șoferii băuți sau drogați care provoacă un accident mortal pot rămâne fără permis pe viață.
Mai mulți deputați PNL au inițiat proiectul de lege ce a fost deja adoptat tacit de Senat, urmând să meargă în Camera Deputaților. Propunerea prevede înăsprirea pedepselor pentru șoferii care riscă și se urcă băuți sau drogați la volan. Astfel, șoferii care se află sub influența alcoolului sau a drogurilor și provoacă un accident mortal, pot rămâne fără permis pe viață. În expunerea de motive s-au menționat următoarele: „Pe lângă propunerea legislativă prin care am propus înăsprirea pedepselor pentru persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau droguri şi provoacă accidente rutiere grave, soldate cu pierderea de vieţi omeneşti, propun şi înăsprirea Codului rutier. Astfel, în cazul unui accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, provocat de un şofer aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativă propune anularea permisului conducătorului auto pe viaţă. În cazul în care titularul permisului de conducere a comis fapta regăsită în art. 192 alin. (1) din Codul penal, săvârşită în condiţiile prevăzute de art. 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viaţă”, se arată în expunerea de motive.
După Legea Anastasia care prevedea imposibilitatea dispunerii de către instanța de judecată a suspendării executării pedepsei sub supraveghere, în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3) din Codul penal, dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336 din Codul penal. Această Lege, baza noii propuneri poate fi consultată aici.
Chiar și după succesive reglementări, încă avem sute de șoferi prinși sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive la volan după cum putem vedea:
-o statistică arată faptul că în anul 2023, 1.545 persoane au murit în accidente rutiere. Au fost reținute 17.000 de permise pentru alcool la volan și 4.000 pt droguri.
Această extindere a Legii Anastasia va fi oportună pentru a descuraja urcatul la volan după consumul de alcool ori substanțe interzise ce va avea ca efect o reducere a riscului de a se produce accidente din această cauză.