d
Follow us
Avocat Prima Abetere Alcool La Volan

Prima abatere cu alcool la volan. Ce se întâmplă și ce beneficii ai?

Așa cum am menționat în cuprinsul articolului intitulat Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, în ipoteza în care ai fost prins cu alcool la volan, iar nivelul îmbibației alcoolice depășește 0,80 g/l alcool pur în sânge, la momentul producerii evenimentului, fapta ta constituie infracțiune.

Auzind acestea și fiind la prima abatere de acest gen, cel mai probabil vei asocia noțiunea de infracțiune cu ideea de condamnare la pedeapsa închisorii sau a amenzii penale, însă precizăm faptul că această ipoteză nu este singura pe care trebuie să o iei în calcul, situația putându-se finaliza cu o soluție care nu îți îngrădește libertatea ori care conduce la neaplicarea unei pedepse.

Astfel, atragem atenția asupra faptului că, în ceea ce privește prima abatere cu alcool la volan, Codul Penal este mai permisiv, mai blând, însă sancționează mai aspru perseverența infracțională.

În acest sens, ne concentrăm pe exemple concrete, pentru a înțelege mai bine consecințele, dar și avantajele pe care le poate obține avocatul tău dacă te afli la primul conflict cu legea penală.

Să presupunem că ești student la o facultate de prestigiu din București, ești un om integru, ai un comportament civilizat, ești un bun cunoscător al normelor de conviețuire socială, însă ai fost la petrecerea de final de an împreună cu colegii, unde s-a consumat alcool. Simțind nevoia să „evadezi” din cotidian și să te simți bine, ai ales să consumi băuturi alcoolice și poate nici nu ți-ai dat seama câtă cantitate ai consumat sau, cunoscându-ți bine organismul, ai crezut că ceea ce ai consumat nu va avea un mare efect asupra comportamentului tău.

La un moment dat, o persoană de la petrecere te-a rugat să o conduci acasă pentru că îi este teamă să se deplaseze cu un taxi sau împreună cu o altă persoană necunoscută, motiv pentru care ai dat curs acestei rugăminți, gândindu-te că ceea ce ai consumat nu a fost suficient astfel încât să îți reducă simțurile, percepția, pentru a reprezenta un pericol real acțiunea de a conduce autoturismul. De asemenea, presupunem că ai rulat cu o viteză destul de mică. Totuși, ai fost oprit în trafic de către un echipaj de poliție și, fiind testat cu aparatul etilotest, a fost înregistrat un rezultat care a arătat o concetranție de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar în urma recoltării probelor biologice, s-a stabilit că la momentul conducerii vehiculului, prezentai o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, dar care nu depășea cu mult această limită, motiv pentru care s-a deschis dosar penal împotriva ta, în vederea cercetării săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Cum vei „scăpa” din această situație, având în vedere că este prima abatere cu alcool la volan? Cu permisul de conducere ce se întâmplă?

Într-o asemenea ipoteză, precizăm faptul că, pe parcursul desfășurării urmăririi penale, exercitarea dreptului de a conduce vehicule va fi suspendată, iar în caz de condamnare permisul va fi chiar anulat. Cu toate acestea, dacă este prima abatere cu alcool la volan, în funcție de apărarea realizată, se poate obține o soluție de amânare a aplicării pedepsei, aspect ce nu atrage și măsura anulării acestuia.

Una dintre soluțiile de condamnare sau de amânare a aplicării pedepsei se alege în urma unui proces de individualizare, adică în funcție de aspecte legate de propria persoană, urmările produse și așa mai departe.

Astfel, trebuie să convingi judecătorul de faptul că o soluție mai ușoară îți poate corecta conduita, fiind suficientă pentru a înțelege gravitatea faptei comise și pentru a oferi garanții că nu vei repeta acest lucru.

