Legea Anastasia: în ce condiții nu (mai) pot primi o pedeapsă suspendată sub supraveghere, în contextul în care am fost prins băut sau sub influența substanțelor interzise la volan?
În contextul în care, în practică, se comit des fapte ce au legătură cu alcoolul la volan, respectiv conducerea sub influența substanțelor psihoactive, ne propunem să analizăm în ce condiții poate un inculpat, totuși, să nu execute o pedeapsă cu închisoarea în regim privativ de libertate, având în vedere noile reglementări legislative introduse Prin Legea nr. 213 din 7 iulie 2023 pentru completarea art. 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial nr. 629 din 10 iulie 2023, în vigoare din 13 iulie 2023, denumită „Legea Anastasia”. În continuare, vom analiza, în concret, ce a stabilit legea menționată anterior în materia conducerii unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice și/sau a substanțelor psihoactive, respectiv dacă un inculpat poate „scăpa” de executarea pedepsei cu închisoarea, și dacă da, în ce condiții.
Ce a stabilit Legea nr. 213 din 7 iulie 2023 (Legea Anastasia)?
Prin Legea nr. 213 din 7 iulie 2023 pentru completarea art. 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial nr. 629 din 10 iulie 2023, în vigoare din 13 iulie 2023, denumită “Legea Anastasia”, s-a reglementat imposibilitatea dispunerii de către instanța de judecată a suspendării executării pedepsei sub supraveghere, în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3) din Codul penal, dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336 din Codul penal.
Cu alte cuvinte, infracțiunile cu privire la care nu mai poate fi suspendată executarea pedepsei sub supraveghere, sunt infracțiunile de ucidere din culpă, săvârșite în condițiile agravante prevăzute de alin. 2 și 3 al art. 192 din Codul penal, și dacă acestea au fost comise în condițiile săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere ori a infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Discutăm, deci, de niște condiții cumulative, pentru a nu se putea acorda suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei:
- Să se comită o infracțiune de ucidere din culpă în variantă agravată, adică uciderea din culpă să aibă loc ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, Va fi îndeplinită această condiție și atunci când, din culpă, s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane; și
- Fapta de ucidere din culpă să fie comisă de o persoană fără permis de conducere, ori aflată sub influența băuturilor alcoolice și/sau a altor substanțe psihoactive.
Atenție! Dacă se comite o infracțiune de ucidere din culpă în variantă simplă, nu agravată, adică cu respectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei este încă posibilă. Mai mult, dacă una din cele două condiții de mai sus nu este îndeplinită, atunci, de asemenea, suspendarea pedepsei sub supraveghere poate fi dispusă.
Cât de importantă este contactarea unui avocat într-o astfel de situație?
Suspendarea pedepsei sub supraveghere, din punct de vedere al legii penale, constituie o măsură de individualizare judiciară a pedepsei, și semnifică nimic altceva decât faptul că, pentru o infracțiune determinată, în condițiile legii, judecătorul „suspendă” executarea pedepsei cu închisoarea, inculpatul urmând să fie supravegheat un timp determinat, în ceea ce privește conduita sa.
Făcând parte din individualizarea judiciară a pedepsei, în mod evident, pe lângă îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa trebuie să aprecieze că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată. Această apreciere făcută de instanță va fi susținută în sens pozitiv de apărările conturate de avocatul ales, care va valorifica criteriile generale de individualizare a pedepsei, accentuând puternic aspectele care justifică suspendarea executării pedepsei. De altfel, pot fi incidente o serie de alte împrejurări obiective, care pot duce mult mai lesne la o suspendare sub supraveghere, nefiind incidentă Legea Anastasia (de pildă, aparatul Etilotest a apreciat în mod eronat nivelul de alcoolemie, aparatele Drug Test au identificat greșit o substanță interzisă în corp). Aceste împrejurări vor fi vegheate de avocatul ales, care va putea demonstra în instanță că, de fapt, Legea Anastasia nu este aplicabilă, și, deci, pedeapsa stabilită de instanță pentru uciderea din culpă poate fi suspendată sub supraveghere. Astfel, în demersul privind obținerea unei soluții fiabile, prezența unui avocat ales, în cadrul procesual penal, este esențială.
Am condus sub influența băuturilor alcoolice, depășind viteza legală, și am ucis o persoană. Ce mi se poate întâmpla?
Practic, în această situație, Legea Anastasia este aplicabilă, și, deci, nu veți putea beneficia de suspendarea sub supraveghere a pedepsei pentru uciderea din culpă comisă în aceste condiții.
Însă, atenție, legiuitorul face referire exclusiv la imposibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor amintite, fără a face precizări și cu privire la amânarea aplicării pedepsei (articolul 83 și următoarele din Codul penal). Ceea ce înseamnă că, în aceste condiții, nu este exclusă de lege posibilitatea amânării aplicării pedepsei pentru uciderea din culpă comisă în condițiile Legii Anastasia.
Apărarea trebuie construită cu mare acuratețe, întrucât una dintre condițiile necesare pentru a se putea dispune amânarea aplicării pedepsei este ca, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa să aprecieze că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar că se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Să luăm un exemplu concret, în care o atare soluție de amânare a aplicării pedepsei ar putea fi incidentă. Știm că în materia conducerii unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, legea penală nu impune o anumită cantitate de substanță interzisă care trebuie să existe în corp, pentru a se reține infracțiunea de Conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, așa cum o face în cazul alcoolului la volan, unde, pentru a constitui infracțiune, îmbibația alcoolică trebuie să fie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
În mod evident, o cantitate infimă de substanță interzisă în corp, atrage infracțiunea de la art. 336 Cod penal, însă, de asemenea, această împrejurare ilustrează o periculozitate socială redusă, întrucât autorul putea să consume mai mult și să urce la volan, dar nu a făcut-o, existența cantității reduse de substanțe interzise în corpul său reprezentând, finalmente, și o circumstanță atenuantă judiciară, adică o împrejurare ce reflectă o periculozitate socială redusă. Această împrejurare, valorificată atent de un avocat ales, poate conduce înspre orientarea pedepsei către minimul special al pedepsei, și reducerea pedepsei cu o treime. Așa fiind, o eventuală soluție de amânare a aplicării pedepsei poate fi incidentă, chiar dacă se ucide în condițiile Legii Anastasia.
Echipa noastră specializată în Drept penal vă stă la dispoziție cu orice informație, inclusiv asistență și reprezentare în orice fază procesuală (urmărire penală, cameră preliminară, judecată). Pentru orice lămuriri și nu numai, nu ezitați să ne contactați.
Te invităm să citești din rubrica articole explicațiile noastre privind legislația, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
În cazul în care ești la prima abatere de acest fel, îți va fi util articolul „Prima abatere alcool la volan. Ce beneficii ai?” aflând cu ajutorul lui cum se desfășoară urmărirea penală și ce aspecte poți fructifica pentru a maximiza șansele de a primi un avertisment și a păstra permisul de conducere. În articolul „Ai fost depistat cu alcool la volan? Află de ce avocatul este esențial!” am arătat cele mai importante aspecte privind rolul unui avocat în cazul în care ai dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.