d
Follow us
Pedeapsa Alcool la Volan ✔️ ICCJ: Răspunzi pentru o singură infracțiune chiar dacă ai consumat atât băuturi alcoolice, cât și droguri

ICCJ: Răspunzi pentru o singură infracțiune chiar dacă ai consumat atât băuturi alcoolice, cât și droguri

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis astăzi, 23.02.2022, o sesizare prealabilă formulată de Curtea de Apel Cluj într-un dosar al unei șoferițe prinse după ce ar fi consumat atât substanțe psihoactive (cannabis), cât și băuturi alcoolice, având o alcoolemie de 2,49 la mie. Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a stabilit că fapta inculpatei întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) şi (2) din Codul penal (Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe), infracţiune unică, și anume o singură infracțiune.

Decizia ICCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală:

Admite sesizarea formulată de către Curtea de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori, în dosarul nr. (…), prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „Dacă fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, care la momentul prelevării mostrelor biologice, a avut o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și care se afla sub influenţa unor substanţe psihoactive, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii cu conţinut alternativ prevăzute de art. 336 alin. (1) şi (2) din Codul penal sau întruneşte elementele de tipicitate a două infracţiuni cu conţinuturi alternative în concurs ideal, prevăzute de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi art. 336 alin. (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. (2) din Codul penal?” şi, în consecinţă stabileşte: Fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi aflându-se sub influenţa unor substanţe psihoactive, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) şi (2) din Codul penal, infracţiune unică, și anume o singură infracțiune.

Judecătoria Bistrița a soluționat cazul în primă instanță. Aceasta a condamnat-o pe șoferiță la 1 an 4 luni și 20 de zile de închisoare după ce polițiștii au prins-o, în vara lui 2020, conducând băută și sub influența substanțelor psihoactive. Analizele toxicologice au arătat o alcoolemie de 2,49 la mie la prima probă și 2,30 la mie la a doua probă.

De asemenea, în sânge a fost găsit tetrahidrocannabiol (THC), ceea ce a relevat consumul de cannabis.

Sentința judecătoriei a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Cluj.

Procurorii au considerat că în cazul șoferiței pot fi reținute două infracțiuni în concurs ideal – conducere a unui vehicul sub influența alcoolului și conducere a unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive. În schimb, apărarea a susținut că trebuie reținută o singură infracțiune, pe considerentul că urmarea imediată – respectiv starea de pericol creată – este unică, ”având izvorul în incapacitatea psihofizică a persoanei aflate în cele două situații incriminate de a conduce vehicule pe drumurile publice în condiții de siguranță”.

În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.