Așadar, în speța de față, te va ajuta să dovedești faptul că motivul pentru care ai condus sub influența băuturilor alcoolice nu a fost unul contrar bunei-credințe, ci pentru a ajuta o persoană care ți-a solicitat acest lucru. De asemenea, va putea fi în favoarea ta viteza mică cu care ai condus, precum și un nivel al îmbibației alcoolice care depășește cu o mică valoare limita legală. Mai mult decât atât, faptul că ești o persoană intelectuală și, făcând dovada studiilor pe care le urmezi și a rezultatelor obținute, îi poate forma convingerea judecătorului în sensul că înțelegi consecințele faptei tale, gravitatea unei astfel de situații și garanția că îți vei corecta conduita, astfel încât să considere că amânarea aplicării unei pedepse este suficientă.

Pe lângă aceste aspecte, se va avea în vedere și atitudinea ta după săvârșirea faptei, respectiv dacă ai răspuns solicitărilor organului judiciar, fără a avea un comportament violent ori dacă regreți ceea ce ai făcut sau alte asemenea aspecte.

Dacă, de exemplu, există aceeași situație, doar că atitudinea ta după comiterea faptei este reproșabilă, adoptând un comportament necivilizat, răzbunător, dacă nu îți pare rău de ceea ce ai făcut și nu dai dovadă că ai înțeles consecințele faptei tale, atunci judecătorul ar putea aprecia că soluția amânării aplicării unei pedepse este blândă, iar cea justificată este o soluție de condamnare la pedeapsa închisorii, cu consecința anulării permisului de conducere.

Chiar și în această ipoteză, față de motivul comiterii faptei și a celorlalte elemente prezentate mai sus, judecătorul poate considera că nu este necesară privarea de libertate și astfel să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În acest caz, chiar dacă măsurile sunt mai restrictive, mai aspre decât cele privind soluția amânării aplicării pedepsei, totuși este mai favorabil să nu execuți pedeapsa într-un penitenciar, ci să fii liber.

Pentru toate aceste posibilități, este necesar să beneficiezi de o apărare atent conturată de către un avocat specializat în materia dreptului penal, întrucât orice element legat de persoana ta și de împrejurările comiterii faptei poate face diferența între o soluție de condamnare și o soluție mai blândă.

Mai precizăm faptul că, întrucât legea impune să se analizeze în concret oportunitatea aplicării unei anumite măsuri, în raport de împrejurările de săvârșire a faptei și calitățile persoanei, judecătorul va privi mai aspru situația ta dacă, spre exemplu, ai studii în domeniul juridic ori chiar profesezi în acest domeniu, când se presupune că iei cunoștință de dispozițiile legale în vigoare, cunoscând și consecințele încălcării acestora. De asemenea, din moment ce desfășori o activitate prin care veghezi asupra respectării legilor, dar chiar tu le încalci, atunci cu siguranță judecata va fi mai aspră, însă și într-o atare situație se va ține cont de toate împrejurările concrete care pot diminua răspunderea.

Spre exemplu, dacă ai calitatea de polițist, ești în concediu de odihnă și, știind că nu vei pleca nicăieri în seara respectivă, ai consumat la domiciliu băuturi alcoolice. Deodată, îți auzi copilul țipând și constați că s-a rănit grav în partea superioară a capului, căzând din patul supraetajat. Cuprins de teamă că nu va supraviețui până va ajunge ambulanța, având în vedere vârsta fragedă a copilului și faptul că rana sângera foarte tare, ai decis să îl duci de urgență la spital, conducând propria mașină. În acest caz, împrejurarea respectivă va fi avută în vedere și, în funcție de toate celelalte aspecte, va putea conduce la o diminuare a severității judecății. Însă, trebuie reținut faptul că, o altă persoană, în aceeași situație, dar cu diferența că este medic sau are o altă profesie care nu presupune accesul continuu la legislația în vigoare, va fi judecată cu o mai mare indulgență de la bun început.

Conchidem în sensul că fiecare situație prezintă particularitățile ei, fiind nevoie de ajutor de specialitate pentru a le pune în lumină și a beneficia de efectele lor.

În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat Alcool la volan 2022. Pedeapsa în funcție de alcoolemie”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și care este pedeapsa în funcție de alcoolemie. Mai mult decât atât, în articolul Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.

