d
Follow us
Șoferii pot solicita retestarea dacă au ieșit pozitiv la alcool

Șoferii pot solicita retestarea dacă au ieșit pozitiv la alcool

O ordonanță a fost adoptată la sfârșitul lunii iunie 2024 și modifică legislația din domeniul rutier în ceea ce privește situația în care șoferii sunt prinși cu alcool la volan.

România, după cum știm din articolele de pe pagină, are toleranță 0 la alcool, adică șoferii sunt sancționați indiferent de gradul de alcoolemie din sânge. Pentru a vedea sancțiunile din legislație vezi Noua reglementare privind alcoolul și drogurile la volan.

Care este modificarea?

Una dintre prevederi stabilește că șoferii pot solicita retestarea dacă au ieșit pozitiv la alcool, dar numai în anumite condiții. Această modificare vine deoarece mulți șoferi ieșeau fals pozitiv din cauza anumitor alimente.

Așadar, noua lege stabilește că „În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana prevăzută la alin. (5) îi poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat”.

Astfel, șoferii care nu au consumat alcool, scapă de sancțiune. Însă, dacă și la a doua testare va ieși un rezultat pozitiv la alcool, conducătorul auto va rămâne fără permis. În plus, va fi amendat contravențional.

Te invităm să citești din rubrica articole explicațiile noastre privind legislația, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

Spre exemplu, în cazul în care ai curiozități legate de Legea Anastasia – în ce condiții nu (mai) poți primi o pedeapsă suspendată sub supraveghere, în contextul în care am fost prins băut sau sub influența substanțelor interzise la volan, îți va fi util articolul „Legea Anastasia”. Pentru orice alte nelămuriri, accesează secțiunea „ARTICOLE” de pe site.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.