ICCJ: Răspunzi pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă indiferent de nivelul alcoolemiei
Îmbibația alcoolică în sânge nu mai are relevanță pentru reținerea infracțiunii de vătămare corporală din culpă, potrivit Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care s-a pronunțat printr-o decizie pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală.
Astfel, sintagma de îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge pe care o găsim de mai multe ori în Codul penal, nu are relevanță pentru pedepsirea unei persoane în cazul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Decizia a apărut în contextul în care la infracțiunea în discuție, prevăzută în Codul penal, există o formă care are în vedere fapta săvârșită de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, însă în textul legal nu se precizează nimic legat de nivelul alcoolemiei.
Chemată să lămurească dacă e important sau nu acest aspect pentru a reține fapta ca vătămare corporală din culpă, Înalta Curte a statuat că infracțiunea există fără să se țină seama de vreo limită a îmbibației alcoolice.
„Stabilește că, în interpretarea dispozițiilor art.196 alin.(1) teza I din Codul penal, care incriminează fapta prevăzută în art.193 alin. (2) din Codul penal (fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile – n.n.) săvârșită din culpă de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, existența infracțiunii de vătămare corporală din culpă nu este condiționată de o anumită limită a îmbibației alcoolice„. scrie în decizie.
Curtea de Apel Bacău, în calitate de instanță de judecată care a solicitat pronunțarea hotărârii prealabile, a pus problema inclusiv din perspectiva relevanței limitei de 0,80 g/l alcool pur în sânge, folosită în Codul penal la infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului. Concret, dacă ar fi cazul ca judecătorii să ia în considerare respectiva limită atunci când au un dosar de vătămare corporală din culpă cu un inculpat care s-a aflat sub influența alcoolului.
„Sub aspect probator cerința ca fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) din Codul penal să fie săvârșită din culpă «de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice» poate fi dovedită prin orice mijloace de probă, iar constatarea existenței infracțiunii nu este condiționată de stabilirea exactă a îmbibației alcoolice, întrucât, cu excepția vătămărilor corporale produse prin accidentele de circulație ale conducătorilor de vehicule pe drumurile publice, legislația nu reglementează un mecanism obligatoriu de determinare a îmbibației de alcool în sânge sau a concentrației de alcool în aerul expirat în momentul imediat al comiterii faptei„, explică judecătorii ICCJ.
Nu în ultimul rând, preciză că Deciziile pe care le pronunță ICCJ în cadrul completelor pentru dezlegarea unor chestiuni de drept sunt obligatorii pentru instanțele române, odată ce sunt publicate în Monitorul Oficial.
În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.