d
Follow us
Află nivelurile permise de alcool în sânge pentru șoferi în funcție de țară

În ce țări este tolerat consumul de alcool la volan și în ce cantitate

Fiecare țară din Europa are legile ei cu privire la toleranța alcoolului în trafic. România este un stat care și-a asumat toleranță zero pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, iar cu toate acestea suntem pe primul loc în Europa în ce privește numărul de victime în traficul rutier.

Așadar, la noi, orice valoare de alcool în aerul expirat de peste 0,00 g/l este sancționată.

Sunt însă multe alte țări care permit consumul unei cantități mici de băuturi alcoolice când te urci la volan.

În țara noastră, șoferii depistați cu o alcoolemie cuprinsă între 0,01 și – 0,8 mg/l alcool pur în aerul expirat primesc amenzi contravenționale, cu mențiunea că celor depistați cu o alcoolemie de peste 0,4 mg/l alcool pur în aerul expirat li se deschide dosar penal până la primirea rezultatului rezultatelor la sânge din partea INML.

În concret, dacă rezultatul aparatului etilotest arată o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, ești obligat să te supui recoltării de mostre biologice pentru a se stabili nivelul de alcool în sânge. Sângele este prevalat în București, ca regulă, la INML. În alte orașe, ca regulă, în spitale.

Prin urmare, dacă rezultatele din buletinul de analiză toxicologică redau sub 0,8 g/l alcool pur în sânge, dosarul penal se închide, urmând să fie aplicată amendă contravențională. Dacă însă rezultatele primite depășesc pragul de 0,8 g/l alcool pur în sânge, dosarul penal își continuă cursul – se administrează probe, vei fi citat în vederea participării la audieri, vor fi citate persoanele pe care le-ai avut alături în autoturism – și de aici începe să se resimtă o mai mare nevoie de a beneficia de ajutor de specialitate din partea unui avocat specializat în materia dreptului penal. În astfel de cazuri, șoferii din București obișnuiesc să caute pe Google avocat alcool la volan București ori, dacă nu știu exact ce infracțiune au săvârșit, am observat și tendința de a căuta avocat drept penal București.

Este de reținut că, în situația în care rezultatul aparatului etilotest arată o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se deschide dosar penal în cadrul căruia vei fi cercetat pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 336 Cod penal, respectiv conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Dacă atunci când vine rezultatul de la INML ori spital, după caz, se stabilește că îmbibația alcoolică este de sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, cauza se clasează. Între data depistării în trafic și venirea rezultatelor (presupunând că acestea sunt sub 0,80 g/l alcool pur în sânge), dreptul de a conduce vehicule este suspendat.

Țări tolerante în ceea ce privește consumul de alcool la volan
Statele din vestul Uniunii Europene au o legislație mai permisivă în ceea ce privește băuturile alcoolice și condusul. În multe state occidentale ai voie să consumi o bere sau un pahar de vin înainte de a conduce mașina. Se consideră că procentul de alcool este mult prea slab pentru a afecta reacțiile și buna judecată a unui șofer. Marea Britanie, Grecia, Spania, Estonia și SUA se numără printre statele cele mai permisive. În Marea Britanie este permisă o alcoolemie de 0,8‰, la fel ca în multe state americane. În Grecia, Spania și Portugalia se admite o alcoolemie de 0,5‰, dar dacă șoferul care a băut provoacă un accident grav, el va răspunde penal și va rămâne fără permis.

Țări cu toleranță 0,2‰ sunt China, Estonia, Polonia, Suedia, Puerto Rico. Excepție: în Puerto Rico toleranța de 0,2‰ nu se admite pentru șoferii între 18 și 20 de ani.

Țări cu toleranță 0,3‰ sunt India, Serbia, Japonia.

Țăra cu toleranță 0,4‰ este Lituania, cu mențiunea că pentru șoferii de taxi, motocicletele, mopedurile, vehiculele cu o masă totală de peste 3,5 tone sau cu mai mult de 9 locuri, precum și pentru șoferii a căror experiență de conducere nu depășește 2 ani, nivelul permis de alcool în sânge este 0,00 ‰

Țări cu toleranță 0,5‰ sunt Argentina, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Israel, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Elveția, Turcia.

Excepție: în Germania, toleranța este zero pentru șoferii începători și pentru cei profesioniști; dacă aceștia sunt implicați într-un accident rutier sau dacă au fost prinși circulând cu mare viteză, limita este redusă la 0,3‰ și se vor alege cu dosar penal.

Țări cu toleranță 0,8‰ sunt Malta, Mexic, Norvegia, Singapore, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii. Excepție: în SUA, limita legală poate varia în funcție de fiecare stat, însă nu va fi niciodată mai mare de 0,8‰.

O prezentare interactivă a nivelurilor permise de alcool în sânge în funcție de țară, alături de excepțiile aferente, este regăsită pe rapidasig.mg. Aceste informații sunt necesare în special atunci când ești cercetat pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, întrucât, în apărarea pe care o vei face în fața organelor judiciare, vei arăta inclusiv perspectiva unor alte state cu privire la nivelul îmbibației alcoolice în sânge a șoferilor depistați în trafic. Dacă tu nu vei face acest lucru, cu siguranță un avocat care este specializat pe alcoolemie la volan și care îți asigură apărarea o va face.

În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat Ce se întâmplă dacă nu ți se pot recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei?”, am arătat în ce constă recoltarea de probe biologice, unde se efectuează, prin ce modalități, precum și situații în care aceasta nu poate avea loc și consecințele nerecoltării pentru motive ce nu țin de persoana căreia i se recoltează. Mai mult decât atât, în articolul Ai fost depistat cu alcool la volan? Află de ce avocatul este esențial” am arătat cele mai importante aspecte privind rolul unui avocat în cazul în care ai dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.