d
Follow us

Noua lege în materia conducerii unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive: pot rămâne fără permis timp de 10 ani? 

Având ca scop instituirea unor garanţii legale efective privind dreptul la viaţă, în contextul în care a crescut îngrijorător numărul cazurilor de de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi/sau a unor substanţe psihoactive, cazuri urmate frecvent de accidente de circulaţie cu consecinţe grave şi foarte grave (decese multiple ale victimelor accidentelor de circulaţie), o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, a avut loc de dată recentă. În acest context, am pregătit pentru tine un material succint, care va puncta noutățile legislative ce pot intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024.

Ce vizează propunerea legislativă în materia conducerii unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe?

Propunerea legislativă vizează modificarea a 3 legi, printre care şi Codul penal. În cazul modificării Codului penal, se urmăreşte înăsprirea regimului sancţionator al infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere (art. 335 Cod penal) și de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art. 336 Cod penal).
În acest sens, se propune ca, în cazul celor două infracţiuni, menţionate mai sus, instanţa de judecată să nu mai poată dispune amânarea executării pedepsei.

Dacă conduc băut la volan, sau sub influența drogurilor, îmi va fi suspendat permisul pe o perioadă de 10 ani?

Prin modificarea ce se dorește a fi făcută prin completarea Codului penal, se propune ca, în cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art. 336 Cod penal), instanţa de judecată să poată aplica şi o pedeapsă complementară, constând în interzicerea exercitării, pe o perioadă de la 1 la 10 ani, a dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule.

Câteva consecințe ce decurg din această reglementare merită a fi punctate:

În primul rând, pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării, pe o perioadă de la 1 la 10 ani, a dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule este una facultativă, aspect ce se deduce din folosirea de către legiuitor a sintagmei „poate”. Deci suspendarea nu va fi obligatorie, ea va fi aplicată de judecător în funcție de particularitățile dosarului penal în discuție.

În al doilea rând, în cazul în care judecătorul apreciază că se impune aplicarea pedepsei complementare menționate, nu se va aplica direct suspendarea pe timp de 10 ani, ci ea se va încadra în marja prevăzută de noua reglementare. Cu alte cuvinte, dacă instanța aplică pedeapsa complementară a suspendării dreptului de a conduce, ea trebuie, obligatoriu, să o suspende minim 1 an, maxim 10. Așa fiind, suspendarea poate opera în orice interval de timp cuprins între 1 și 10 ani, nu în mod obligatoriu 10 ani, după cum eronat s-a interpretat de către presă.

Dacă am fost condus sub influența drogurilor și am fost prins anul acesta, îmi va putea fi suspendat dreptul de a conduce, în intervalul de 1 – 10 ani?

Răspunsul este nu. În dreptul penal operează un principiu de bază, anume acela al activității legii penale. Pe scurt, pentru fapta de conducere sub influența substanțelor interzise, ți se va aplica legea în vigoare de la data la care ai fost prins de către organele de poliție. Noile modificări se vor aplica pentru faptele comise după data de 1 ianuarie 2024, dacă proiectul de lege va fi promulgat de către Președintele României.

Mai mult, dacă ai condus sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, înainte de 1 ianuarie 2024, iar instanța a amânat aplicarea pedepsei, pentru aceleași motive de mai sus, amânarea nu va fi putea revocată, chiar dacă noua lege ce intră în vigoare la 1 ianuarie 2024 prevede că aplicarea pedepsei pentru astfel de fapte nu mai poate fi amânată. Din nou, punctăm că noile modificări se vor aplica pentru faptele comise după data de 1 ianuarie 2024, dacă proiectul de lege va fi promulgat de către Președintele României

Cadrul legislativ evoluează constant, iar pentru a fi la curent cu noile modificări legislative în materie de conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, un avocat specializat din cadrul echipei noastre îți stă la dispoziție.

În continuare, te invităm să lecturezi și alte materiale utile de pe acest site. De pildă, știi dacă anularea permisului de conducere în urma alcoolului la volan afectează toate categoriile? Iar dacă tot discutăm de noutăți legislative, știai în ce condiții nu mai poți primi o pedeapsă suspendată sub supraveghere în contextul în care ai fost prins conducând sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive?

 

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.