
ICCJ: Răspunzi penal dacă lași pe cineva care a consumat alcool să îți conducă mașina, cât timp alcoolemia sa e peste 0,8
Potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, cei care își încredințează mașinile, cu gândul de a fi conduse pe drumurile publice, unor persoane care au consumat alcool, vor răspunde penal doar dacă cele din urmă persoane au peste 0,80 g/l de alcool pur în sânge.
În concret, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 135 din 10 februarie 2021, a fost publicată Decizia nr. 14/2020 privind pronunțarea în cauza având ca obiect sesizarea formulată de Curtea de Apel Oradea – Secția penală și pentru cauze cu minori în Dosarul nr. 918/271/2019, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a unei chestiuni de drept.
Astfel, ICCJ, in Decizia nr. 14/2020 a reținut că, pentru a răspunde pentru fapta de încredințare a unui vehicul – pentru a fi condus pe drumurile publice – unei persoane care a consumat alcool, deținătorul mașinii trebuie să fi știut că acea persoană a consumat alcool. Mai mult, persoana căreia i-a fost încredințat vehicului trebuie să fi avut „o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”.
Cu alte cuvinte, dacă deținătorul își încredințează mașina unei persoane despre care nu a știut că a consumat alcool, acesta nu va răspunde penal. Mai mult, chiar dacă deținătorul a știut că persoana căreia i-a fost încredințată mașina a consumat alcool, nu va răspunde penal, cât timp conducătorul nu a avut nivelul minim de alcoolemie la care am făcut referire mai sus.
Codul penal stabilește că este infracțiune fapta unei persoane „care încredințează un vehicul […] pentru conducerea pe drumurile publice unei [alte] persoane despre care știe că se află […] sub influența alcoolului […]”.
Textul de lege nu precizează, însă, că ar exista un nivel minim al gradului de alcoolemie pe care persoana căreia i-a fost dată mașina, pentru a fi condusă pe drumurile publice, trebuie să îl aibă.
De aceea, ICCJ a ajuns la această concluzie în urma unei interpretări sistemice a normei din Codul penal (interpretarea sistemică înseamnă că cel care interpretează un text de lege merge dincolo de litera imediată a prevederii și se uită la reglementare, în contextul ei/ prin raportare la sistemul din care face parte – uneori, putând merge chiar mai departe decât actul normativ imediat în care se află prevederea ce trebuie interpretată).
Reamintim că, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să te aștepți și cum se derulează procesul penal în cazul în care ai fost depistat cu alcoolemie la volan. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care poți păstra permisul de conducere și ce trebuie să faci pentru a obține acele soluții favorabile.