d
Follow us
Avocat alcoolemie la volan ✔️ Polițiștii spun că am refuzat probele la INML, deși nu am făcut conștient acest lucru

Polițiștii spun că am refuzat probele la INML, deși nu am făcut conștient acest lucru

Bună ziua! În data de 26 decembrie 2021, aproximativ la orele 00:30 (duminică seară spre luni), mă întorceam spre casă la volanul mașinii, moment în care am fost oprit de un echipaj de poliție pe strada Strada General H. M. Berthelot din București, format din domnii agenți Piermuș Mihai și Dumitrache Elena, pentru un control de rutină.

În acel context, am fost întrebat dacă am consumat băuturi alcoolice, sens în care am fost testat cu aparatul etilotest. Rezultatul a fost negativ.

Cu toate acestea, domnul Piermuș Mihai, agent de circulație, a dorit să efectuăm și un test pentru detectarea eventualelor substanțe psihoactive, din considerentul pentru care „în mașină pare că miroase a marijuana – într-adevăr, în acea zi am fumat aproape un pachet de țigarete în mașină și cum legea este lege, m-am conformat, sens în care am fost rugat să aștept puțin.

După aproximativ 10 minute de așteptare, domnii agenți Piermuș Mihai și Dumitrache Elena, mi-au solicitat să îi însoțesc la Bridaga Rutieră București din strada Logofătul Udrişte nr. 9-15, sector 3 , întrucât nu aveau aparatul de control la ei.

Deși eram grăbit, raportat la faptul că în dimineața următoare – a zilei de luni –, trebuia să mă prezint la prima ora atât la spital cu bunica mea ce suferă de diabet – ea avusese o criza în seara precedenta –, cât și la serviciu, am fost de acord să merg cu echipajul de poliție la Udriște, echipaj care m-a asigurat că durează 10 minute și că mă aduc înapoi.

Ajunși la destinație, aceștia mi-au adus un aparat pentru control substanțe psihoactive, context în care mi-au solicitat să stau cu el sub limbă timp de 10 minute.

După aceste 10 minute, mi s-a comunicat că testul nu este elocvent, întrucât nu am salivat suficient, moment în care mi s-a cerut să mai stau încă 10 minute, repetând testul.

După aceste 20 de minute, am rugat să mi se aducă un pahar cu apă, deoarece aveam gura uscată – am fost răcit anterior – și am continuat să aștept cu aparatul sub limbă. După alte 10 minute, am cerut să fiu lăsat să ma retrag la locuință, raportat la faptul că am urgențe dimineață.

Considerând că testul nu este elocvent, mi-au solicitat să mai stau încă 10 minute. După un total de aproximativ 50 de minute, mi s-a comunicat că testul în continuare nu este elocvent și mi-au spus să merg la INML pentru testare la sânge, aspect pe care l-am refuzat din motivele mai sus menționate. Cu toate acestea, agenții au insistat și m-au dus la INML.

Din cauza faptului că scena mi s-a părut lipsită de profesionalism, artificială și fără un rezultat previzibil, mi-am menținut poziția față de echipajul de poliție, rugându-i să-mi permită să merg acasă să mă odihnesc, întrucât a doua zi la primă oră trebuia să mă prezint la spital și la serviciu.

La IML doctorul de gardă m-a controlat rapid și ne-a comunicat, atât mie, cât și domnilor politiști (care mă filmau) că nu prezint simptome sau anomalii.

Agentul m-a controlat rapit și m-a rugat să semnez un proces verbal de refuz de probe. Cu gândul că am scăpat, am semnat, moment în care mi s-a comunicat că, de fapt, trebuie să ne reîntoarcem la Udriște pentru a completa un proces-verbal.

Încă o oră jumătate am stat la Udriște până să fie completat procesul-verbal. La final, agentul a venit și m-a înștiințat că am dosar penal din cauza faptului că am refuzat probele la INML.

Echipajul mi-a solicitat să aștept să fiu preluat de un polițist, sens în care am mai așteptat o oră.

M-am gândit că este dreptul meu să refuz testarea, fără să îmi pot imagina vreo secundă alte consecințe pentru că am refuzat probele la INML.

În aceste împrejurări, gândindu-mă că refuzul ar putea plana asupra carierei mele profesionale și știind că nu sunt vinovat, în sensul în care nu am consumat absolut nicio substanță psihoactivă, am cerut agentului Piermuș Mihai – în timp ce acesta completa procesul-verbal – să ne întoarcem la INML să fac testul la sânge, însă acesta mi-a spus ca nu mai este posibil pentru că s-a consemnat în procesul-verbal că am refuzat probele la INML.