Comments

  • Ionescu Vlad

    13 august 2024

    Vă rog, puteți să-mi comunicați ce sancțiune se aplică pentru concentrația de 0.98 in aerul expirat? Este prima abatere.
    Mulțumesc!

    Reply
  • Ionut

    17 iulie 2024

    Bună seara! Îmi cer scuze de deranj. Am și eu nevoie de informatie: în urma unui accident fără victime dar cu avarierea mașinii, o persoana a fost depistata cu o alcoolemie de 0,86 % în aerul respirat. I s au preluat 2 probe de sânge dar rezultatul nu a fost comunicat. În urma discuțiilor purtate am fost cooperant și îmi pare rău de fapta săvârșită. În acest sens care ar fi consecințele.

    Reply
  • Daniel ivan

    5 iunie 2023

    Buna ziua am fost depistat la cu 0 64 la fiola mi-ai fost luate probe biologice dar nu mi-a venit rezultatu e prima abatere ce mi se poate intampla

    Reply
  • Buzescu Alexandru

    31 ianuarie 2023

    Buna ziua! Buzescu Alexandru mă numesc și recent am fost prins băut la volan cu o alcoolemie mare de 1,37 în aerul expirat. Am fost cooperant cu poliția română și nu am refuzat sa fiu testat cu aparatul alcooltest, iar cu atât mai puțin probele de sânge. Am mutat mașina pe o distanță scurtă fără niciun accident și sunt la prima abatere, nu am mai avut nici un fel de probleme cu poliția. Am o recomandare bună de la locul de munca. Puteti sa-mi spuneti daca scap de condamnare cu executare? Va multumesc!

    Reply
  • ION STANESCU

    30 ianuarie 2023

    Bună ziua,
    Am fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice, 0,52 în aerul expirat, 1,32 prima prelevare și 1,12 a doua.
    Judecătoria sector 1, a audiaț cei doi martori polițiști și a solicitat recalcularea alcoolemiei, dar INML nu o face.
    Am fost achitat.
    Parchetul a făcut apel, bineînțeles.
    Vă rog să-mi comunicați părerea dvs., cu privire la măsurile ce le-ar putea lua Curtea de Apel.
    Cu stimă, Ion Stănescu

    Reply
  • Cehanu Laurențiu

    7 decembrie 2022

    Buna seara. Numele meu este Cehanu Laurențiu. Numărul meu de telefon este 0724417112. Am fost prins în seara zilei de 6 decembrie sub influența băuturilor alcoolice la volan pe șos. Nicolae Caramfil din București. 0,90 alcool în aerul expirat. Am fost dus la INML pentru probe de sânge. Mi s-a spus să aștept probele și să îmi angajez un avocat. Am citit mult pe internet despre dumneavoastră și vreau să preluați și cazul meu. Pot face o programare pentru discuții cu un avocat de la dumneavoastră? Vă mulțumesc anticipat!

    Reply
  • Cojocaru Eugen

    3 decembrie 2022

    Buna ziua! Am consumat băuturi alcoolice la un magazin alimentar din comuna. Am fost parat de cineva, iar când m-am urcat la volan sub influenta bauturilor am fost oprit la 150 m de magazin. Mentionez ca locuiesc foarte aproape de magazinul unde eram și am fost oprit chiar înainte sa ajung acasă. 0,80 în aerul expirat. Am fost dus la spiral pentru probe de sânge. Mi-au fost luate doua probe. Am citit pe internet de dumneavoastră. Păreri ale oamenilor care au primit ajutorul dvs. si au terminat dosarul cu bine. Vă rog să preluați și cazul meu. Cum putem stabili o întâlnire pentru discuții. Putem discuta și la telefon și sa va trimit toate actele pe Whatsapp sau mail?

    Reply
  • Ceaușu Emil

    3 decembrie 2022

    Bună ziua,
    Am fost prins la Cora Pantelimon cu 0,80 alcool în aerul expirat. M-au dus la INML pentru recoltare probe. Mi-au luat doua probe de sânge. Dosarul penal am inteles ca ajunge la Parchetul de pe langa Judecătoria Sectorului 2 Bucuresti. Vreau sa preluati dumneavoastră cazul meu și sa va ocupați de dosar. Am inteles ca dacă am avocat vorbește el cu polițiștii și depune tot ce e necesar la dosar. Cu ce acte trebuie sa vin la dumneavoastră și cât costă?

