d
Follow us
Avocat Conducere Sub Influenta Bauturilor Alcoolice ✔️ Avocat Urmarire Penala Ilegala Pentru Alcool la Volan

Poliția a indicat greșit ora și data când am fost prins că am condus sub influența alcoolului. Ce se întâmplă?

Bună ziua! Am fost prins în trafic conducând sub influența băuturilor alcoolice, însă poliția a indicat greșit ora și data în care am fost surprins, în sensul în care nu au indicat corect momentul când am săvârșit, realmente, fapta. Mai mult, prima încadrare juridică a faptei s-a schimbat fără vreun temei. Ce mi se poate întâmpla și care este remediul? Aș vrea să vorbesc cu un avocat de drept penal. Cum pot stabili o întâlnire pentru discuții cu dumneavoastră pentru a prelua cazul?

Întrebare adresată de R. Bertea

 

Bună ziua, domnule Bertea! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în infracțiuni rutiere, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În legătură cu întrebarea adresată, și anume ce se întâmplă și care este remediul în cazul în care poliția a indicat greșit ora și data în care ați fost surprins, în sensul în care nu au indicat corect momentul când ați săvârșit, realmente, fapta, arătăm după cum urmează:

Într-o atare situație, fără îndoială, actele sunt întocmite nelegal. Indiferent de natura actului în cauză, fie că vorbim de un referat cu propunerea de punere în mișcare a acțiunii penale, ordonanța de începere a urmăririi penale in rem, ori ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale, o descriere greșită care nu este conformă realității va duce la categorisirea actului respectiv ca fiind nelegal.

Dacă, de pildă, este vorba de o altă infracțiune decât cea care e menționată în ordonanța de începere a urmării penale in rem, și vi se impută cea din urmă, sunt încălcate art. 305 alin. (2) rap. la art. 286 alin. (2) lit. c) Cod de procedură penală, care statuează că Ordonanța trebuie să cuprindă fapta care face obiectul urmăririi penale, încadrarea juridică a acesteia și, după caz, datele privitoare la persoana suspectului sau a inculpatului.

Dacă actul respectiv conține anumite ștersături sau anumite modificări pe care nu vi le-ați însușit prin semnătură, concluzia va fi aceeași, conducând la nelegalitate.

Asemenea abuzuri conduc la afectarea dreptului dvs. la apărare, care este un drept consacrat constituțional. Această încălcare rezultă cu prisosință din faptul că, în esență, nu v-a fost comunicată în mod corect învinuirea, și astfel nu ați avut ocazia să vă construiți o apărare efectivă în ceea ce privește acuzarea care vi se aduce.

Alin. (3) al art. 10 din Codul de procedură penală menționează că suspectul are dreptul de a fi informat de îndată şi înainte de a fi ascultat despre fapta pentru care se efectuează urmărirea penală şi încadrarea juridică a acesteia. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol statuează că organele judiciare au obligaţia de a asigura exercitarea deplină şi efectivă a dreptului la apărare de către părţi şi subiecţii procesuali principali în tot cursul procesului penal. Or, în situația în care vi se impută o altă infracțiune decât cea comisă, discutăm de o atingere adusă dreptului la apărare.

Dacă vă regăsiți în această situație, vă recomandăm cu tărie contactarea unui avocat specializat din cadrul echipei noastre, care va analiza împrejurările și va stabili dacă a existat un abuz și v-a fost încălcat dreptul la apărare, formulând în același timp cereri și excepții, dacă va fi cazul. Dacă se constată de către judecător că a existat o încălcare a drepturilor dvs. fundamentale, se va dispune anularea urmăririi penale în ansamblul său.

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.