d
Follow us
S-a modificat legea in privinta alcoolului si a drogurilor la volan. Afla direct de la echipa de avocati avoalcool.ro modificarile

Noua reglementare privind alcoolul și drogurile la volan

Așa cum am văzut și în articolul Alcool la volan 2023, România are toleranță 0 în ceea ce privește alcoolul, ceea ce înseamnă că depășirea pragului de 0,00 g/l atrage aplicarea de sancțiuni.

Totuși, aplicarea sancțiunilor diferă în funcție de nivelul de alcool din sânge, fiind recunoscute mai multe praguri. În acest articol vei afla ce sancțiune se aplică fiecărui prag cu precizarea că sancțiunea se aplică în funcție de particularitățile cazului și de apărarea avocatului specializat în aceste cazuri.

Există 2 mari categorii din care poți face parte în funcție de nivelul de alcool din sânge: contravenție și infracțiune.
Menționăm faptul că amenda prevăzută pentru contravenții în clasa a IV – a de sancțiuni este de la 9 la 20 puncte-amendă. De la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă crește la 165 de lei pentru sancțiunile rutiere, astfel că cei depistați în trafic sub influența alcoolului la volan sunt pasibili să plătească o amendă care se încadrează între 1.485 și 3.300 lei. Dispozițiile anterioare ale Codului Rutier spuneau că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie, acesta fiind înghețată la 145 lei de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei. Totuși, în cazul constatării acestei contravenții, permisul de conducere se va reține în vederea aplicării măsurii suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. În cazul unui accident rutier, suspendarea este aplicată pentru 120 de zile. Aceasta înseamnă că nu vei mai avea dreptul, pe durată determinată, să conduci vehiculul.

În situația unei infracțiuni, conform Codului Penal, conducerea cu o alcoolemie peste 0,80 g/l alcool pur în sânge poate atrage pedeapsa cu închisoarea și interzicerea unor drepturi. În acest context, nivelul de alcoolemie și strategia de apărare pot determina aplicarea pedepse cu închisoarea orientată spre minimul de 1 an ori către maximul de 5 ani, respectiv aplicarea unei interdicții de a conduce orientată către minim, și anume 1 an sau orientată către maxim, și anume 10 ani.

Noua modificare are în vedere în principal 3 aspecte: 1. eliminarea posibilității organelor judiciare de a aplica o sancțiune constând în amânarea aplicării pedepsei; 2. eliminarea posibilității de a aplica o sancțiune constând în amendă penală, precum și obligarea organelor judiciare de a aplica o interdicție.

Legat de acest aspect, și anume de interdicția de a conduce, chiar dacă mass-media a promovat ideea că judecătorul este obligat sa aplice o interdicție de 10 ani de a conduce, în realitate nu numai că judecătorul nu este obligat să instituie interdicția de a conduce în cuantum de 10 ani, dar nici măcar nu se prevede că are obligația de a institui interdicția de a conduce, având posibilitatea să aplice orice altă interdicție prevăzută de Codul penal). 

Prin urmare, în prezent, pentru infracțiunea de alcool la volan despre care am scris mai sus, pedeapsa este de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi, fără posibilitatea organelor judiciare de a mai aplica amendă penală sau o soluție constând în amânarea aplicării pedepsei.

Revenind, conform legislației, conducerea cu o alcoolemie sub 0,80 g/l alcool pur în sânge este considerată contravenție, iar peste acest nivel devine infracțiune. Avocații specializați susțin importanța individualizării pedepsei în funcție de particularitățile cazului și de apărarea avocatului.

Ceea ce depășește pragul antemenționat cade sub incidența art. 336 din Codul penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (n.n. penală).”.

Te invităm să citești din rubrica articole explicațiile noastre privind legislația, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

Spre exemplu, în cazul în care ai curiozități legate de Legea Anastasia – în ce condiții nu (mai) poți primi o pedeapsă suspendată sub supraveghere, în contextul în care am fost prins băut sau sub influența substanțelor interzise la volan, îți va fi util articolul „Legea Anastasia”. Pentru orice alte nelămuriri, accesează secțiunea „ARTICOLE” de pe site.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.