d
Follow us
AvoAlcool.ro ✔️ Avocat Alcoolemie la Volan | Avocat alcool la volan Bucuresti, Ploiești, Constanța, Brașov

Sufăr de alcoolism cronic și am fost prins cu alcool la volan. Ce se întâmplă?

Sufăr de alcoolism cronic, iar acum 2 zile am fost surprins de către organele de poliție rutieră conducând un mașina pe drumul public, la scurtă distanță de casă, sub influența băuturilor alcoolice.

Voi răspunde pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe? Îmi puteți prelua dumneavoastră dosarul și să mă reprezentați? Aș vrea să discut cu un avocat de la dumneavoastră, dacă se poate.

Întrebare adresată de Emanoil R.

 

Bună ziua, domnule Emanoil! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în infracțiuni rutiere, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În legătură cu întrebarea adresată, și anume ce se întâmplă dacă suferiți de alcoolism cronic din perspectiva faptei de a conduce pe drumurile publice un vehicul, până la discuția noastră, arătăm după cum urmează:

Potrivit art. 28 Cod penal, nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârșită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu putea să-și dea seama de acțiunile sau inacțiunile sale ori nu putea să le controleze, fie din cauza unei boli psihice, fie din alte cauze.

Astfel, iresponsabilitatea apare ca o veritabilă cauză de neimputabilitate. Anomaliile instinctelor, cum este, de exemplu, cazul hipersexualității sau a aetilismului cronic (alcoolismul cronic) se încadrează întru-totul în această categorie. Intoxicația cronică cu alcool, ce presupune o alterare patologică permanentă a facultăților psihice ale subiectului, putând duce până la pierderea capacității intelective și volitive, va înlătura răspunderea penală nu pe temeiul dispozițiilor referitoare la intoxicație, ci în baza textului privitor la iresponsabilitate, amintit anterior, aflându-ne în prezența unei veritabile afecțiuni psihice (psihoză alcoolică, paranoia alcoolică etc.).

De menționat este faptul că, în măsura în care afecțiunea discutată nu înlătură, ci doar diminuează capacitatea de înțelegere sau voință, nu își vor găsi aplicare dispozițiile art. 28 Cod penal, imputabilitatea nefiind deci înlăturată.

Astfel, ar trebui să știți că iresponsabilitatea înlătură, evident, imputabilitatea, excluzând astfel posibilitatea aplicării unei pedepse sau măsuri educative.

Cu toate acestea, iresponsabilitatea nu afectează prevederea în legea penală, vinovăția și caracterul nejustificat al faptei, rămânând astfel posibilă aplicarea unor măsuri de siguranță (obligarea la tratament medical, internarea medicală etc.). În astfel de cazuri, măsurile de siguranță cu caracter medical sunt, de regulă, cele care vor fi incidente.

Rămâne să discutăm pe larg la momentul stabilirii întâlnirii.

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai fost prins cu alcoolemie la volan? Află la ce trebuie să te aștepți!”, am arătat, pas cu pas, care sunt consecințele la care trebuie să se aștepte persoana care a fost depistată cu alcoolemie la volan și cum se derulează procesul penal. Mai mult decât atât, în articolul „Află cum poți păstra permisul de conducere dacă ai fost prins cu alcoolemie la volan!” am arătat care sunt soluțiile prin care se poate păstra permisul de conducere și ce trebuie făcut pentru a obține acele soluții favorabile.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avoalcool.ro.