Poliția rutieră mi-a tăiat permisul.
Bună ziua!
Am avut 0,80 în aerul expirat și 1,25 în sânge. Cei de la rutieră mi-au tăiat permisul când am dus hotărârea definitivă – un an cu suspendare și 3 ani de probațiune. Trebuie să dau redobândire sau îl pot recupera fără examen?
Aș dori, dacă se poate, să mă ajutați cu câteva informații/sfaturi la birou în cadrul unei întâlniri. Este legal?
Va mulțumesc !
Întrebare adresată de nume anonimizat de către platformă
Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
În ceea ce privește stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați pe infracțiuni rutiere, în partea de sus a website-ului vă stă la dispoziție un număr de telefon pe care îl puteți apela. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.
În urma discuțiilor cu un avocat veți vedea ce este de făcut și la ce să vă așteptați.
Până la întâlnirea ce urmează a avea loc, arătăm următoarele:
Doar câteva cuvinte despre soluție și răspund la întrebare. 0,8 în aerul expirat înseamnă cel puțin dublu în sânge. Bineînțeles că nu este o regulă, dar sunt foarte rare cazurile în care la 0,8 în fiolă este 1,25 în sânge. Poate la fel de rare cum la 1,25 în sânge se obține cu suspendare și 3 ani de probațiune. Închisoare cu suspendare înseamnă anularea permisului de conducere. Nu veți vedea că scrie asta în hotărâre, dar scrie în lege. Deci după ce primiți închisoare cu suspendare veți primi și o dispoziție a șefului brigăzii rutiere în care se menționează că permisul de conducere s-a anulat. În altă ordine de idei, Înalta Curte de Casație și Justiție a spus că dacă șoferul conduce din momentul condamnării la pedeapsa închisorii cu suspendare și până la primirea informații că permisul a fost anulat este infracțiune. Dacă au procedat sau nu legal polițiștii când au tăiat permisul – da, au procedat corect. Fiind anulat l-au tăiat în fața dumneavoastră. Nu le arhivează nimeni pentru că dumneavoastră nu îl mai puteți recupera. Trebuie să dați din nou examen după un an de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.
În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Noua lege în materia conducerii sub influența alcoolului”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, poți consulta și „În cât timp se prescrie fapta de conducere sub influența alcoolului?”.