ICCJ: Răspunde penal oricine mută o mașină implicată într-un accident de circulație
În ședința din 4 mai 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, a soluționat trei sesizări în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
Prin una dintre Decizii, ICCJ a hotărât că fapta penală de a modifica starea locului accidentului are în vedere și schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident de circulație.
În concret, ICCJ a stabilit a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel București – Secția a II-a penală, în dosarul nr. 4091/229/2018 (1518/2021) prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept, reținând după cum urmează:
În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracțiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, stabilește că „fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație”.
Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a fost sesizat de Curtea de Apel București – Secția a II-a penală cu întrebarea:
„Dacă în interpretarea și aplicarea prevederilor art. 338 alin. (2) din Codul penal, fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație, sintagmă prevăzută distinct de art. 77 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice”
Atătăm că, potrivit Codului penal, fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Până în prezent existau mai multe interpretări, printre care cea conform căreia schimbarea poziției vehiculului nu se circumscrie sintagmei de modificare a stării locului accidentului, respectiv o altă opinie potrivit căreia prin starea locului accidentului se înțelege și schimbarea poziției autovehiculului.
În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.