Ulterior, – am mai așteptat încă o oră, aproximativ –, am fost preluat de responsabilul cercetărilor penale, care m-a pus să semnez câteva foi, precum și că am refuzat controlul, foi pe care le-am semnat. Am fost condus din secția de poliție și lăsat în fața acesteia – în condițiile în care domnul Piermuș mi-a spus inițial, înainte să mergem la INML, că durează 10 minute și că mă aduce înapoi –, împrejurare în care am luat un taxi spre casă. Am ajuns la ora aproxitivă 6 dimineața.

Acum vreau să vă întreb dacă este posibil să mă reprezentați în dosarul penal. Putem stabili o întâlnire pentru discuții în care să îmi spuneți cum este posibil să fi fie interpretată acțiunea mea că am refuzat probele la INML și ce se poate întâmpla în acest caz? Nu am absolut niciun document din partea organelor de poliție. Nu știu numărul de dosar penal și nici numele polițistului care a încercat să-mi ia declarație.

Întrebare adresată de C. Sava

Bună ziua, domnule Sava! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în legislația circulației pe drumurile publice, respectiv refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În legătură cu cele precizate, până la întâlnirea ce urmează a avea loc, menționăm următoarele:

Din dorința de a demonstra lipsa oricărei vinovății, vă rugăm să efectuați, în cel mai scurt timp cu putință, prelevarea de mostre la cel mai apropiat centru medical disponibil.

Ca regulă, persoanele pe care le reprezentăm își efectuează testul la Laboratoarele de analize medicale Synlab. În cuprinsul documentului de analize trebuie să regăsim rezultatul negativ în privința existenței drogurilor în urină.

Din dorința de a avea certitudine asupra rezultatelor, vă recomandăm să procedați inclusiv la efectuarea unei testări prin modalitatea fir de păr, știind că analizele reflectă realitatea cu o acuratețe apropiată de 100% și după câteva luni de zile. În cuprinsul documentului de analize trebuie să regăsim mențiunea privind rezultatul negativ în privința existenței substanțelor psihoactive în fir de păr.

Normele metodologice prevăd că persoanelor-conducător de vehicule li se recoltează obligatoriu probe biologice atunci când rezultatul testării preliminare cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate indică prezența în organism a substanțelor sau produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare. Or, în cazul dumneavoastră, după mai multe ore de testare, echipajul de poliție a constatat testul ca nefiind elocvent și, fără a solicita un alt aparat de testare din cadrul instituției ori fără a face demersuri conform metodologiei în scopul obținerii unui test elocvent, au decis conducerea dumneavoastră la INML. Acest lucru nu numai că nu este etic, ci în afara legii.

Un alt aspect de interes pe care urmează să îl folosim în strategia de apărare se referă la situația în care ați revenit asupra greșelii ce a fost produsă inițial, într-o perioadă scurtă de timp și în timp util, în sensul în care echipajul de poliție se afla în incinta sediului din Udriște, cu rugămintea de a vă fi prelevate acele mostre.

Din punctul nostru de vedere, finalitatea acestei incriminări este aceea de a determina pe cel suspectat că a consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive să accepte recoltarea de probe biologice. De aceea, considerăm că un refuz urmat de o acceptare a prelevării probelor biologice nu trebuie considerat infracțiune, pentru că nu trebuie valorificată o manifestare de voință ce este imediat contrazisă de comportamentul faptic al subiectului. Drept pentru care, trebuie să procedați în mod individual la prelevarea acestor probe într-un centru medical autorizat.

Urmează să discutăm pe larg în cadrul întâlnirii strategia de apărare, cât timp durează urmărirea penală, respectiv procesul, după caz, precum și finalitatea posibilă – apreciată prin prisma tuturor celorlalte dosare pe care le gestionăm.

Comments

  • Geo

    24 ianuarie 2022

    Bună ziua. Am fost prins la volan cu o alcolemie de 0,58 în aerul expirat și am fost dus la Mina Minovici pt. recoltare de sânge și am refuzat recoltarea. As dori sa știu ce mi se poate întâmpla și dacă mai am vreo șansa să îmi recuperez permisul. Multumesc
    Pot fi contactat pe e-mail sau pe Whatsapp la +49 163 0404055

    Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.