Prins la volan atât sub influența alcoolului, cât și a drogurilor. Ce fac?
Bună ziua! Venind dinspre bulevardul Nicolae Titulescu, din București, înspre Piața Victoriei, la ora 1:00, noaptea, am fost oprit și testat cu aparatul etilotest și Draeger DrugTest. Am fost prins conducând atât sub influența băuturilor alcoolice, cât și a substanțelor psihoactive. În condițiile în care am fost prins la volan atât sub influența alcoolului, cât și a drogurilor, ce mi se va întâmpla? Voi răspunde pentru două infracțiuni distincte? Ce mă sfătuiți să fac? Pot stabili o întâlnire cu un avocat droguri la volan sau specializat în alcool la volan de la dumneavoastră pentru a discuta?
Întrebare adresată de A. Naval
Bună ziua, domnule Naval! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în infracțiuni rutiere, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.
În legătură cu întrebarea adresată, și anume ce se întâmplă dacă ați fost prins conducând atât sub influența băuturilor alcoolice, cât și a substanțelor psihoactive din perspectiva răspunderii penale, arătăm după cum urmează:
Dacă ați fost surprins de poliția rutieră conducând un vehicul sub influența băuturilor alcoolice și se constată, pe lângă prezența alcoolului în organism, și prezența substanțelor psihoactive, nu veți răspunde pentru două infracțiuni distincte, ci pentru o singură infracțiune, anume cea de la art. 336 din Codul penal – conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
Astfel, în luna februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că șoferii depistați conducând pe drumurile publice în timp ce se află și sub influența băuturilor alcoolice și a drogurilor vor fi acuzați de o singură infracțiune, nu de două, aflate în concurs (ideal). Cât se poate de corect, în contextul în care, așa cum am reiterat cu numeroase ocazii, infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe psihoactive este o infracțiune de pericol, iar într-o atare ipoteză precum cea analizată de noi, starea de pericol creată a fost doar una, pe fondul incapacității psihofizice a persoanei aflate în cele două situații incriminate de a conduce vehicule pe drumurile publice în condiții de siguranță.
Hotărârea Înaltei Curți de Casație a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că aceasta este obligatorie pentru toate instanțele de judecată atunci când acestea se confruntă cu situații similare, iar fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi aflându-se sub influenţa unor substanţe psihoactive, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) şi (2) din Codul penal, infracțiune unică.
Rămâne să discutăm pe larg la momentul stabilirii întâlnirii cu privire la situația în care ați fost prins la volan atât sub influența alcoolului, cât și a drogurilor, întrucât fiecare împrejurare are particularitățile sale, iar conturarea unei strategii de apărare eficiente, adaptate la cadrul legislativ actual, este un pas important spre o soluție foarte bună în instanță.
În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.
Constantin Eugen
As vrea daca se poate sa-mi explicati ce prevede legislatia romana pentru fapta de a conduce un autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice.
In care situatie fapta este infractiune si cand se sanctioneaza doar cu amenda?
In care cazuri se anuleaza permisul de conducere pentru consumul de alcool la volan si cand legea sanctionaza aceast fapta doar cu suspendarea dreptului de a conduce?
Echipa Avoalcool.ro
Bună ziua,
Am scris despre asta. Vă invităm să citiți articolul https://avoalcool.ro/alcool-la-volan-2022-pedeapsa-in-functie-de-alcoolemie/