d
Follow us

ICCJ: Chiar dacă motorul mașinii nu este pornit, tot poți ajunge la închisoare dacă ai condus cu alcoolemie în sânge

Un șofer poate ajunge la închisoare, pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, chiar dacă nu are motorul mașinii pornit, dar se află în procesul de conducere. Înalta Curte, prin Decizia publicată, a vrut ca un conducător auto să nu scape de pedeapsa penală pentru această faptă doar dacă se argumentează că mașina n-a avut motorul pornit.

Vorbim de Decizia ICCJ nr. 6/2019, care a fost dată de Completul pentru dezleagarea unor chestiuni de drept penal și care a apărut în Monitorul Oficial, fiind obligatorie de la momentul publicării.

„[ICCJ] stabilește că acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art. 336 din Codul penal, nu presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie”, scrie în decizia Înaltei Curți.

Te-ai putea întreba cum a ajuns ICCJ la o asemenea analiză. Ei bine, a fost vorba despre o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice care a împins o mașină pe o stradă aflată în pantă, după care s-a suit în ea și a condus-o folosindu-se doar de frână și volan, deci fără motorul mașinii pornit. Înalta Curte a explicat că, inclusiv într-o asemenea situație, pericolul social al faptei nu este diminuat de nepornirea motorului.

Mai mult decât atât, judecătorii au recurs în motivare și la părerile specialiștilor. Este relevantă, astfel, o părere a Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Concret, faptul că un șofer a condus un autoturism sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe psihoactive, fără să aibă motorul mașinii pornit, nu previne sancționarea sa penală. Totuși, această circumstanță reprezintă „un aspect de luat în considerare în operațiunea de individualizare judiciară a răspunderii penale (implicit, a sancțiunii penale)”. Cu alte cuvinte, pedeapsa efectiv aplicată ar putea fi mai mică decât s-ar aplica, în mod normal, dacă motorul e pornit.

Prezintă interes și o altă opinie menționată în cadrul deciziei în discuție. Este vorba despre opinia Facultății de Drept din cadrul Universității din Craiova conform căreia „punerea în mișcare a vehiculului fără a avea cheia în contact nu reprezintă o activitate de conducere, întrucât persoana nu are o reală putere de direcție și de control asupra mașinii”. ICCJ nu a argumentat însă, în adoptarea soluției, de ce nu a luat în considerare această perspectivă.

Conform articolului 336 din Codul penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă penală.

Completul ICCJ care dezleagă chestiuni de drept penal poate da asemenea dezlegări la cererea altor complete de judecată ale ICCJ sau la cererea curților de apel și a tribunalelor. Aceste interpretări ale legislației, date de ICCJ, sunt obligatorii pentru toate instanțele din România de la momentul publicării deciziilor în Monitorul Oficial.

Reamintim că, într-un articol publicat recent, intitulat Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să te aștepți și cum se derulează procesul penal în cazul în care ai fost depistat cu alcoolemie la volan. Mai mult decât atât, în articolul Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care poți păstra permisul de conducere și ce trebuie să faci pentru a obține acele soluții favorabile.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.