d
Follow us

ICCJ: Șoferii care se urcă la volan după condamnarea pentru conducerea sub influența alcoolului riscă încă o pedeapsă penală

Șoferii condamnați penal definitiv pentru că au condus sub influența alcoolului riscă încă o pedeapsă sau o amendă penală dacă se urcă la volan pe drumurile publice după pronunțarea hotărârii definitive de condamnare și până la anularea efectivă a permisului de conducere, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) publicată în Monitorul Oficial, care se aplică deja.

Este vorba, mai exact, despre Decizia ICCJ nr. 27/2021, pronunțată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, publicată în Monitorul Oficial nr. 664/2021, care a devenit obligatorie de la data publicării.

Astfel, conform deciziei ICCJ, șoferii care au fost condamnați pentru că au condus cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge primesc o altă pedeapsă cu închisoarea, de la 6 luni la 3 ani, sau amendă penală, dacă sunt surprinși din nou la volan pe drumurile publice, după pronunțarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârșirea primei infracțiuni și până la anularea permisului de conducere.

În acest sens, ICCJ „subliniază faptul că deținerea efectivă a permisului de conducere nu conferă titularului acestuia dreptul de a conduce în condițiile în care instanța de judecată a dispus, în mod definitiv, condamnarea sa pentru o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice.”.

Decizia vine în urma unei sesizări formulate de Curtea de Apel (CA) Cluj privind pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Astfel, Curtea de Apel Cluj a solicitat Înaltei Curți să se pronunțe dacă o persoană care a fost condamnată pentru că a condus pe drumurile publice, sub influența alcoolului, având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, un vehicul pentru care avea nevoie de permis poate fi condamnată, din nou, dacă este surprinsă într-una din următoarele situații:

– în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă acesta i-a fost retras sau anulat;

– în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce;

– în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă are un permis de conducere necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv; sau

–în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă nu are dreptul de a conduce în România.

Așadar, șoferii pot fi condamnați, din nou, dacă sunt surprinși într-una dintre situațiile menționate după pronunțarea hotărârii definitive de condamnare și până la anularea permisului de conducere, dispusă de către șeful poliției.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.