    Reply
  • Edi Eduard

    13 octombrie 2022

    Buna ziua domnul avocat. As dori și eu mai multe detalii in cazul meu conducere în fluienta alcolice. Am avut în sânge 1,80 alcoolemie. Ce se mai poate face va rog frumos sa îmi dați mai multe detalii. Telefon 0791 286 265

    Reply
  • Adrian Vasiliu

    4 octombrie 2022

    Buna ziua! In data de 21.04.2022 am fost surprins conducand un autovehicul sub influienta bauturilor alcoolice!

    Etilotestul a aratat o valoare de 0.73 mg/l,dupa care am mers la spital pentru recoltarea probelor biologice de sange!

    intrebarea mea : In cat timp voi primi rezultatele analizei alcoolemiei? Astept de atatea luni si n-am nici un raspuns! Exista un termen limita de solutionare,sau voi sta sa astept pana ce MAI aloca bani pentru plata analizelor? Daca MAI nu aloca bani 5 ani,5 ani voi astepta rezultatele? Va multumesc!

    Reply
  • Eduard Bungiu

    4 octombrie 2022

    Buna ziua,

    Saptamana trecuta am fost testat cu etilotestul si mi-a iesit o alcoolemie 0.03. Am solicitat probe biologice. La final doar o dovada am primit de la politist, nici o amenda, nici un sfat ce ar trebui sa fac in continuare. Credeam ca voi fi sunat sa imi zica cineva rezultatul analizelor si sa-mi explice ce am de facut in continuare.

    Imi puteti zice ce ar trebui sa fac in continuare? Sa mai astept? Asta s-a intamplat in Fagaras, eu sunt in Cluj Napoca (si permisul a fost emis de catre politia clujeana). Acea perioada de 15 zile va incepe cand primesc rezultatele (daca iese pozitiv) sau a inceput deja cand am primit dovada? Daca nu am primit amenda nu o pot plati. As vrea sa platesc doar jumatatea.

    Pe internet am citit legislatia care zice foarte clar care este procedura cand recoltarea probelor biologice este solicitata de catre sofer dar nu scrie nicaieri ce se va intampla dupa asta.

    Reply
  • Gaita Adrian

    18 august 2022

    Buna ziua
    Mi-au ieșit analizele de sânge sub 0,80 așteptând 6 luni. Spuneți-mi va rog după ce Procurorul îmi da soluția de clasare cât trebuie sa mai aștept pt permis?
    Mulțumesc mult

    Reply
  • Capraru Ionel

    17 august 2022

    Bună ziua. Mă numesc Capraru Ionel și am fost prins în fața porții conducând cu permisul suspendat si cu alcool 0.15.
    Ma adresez dvs pentru un răspuns.
    Am șanse sa nu mi-l anuleze?
    Cum trebuie sa procedez?
    Polițistul care m-a prins în localitate nici nu mi-a luat declarație iar permisul meu e de București. Pot stabili o întâlnire cu dvs pentru a discuta?

    Reply
  • Păunescu Alin

    16 august 2022

    Bună ziua,
    Am fost prins baut la volan. Am avut o alcoolemie de 0,84 in aerul pur expirat, dar la probele de sânge nu mi-a venit nimic.
    Politia nu mi-a dat niciun detaliu, nu mi-a spus când îmi pot recupera permisul.
    Cum putem rezolva problema? Eu după ce am rămas fără permis am fost nevoit sa plec la muncă în Germania. Pot vorbi cu un avocat de la dumneavoastră sa ma sfătuiască?

    Reply
  • Călin Andronache

    13 august 2022

    Bună ziua! Vă rog sa ma ajutați cu câteva informații. Cum sa procedează sa programez o întâlnire cu un avocat specializat în alcoolemie la volan?
    Nume: Calin
    Telefon: 0743905463

    Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.