d
Follow us
  >  Default   >  Nu mai poate aplica amâna aplicarea pedepsei în cazul conducerii unui vehicul fără permis ori sub influența alcoolului sau a drogurilor

Nu mai poate aplica amâna aplicarea pedepsei în cazul conducerii unui vehicul fără permis ori sub influența alcoolului sau a drogurilor

 

O nouă lege a fost votată în materia conducerii sub influența alcoolului sau a drogurilor. Astfel, legea nr. 172/2024 a modificat reglementarea actuală în privința condițiilor amânării aplicării pedepsei. Printre principalele schimbări aduse de această lege se numără încadrarea juridică, aplicarea pedepselor.

Concret, instanțele nu vor mai putea decide amânarea aplicării pedepsei în cazul conducerii unui vehicul fără permis ori sub influența alcoolului sau a drogurilor. Mai mult decât atât, nu mai poate fi dispusă nici amenda penală care se aplică potrivit art. 61 din Codul Penal și reprezintă suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului, ca urmare a aplicării acesteia de către instanța de judecată, ca efect al săvârșirii de către inculpat a unei infracțiuni.

Amânarea aplicării pedepsei se făcea conform art. 83 din Codul Penal, îndeplinind cumulativ condițiile prevăzute de lege:

 ➔pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani;

 ➔infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;

➔infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;

➔în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

În legea nr. 172/2024, îndeplinirea condițiilor nu mai duce la aplicarea amânării pedepsei în cazul în care șoferul este depistat cu alcool sau droguri la volan.

În noua reglementare se impune aplicarea unei interdicții dintre cele prevăzute de Codul Penal. Totuși, nu este menționată aplicarea interdicției de a conduce în mod special, ci orice interdicție dintre cele reglementate.

În continuare, te invităm se lecturezi și alte articole de pe pagina noastră, cum ar fi Fără permis pe viată

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.